top 5

Denis Svirać, najmlađi hrvatski kolekcionar: Dragi predmeti vlasnika popularnog kafića Finjak


 
 BERISLAVA PICEK/CROPIX
“Škare za rakovice bečkog majstora neizostavne su za badnju večer u mojoj obitelji”

Denis Svirać je student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, na petoj godini diplomskog studija kiparstva, u klasi profesora Dalibora Stošića. Strastveni je ljubitelj antikviteta, djela suvremene umjetnosti, najmlađi hrvatski kolekcionar te vlasnik popularnog kafića Finjak u Vlaškoj 78 u Zagrebu. Zamolili smo ga da nam pokaže svojih pet dragih božićnih predmeta. Evo što je odabrao!

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

1. BOŽIĆNE JASLICE

Iz sredine 19. stoljeća. Prekrasne božićne jaslice načinjene su od kartona koji je potom ručno oslikan do najsitnijeg detalja. Za Denisa imaju posebnu vrijednost jer se u obitelji prenose s koljena na koljeno.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. UKRAS ZA BOR DUH SVETI

Datira iz prve polovine 19.stoljeća, a izrađen je od drva lipe s 24-karatnom pozlatom. Predstavlja prikaz golubice koja simbolizira Duha svetog te je jedan od najstarijih ukrasa za bor u Hrvatskoj. Dobivena je na poklon od obiteljskog prijatelja koji je najstariji kolekcionar u Hrvatskoj. Za Denisa Sviraća ima posebnu sentimentalnu vrijednost jer je u obitelji od njegova rođenja i bez nje bor ne bi mogao zamisliti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. HUMMEL FIGURA ANĐELA IZ 1935. GODINE

Ova zaista divna figurica ima posebno božićno značenje - anđeo u ruci drži konjića koji simbolizira plemenitost, odanost i izdržljivost, toliko potrebnu u ovo vrijeme. S druge strane u ruci drži malo božićno drvce. Adventsko vrijeme bez ove figurice za Denisa Sviraća ne bi bilo isto.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. POSUDA ZA LED GROFA DRAŠKOVIĆA

Iz sredine 19. stoljeća. Služila je za posluživanje finih pjenušaca u doba blagdana, zabava i važnih večera. U kolekciju Denisa Sviraća posuda za led grofa Draškovića zalutala je sasvim slučajno i za njega, kako nam kaže, ima neprocjenjivu vrijednost.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

5. DAMSKE ŠKARE ZA KONZUMIRANJE RAKOVICA

Datiraju s početka 19 stoljeća. Izrađene su od srebra u bečkoj radionici starog majstora. Služile su za konzumaciju rakovica kako dame ne bi uprljale ruke. Jedan su od rjeđih komada takvog predmeta u Hrvatskoj i neizostavan pribor Denisu Sviraću za Badnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 16:02