JAVNI PROSTOR

Vijugava šetnica u dužini od dva kilometra uz rijeku Lonju u Ivanić-Gradu

 ATMOSFERA
Širina šetnice je 300 centimetara, a obodno su formirana proširenja koja su odmorišta s klupama

Jedan od atraktivnih relativno novijih projekata za javni prostor je šetnica u Ivanić-Gradu nastala prema projektu studija Atmosfera. Položena je na kruni nasipa rijeke Lonje, tamo gdje ona prolazi kroz urbano područje. Ideja šetnice proizašla je iz dugogodišnje želje stanovnika Ivanić-Grada da izađe s javnim prostorom na rijeku Lonju, kao nastavak na idejnu studiju "Idemo na Lonju".

image
ATMOSFERA

Dosad su izvedene dvije faze projekta, koji potpisuje poznati domaći studio Atmosfera

Zanimljivo je da je Lonja najduža rijeka koja izvire i završava u Hrvatskoj, a ulijeva se u Savu. U svojem vijugavom toku kroz pretežno zeleni, brdski i nizinski pejzaž, ona svojom pitomošću poziva ribolovce, šetače, zaljubljenike u prirodu da joj se približe.

Polje za umjetnost

Koncept arhitekata Bernarde i Davora Silova bila je krivulja koja prati korito rijeke i pejzaž. Širina šetnice je 300 centimetara, a obodno su formirana proširenja koja su odmorišta s klupama.

image
ATMOSFERA
image
ATMOSFERA

Šetnica je projektirana u dužini od dva kilometra, a zamišljena je da se izvede u tri cjeline: prva uz sportsko-rekreacijski centar Zelenjak, druga od Savskog do Tomislavova mosta i treća uz stari grad. Do sada su izvedene dvije etape. Zeleni pojas uz rijeku i šetnicu predviđen je kao polje za umjetnost, za skulpture te za rekreaciju i sport.

image
ATMOSFERA
image
ATMOSFERA

Konstrukcija šetnice je armiranobetonska ploča debljine 20 centimetara. Obrada pješačko-biciklističke plohe je brušena do otvaranja agregata (riječni oblutci), a na odmorištima je prani kulir.

Vizualni identitet

- Za šetnicu i Ivanić-Grad posebno smo dizajnirali četiri tipa betonskih klupa i koš za smeće. Na površinu za sjedenje aplicirana je guma debljine 9 milimetara u boji - objašnjava Bernarda Silov. Izrađeni kalupi za betonske odljeve tipskih elemenata u gradskom su vlasništvu i koriste se i za druge javne prostore u gradu.

image
ATMOSFERA

- Ivanić-Grad je tako dobio prepoznatljivost, posebnost i cjelovitost vizualnog identiteta kompletnog javnog prostora, a šetnje su postale svakodnevna zdrava navika sugrađana - zaključuje Davor Silov. U projektnom timu u ovom projektu bili su još inženjeri građevinarstva Krešimir Tarnik i Alojzije Car.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:41