Najbolja arhitektonska rješenja

Ovo su najuže kuće na svijetu u kojima se živi

Pogledajte top-deset građevina koje su široke maksimalno četiri metra

Gradovi postaju sve napučeniji, zemljišta dosežu vrtoglave iznose i svjedoci smo kroničnog manjka prostora u urbanim sredinama. Ako ste mislili da se na parceli širokoj samo jedan metar ne može napraviti ništa osim eventualno kućice za psa, prevarili ste se. Donosimo deset najboljih arhitektonskih i dizajnerskih rješenja na parcelama koje nisu šire od 4 metra.

Kuća Keret

Projekt: Jakub Szczesny

Lokacija: Varšava, Poljska

Poljski arhitekt Jakub Szczesny tvrdi da je kuća Keret najuža kuća na svijetu sa svojih nevjerojatnih 122 centimetra širine. Stiješnjena je između dvije zgrade u centru Varšave i namjenjena je za život samo jedne osobe, uglavnom putujućih pisaca. Na najužem dijelu ima samo 72 centimetra, i sve je u njoj izrađeno po mjeri. U kratkom roku postala je jedna od turističkih atrakcija glavnog grada Poljske, jer nije samo životni prostor već i svojevrsna umjetnička instalacija.

Stacking Green

Projekt: Vo Trong Nghia

Lokacija: Ho Chi Minh City, Vijetnam

Duga je gotovo 20, ali široka samo četiri metra, što nije ništa neobično za Vijetnam. Neobično je to što je ova kuća zapravo svojevrsni vertikalni vrt. Između bočnih zidova postavljene su gigantske betonske žardinjere prepune zelenila na pročelju i začelju, a automatske cijevi za zalijevanje olakšavaju posao održavanja biljaka. Krov je također zelen, prekriven vrtom koji pruža zaštitu od sunca i smanjuje buku i zagađenje s ulice. Površina kuće je 240 m2, a proteže se na četiri kata. Na prednjoj i stražnjoj strani kuće postavljene su staklene stijene kako bi se konstrukcije prepune zelenila u potpunosti vidjele i iz interijera.

Kuća Imai

Projekt: Katsutoshi Sasaki

Lokacija: Aichi, Japan

Kuća Imai duga je 21, ali široka samo tri metra, zbog čega su arhitekti odlučili da neće imati hodnike i prolaze, već će svaki metar biti iskorišten. Interijer je napravljen kao jednostavan slijed prostorija koje se nadovezuju jedna na drugu, s time da njihova veličina varira s obzirom na namjenu. Veći dio prizemlja zauzimaju kuhinja i blagovaonica, a spiralne drvene stepenice vode na kat gdje se nalaze dnevna i spavaća soba između kojih se je prostor koji po potrebi funkcionira kao dječja soba. Zanimljivo je i da visina soba varira ovisno o namjeni. Tako je dječja soba visoka 1,3, a dnevna 4,4 metra.

Mršava nadogradnja

Projekt: Alma-nac studio

Lokacija: London, Velika Britanija

Locirana je između dva imanja na zemljištu širokom 2,3 metra i nekada je bila prilaz prema stajama. Prvo su na tom prostoru sagradili usku kuću, ali u nju nije dopiralo dovoljno svjetla jer je bila izvedena previše tradicionalno i imala je prozore samo na pročelju i začelju, što nije bilo dovoljno. Londonski studio Alma-nac dobio je projekt preuređenja kuće i odlučili su se orijentirati na što veću količinu svjetla. Na kosi krov postavljeno je nekoliko većih prozora kako bi u usku kuću prodiralo što više sunčeve svjetlosti, a mali prozori zamijenjeni su velikim staklenim stijenama, radi kojih je objekt vizualno stopljen za eksterijerom.

Kuća Promenade

Projekt: FORM/Kouichi Kimura Architects

Lokacija: Shiga, Japan

Za razliku od kuće Imai, u ovoj 27 metara dugoj i samo 2,7 metara širokoj kući prostorije su povezane dugačkim i uskim hodnicima. Iako se može činiti da su hodnici nepotrebno rasipanje prostora, u ovom slučaju zbog open space koncepcije svaka prostorija je povezana s hodnikom i on funkcionira kao njezin dio. U većini soba postoji ugradbeni betonski namještaj koji je rađen kada i grubi građevinski radovi, sa ciljem smanjenja zakrčenja kupovnim komadima. Iako naoko malena, kuća je začuđujuće prostrana. Prizemlje se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevne sobe, a kat je podijeljen na dva koridora. U većem se nalaze spavaonice i prostor za odlaganje, a u manjem kupaonice.

