Ivanić-Grad posvećen je standardu obitelji

Ovaj grad, smješten u Zagrebačkoj županiji, ističe se kao jedan od predvodnika u Hrvatskoj kada je riječ o ulaganjima u obitelj, djecu i mlad

U posljednjih pet godina uloženo je više od 15 milijuna eura u predškolski i školski odgoj

S jasnim ciljem da osigura bolju budućnost za mlade generacije, Ivanić-Grad je proveo brojne projekte usmjerene na poboljšanje obrazovnih, socijalnih i infrastrukturnih uvjeta. U posljednjih pet godina uloženo je više od 15 milijuna eura u predškolski i školski odgoj, a planovi dodatno ojačavaju predanost ovom cilju. Jedan od ključnih segmenata gradskih ulaganja je osiguranje kvalitetnih i dostupnih vrtića za svu djecu. Ivanić-Grad neprestano radi na smanjenju financijskog opterećenja roditelja. Tako je u 2024. povećano sufinanciranje cijene vrtića, omogućujući roditeljima plaćanje samo 100 eura mjesečno za prvo dijete, 50 eura za drugo, dok je za treće dijete i svako sljedeće vrtić besplatan. Ove mjere pružaju znatnu potporu obiteljima i čine Ivanić-Grad jednim od najpristupačnijih mjesta za mlade obitelji u Zagrebačkoj županiji.

Lakši početak školske godine

Osim subvencija, najveći projekt proširenja i modernizacije je gradnja nove zgrade Dječjeg vrtića Ivanić-Grad, vrijedna više od 1,8 milijuna eura. Ovaj suvremeni objekt moći će primiti 152 djece i bit će opremljen najnovijim tehnološkim rješenjima i energetski učinkovitim sustavima. Istovremeno, vrtići diljem grada prolaze kroz opsežne energetske obnove, što osigurava bolje uvjete za djecu i djelatnike.

Ivanić-Grad ulaže 93.300 eura u obrazovni sustav, pružajući podršku učenicima i roditeljima kroz različite programe. Grad subvencionira nabavu obrazovnih materijala za 1100 učenika od prvog do osmog razreda, a dodatno pruža financijsku pomoć obiteljima kako bi olakšao početak školske godine.

Ulaganja nisu usmjerena samo na financijsku pomoć već i na poboljšanje infrastrukturnih uvjeta u školama. Proširen je broj škola s produženim boravkom, što pomaže zaposlenim roditeljima da usklade poslovne obveze s brigom o djeci. Svjesni važnosti tjelesne aktivnosti za djecu, Ivanić-Grad kontinuirano ulaže u razvoj sportskih sadržaja. Grad se može pohvaliti novim igralištima, obnovljenim sportskim dvoranama te projektima usmjerenim na poticanje zdravog života.

image


Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš

U planu gradnja novog naselja

Grad dodatno jača položaj obrazovnog središta uvođenjem novih programa na Veleučilištu Ivanić-Grad. Od akademske godine 2024./2025., prvi studenti će se moći upisati na stručni diplomski studij sestrinstva, s fokusom na zbrinjavanje rana i palijativnu skrb. Istovremeno, u tijeku su radovi na proširenju zgrade veleučilišta, čime se osigurava još bolja infrastruktura za studente. Grad planira nastaviti ulagati u obrazovanje, prepoznajući važnost razvoja novih kompetencija kako bi mladi ostali u gradu i nakon školovanja.

Ivanić-Grad je jedini srednji grad u Hrvatskoj koji je u 2023. ostvario značajan rast broja zaposlenih, čak 15,79 posto. Na popisu 81 grada, Ivanić-Grad se našao na devetom mjestu, sa 754 nova zaposlenja. Rezultat je to truda lokalne zajednice i poduzetnika koji su zajedničkim radom stvorili bolje prilike za svoje sugrađane.

Gradonačelnik Javor Bojan Leš naglašava kako je cilj gradske uprave osigurati još bolji standard života za mlade obitelji. Osim gradnje i obnove vrtića i škola, u planu je i gradnja novog naselja za mlade obitelji, uz povoljnije uvjete za kupnju stanova. Ovi projekti su temelj za demografski razvoj grada. Ivanić-Grad planira i daljnja ulaganja u prometnu infrastrukturu. S rekonstrukcijom željezničke pruge Dugo Selo - Novska i gradnjom drugog kolosijeka, grad će biti bolje povezan s ostatkom Hrvatske, što će dodatno unaprijediti kvalitetu života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 14:25