BILO JE I VRIJEME

Došao je kraj bijelim kuhinjama! Tamne, dramatične i "ćudljive" nijanse su novi trend

 de VOL kitchens
Uzrok ove promjene boja kuhinje je jednostavan - vlasnici kuća spremni su za nešto drugačije

Došao je kraj ere bijelih kuhinja. Iako ova boja i dalje ostaje klasičan izbor, dizajneri kažu da postoji definitivan pomak prema tamnijim kuhinjama. Zapravo, prema upravo objavljenom izvješću Nacionalne udruge za kuhinje i kupaonice (NKBA) o trendovima za 2023., očekuje se da će "moody" (ćudljiv) biti jedan od tri najpopularnija tona za dizajn kuhinje u bliskoj budućnosti.

Uzrok ove promjene boja kuhinje je jednostavan - vlasnici kuća spremni su za nešto drugačije. "Bijela je kuhinja dominirala tržištem, u svim cjenovnim razredima, i nakon svog vrhunca", kaže Ellen Lopez, osnivačica i kreativna direktorica u EL Design Studiju za Better Homes and Garden.. Uključivanje boja je trend za koji se očekuje da će porasti u cijelom domu, a kuhinja je u središtu svega. "Kuhinja označava mjesto okupljanja svih, a ideja mračnog i ćudljivog prostora za mene se također znači - toplo, ugodno i zajedništvo", kaže Nureed Saeed, vlasnik i kreativni direktor tvrtke Nu Interiors. "Nije iznenađujuće da ljudi žele osjetiti toplinu na mjestu gdje provode najviše vremena."

Saznali smo što kažu četiri dizajnera s NKBA certifikatom zašto je ovaj stil u porastu i kako postići luksuzni izgled.

Kako dobiti kuhinju u mističnom raspoloženju

"Tamne kuhinje su luksuz i tiha udobnost", kaže Crystal Hackl, dizajnerica iza Inspired Haven Designa. "Zamislite duboko, bogato oslikane ormariće, radne ploče od prirodnog kamena, luksuzne zlatne tonove i čiste vodoravne linije." Pomiješajte toplo drvo i obilje teksture i spremni ste za kuhinju iz snova. Evo kako podići izgled tako da vaš prostor bude svjež i privlačan, a ne tmuran.

1. Tamni ormarići

Počnite s tamnom podlogom, kaže Lauren Schulte, vlasnica studija za dizajn kuhinje Monarch. "Odaberite duboku boju, bilo da je riječ o naglašeno šumsko zelenoj, tamnoplavoj, boji ugljena ili crnoj", kaže Schulte. Zelena i plava su već popularne kuhinjske boje, a čine bogat, zemljani izbor kada se koriste u tamnijim nijansama. Jaka boja bi se svakako trebala koristiti na donjim ormarićima, ali Schulte kaže da će primjena tamnih nijansi i na donjim i gornjim ormarićima imati najveći učinak. Zidovi mogu koristiti sličan ton za dubinu i dramatičnost.

2. Prirodni elementi

Drvo, kamen i zemljane boje nezaobilazne su za ovaj izgled. "Tamna kuhinja može djelovati vrlo intimno i umirujuće, osobito ako koristi boje koje se nalaze u prirodi i puno prirodnih elemenata", kaže Hackl. Svi su se dizajneri složili, identificirajući drvo i kamen kao ključne prirodne elemente koji nadopunjuju toplu, tamnoplavu, zelenu i crnu boju istaknutu u ćudljivoj estetici.

Potražite načine za ugradnju toplog drva, poput oraha i hrasta, kroz police, stolove, barske stolce, stropove ili druge akcente. Mramor i kvarcit su dva popularna prijedloga, posebno zato što nude "pokret i dramu" prostoru, prema Hacklu.

3. Svijetleće površine

"Ključ za postizanje uspješne tamne kuhinje je slojevitost i balansiranje tamnih tonova sa svjetlijim elementima", kaže Hackl. Koliko se svijetlih površina koristi u kuhinji varira; što je više tamnih površina, prostor je dramatičniji. Ako ste se posvetili tamnim ormarima i zidovima, pokušajte posvijetliti barem jednu od ostalih glavnih površina. "U većini tradicionalnih tamnih, mračnih kuhinja, radne ploče su svijetle i prozračne", kaže Lopez. "Budući da je površina vodoravna, svijetla radna ploča reflektira svjetlost; ovo omekšava dojam."

4. Metalni akcenti

"Često kada vidite kuhinje stilizirane da bi se postigao određeni ugođaj, glamur u sobi je u metalnim elementima", kaže Schulte. Poput svijetlih radnih ploča ili drugih površina, metalik nudi vizualno olakšanje od tamnih boja. "Budući da je izgled vrlo bogat, mora postojati odmorište za oči, posebno u monokromatskom prostoru gdje su zidovi, ormarići, šankovi i stropovi gotovo iste boje", kaže Schulte. "Najbolji način za isticanje je kroz hrabre naglaske, bilo da se radi o hardveru ili teškom zlatnom okviru, rasvjetnim tijelima, prekrasnoj slavini ili čak samo zdjelama koje stoje na pultu."

5. Različite teksture i tonovi

"Glavna stvar kod ovog izgleda je ne brkati mračno i ćudljivo s monokromatskim ili nedostatkom detalja i interesa", kaže Saeed. Iako ćudljive kuhinje nisu baš šarene, svakako nisu monotone. Čak i ako su monokromatske, najbolje tamne kuhinje koriste različite nijanse i teksture za dubinu. "Odabir nijansi ili tonova i tekstura unutar raspona boja ključan je za postizanje dobrog izgleda, a ne jednoznačnog", kaže Saeed. Ako se držite dominantne boje, potražite načine da je izmijenite. "Pločice s 3D reljefima ili teksturom također dobro funkcioniraju za stvaranje dimenzija", kaže Saeed.

6. Skriveni uređaji

"Ovaj izgled izrazito je odmaknuo od bijelih kuhinja koje su dugo bile u središtu pozornosti. To je odraz sve veće uloge kuhinje kao životnog prostora, prostora koji manje izgleda kao kuhinja, a više kao produžetak društvenih prostora u domu", kaže Hackl. Svođenje na minimum prisutnosti aparata jedan je od načina na koji se ova estetika razvija. Prema Hacklu, kućanske aparate treba sakriti prednjim pločama, a kuhinjsku napu zakamuflirati nečim poput kamena, drva ili žbuke kako bi se stopila s ostatkom kuhinje. Aparate na pultu treba staviti u ormare ili ih smjestiti u smočnicu.

7. Čiste linije

Iako se većina dizajnerskih elemenata ključnih za tamne kuhinje može primijeniti na bilo koji dizajnerski stil, profesionalci se slažu da su čiste horizontalne linije modernih i prijelaznih stilova idealno platno. Kamenje i drvo također su savršena dopuna. Možda ćete otkriti da je ravnoteža boja u tamnoj kuhinji jedan od načina da ovaj izgled učinite suvremenijim ili tradicionalnijim.

8. Dobro osvjetljenje

Rasvjeta je imperativ za sigurnost i funkcionalnost u svakoj kuhinji, ali je posebno važna u kuhinji s puno tamnih površina. Trebat će vam uobičajena umjetna kuhinjska rasvjeta, kao i obilje prirodnog svjetla, koje daje topli sjaj koji podržava ćudljivu estetiku. "Osim prirodnog svjetla, volim ugraditi i ukrasno ogledalo", kaže Lopez. "Ogledalo vizualno proširuje prostor i reflektira svjetlost i boju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:30