Kuća Anh

Projekt: Sanuki + Nishizawa

Lokacija: Ho Chi Minh, Vijetnam

Obiteljska kuća Anh proteže se na četiri kata. Kako zgrade ovoga tipa imaju problem sa nemogućnosti postavljanja bočnih prozora, arhitekti su nedostatak svjetlosti u unutrašnjim prostorijama odlučili kompenzirati potpuno ostakljenim pročeljem i začeljem kuće a od krova do prizemlja postavljena su svojevrsna okna koja propuštaju svjetlost odozgo. Važan element su i pregradni zidovi, tj. uklanjanje istih gdje god je bilo moguće i ugrađivanje pomičnih i fleksibilnih pregrada gdje je odjeljivanje bilo nužno. Interijerom prevladavaju svijetle boje, što je najboji recept za postizanje prostranosti. Kuća Anh široka je četiri, a duga 24 metra.

Townhouse

Projekt: Elding Oscarson

Lokacija: Landskrona, Švedska

Jedna od najširih kuća na našoj listi, ali najuža u malenom gradiću Landskrona u Švedskoj, ova građevina popunjava nekadašnju pet metara široku prazninu u ulici u kojoj prevladavaju tradicionalne kuće u nizu. Iako se na prvi pogled nikako ne uklapa u ulicu, njezina visina poravnata je s vrhovima krovova okolnih kuća, a izjednačena je i proporcijama. Interijer je otvoreni prostor od prizemlja do krova, a do dvije galerije se dolazi stepenicama lagane i prozračne konstrukcije, tako da se ne gubi dojam jedinstvenosti prostora. Još jednom dominantna boja unutrašnjosti je nezaobilazna i vječna bijela.

Garden and House

Projekt: Ryue Nishizawa

Lokacija: Tokio, Japan

Japanski arhitekt Ryue Nishizawa želio je kreirati kuću bez zidova zato da se ova četiri metra široka (tj. uska) kuća ne bi činila još manjom. Tako je gotovo potpuno ostaklio kuću, pa velika stakla od poda do stropa preuzimaju ulogu zidova. Interijer od znatiželjnih pogleda odvajaju vrtovi koji se nalaze sa svih strana kuće, posebno dominiraju pročeljem, a ujedno su i male vanjske zelene oaze za stanare. Posebnost su i centralno smještene spiralne stepenice koje povezuju sve katove.

Eel’s Nest

Projekt: Anonymous Architects

Lokacija: Los Angeles, SAD

Nest, ili u prijevodu gnijezdo, nadimak je uskim kućicama koje su karakteristične za Japan, a poslužile su kao inspiracija arhitektima studija Anonymous. Unutar kuće nema hodnika, ali postoje stepenice koje vode od ulaza do prvog i drugog kata. Donji, betonski dio konstrukcije ostatak je od prijašnje građevine, a arhitekti su ga ostavili jer im se odlično uklapao u viziju. Dominantan materijal u interijeru je drvo od kojega je većina namještaja, stolarija i gotovo svi podovi.

Kuća K

Projekt: Hiroyuki Shinozaki Architects

Lokacija: Tokio, Japan

Ostatak ovog objekta je relativno “normalnih” proporcija, ali nas zanima zapadno krilo koje je visoko devet metara, a široko samo dva. Građevina je zapravo dvojni objekt objekt koji može primiti dvije obitelji, a tri kata podijeljena su na dvije neravnomjerne cjeline. Sredinom kuće pruža se zajednički koridor koji ne služi da odvoji prostorije i dvije obitelji koje ovdje žive već da ih spaja i služi kao komunikacijski kanal. Kao i ostatak kuća s ovog popisa, interijeri su minimalistički, a prevladavaju svijetle boje s dominantnom bijelom, dok je od materijala zastupljeno drvo, metal i beton.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 21:33