Konferencija HGK

U Hrvatskoj je u 2019. godine nastalo čak 1,3 milijuna tona građevnog otpada

 /SHUTTERSTOCK
Te brojke sigurno će se povećati uz lanjske potrese na Banovini i u Zagrebu koji su ostavili iza sebe velike količine građevnog otpada

Procijenjena količina građevnog otpada u Hrvatskoj u 2019. godini dosegla je 1,365.066 tona. Od toga je 16 posto bilo betona, cigle, crijepa i keramike, a metala 13 posto.

Njegovim recikliranjem i ponovnim korištenjem u proizvodnim procesima može nastati vrijedna sirovina, što predstavlja veliku priliku za razvoj domaće industrije

Te brojke sigurno će se povećati, uzmemo li u obzir da su lanjski potresi na Banovini i u Zagrebu ostavili iza sebe velike količine građevnog otpada, čije zbrinjavanje trenutačno predstavlja problem, i da tek slijedi sanacija šteta, tijekom koje će također nastati dodatni otpad.

Europski zeleni plan

Moglo se to čuti na konferenciji Industrija građevnog materijala i gospodarenje građevnim otpadom u vrijeme covida i obnove od potresa, održanoj sredinom tjedna u Sisku, u organizaciji HGK i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako bi se povećala iskoristivost građevinskog otpada, potrebno je unaprijediti sustav za njegovu obradu

Budući da su Europskim zelenim planom postavljeni ambiciozni ciljevi smanjenja negativnih učinaka gospodarskih aktivnosti na klimu, i da je čak 70 posto građevnog otpada moguće reciklirati i koristiti ponovno u proizvodnim procesima, najvredniji dio građevnog otpada koji nastaje u Hrvatskoj moguće je vrlo jednostavno i brzo vratiti u proizvode procese. Sve to predstavlja veliku priliku za razvoj domaće industrije, a značajnu ulogu u tome imat će Burza otpada, koja će povezati ponudu sekundarnih materijala i potražnju, a na čijoj je uspostavi radio HGK.

SMANJENJE NEGATIVNIH UČINAKA GOSPODARSKIH AKTIVNOSTI NA KLIMU

70% građevnog otpada moguće reciklirati i koristiti ponovno u proizvodnim procesima

24 postrojenja za obradu građev nog otpada imali smo u Hrvatskoj u 2019. godini

Najave

U Hrvatskoj smo u 2019. imali 24 postrojenja za obradu građevnog otpada i 51.500 tona recikliranog agregata koji je moguće koristiti u industriji. Međutim, kako bi se povećala iskoristivost građevnog otpada, potrebno je unaprijediti sustav za njegovu obradu.

Također, na konferenciji je bilo riječi i o što aktivnijem uključivanju hrvatskih proizvođača i izvođača u obnovu nakon potresa. Inače, dosad je dovršena sanacija preko 100 objekata, oko 1600 ih je ugovoreno, a preko 500 je izrađenih projekata. Prema najavama, za koji dan raspisat će se natječaj za sanaciju žutih i crvenih naljepnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 01:28