Izgleda fantastično

Stogodišnje imanje pored Dubrovnika pretvoreno je u kompleks za elitni turizam, pogled će vas oduševiti

Vila Katino

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX
Gostima su na raspolaganju tri bazena s protustrujnim plivanjem, vanjska sunčališta, saune te parne i ledene kupelji

Vila Katino, sagrađena daleke 1908. godine na velikom imanju na otoku Šipanu nedaleko od Dubrovnika, koja je do prije desetak godina bila potpuno zapuštena, oronula te obrasla u raslinju i maslinama, danas je rezidencijalni objekt najviše kategorije na tom području. Naime, stogodišnje imanje razvilo se u kompleks za elitni turizam zahvaljujući ruskom poduzetniku, koji je godinama tražio idealnu lokaciju za odmor. Želio je privatnost, sigurnost, izvrsnu kvalitetu i mogućnost ugošćivanja najuglednijih gostiju, s uvjetom blizine aerodroma i mogućnošću primanja megajahti ispred samog objekta.

Sve to pronašao je upravo u Šipanskoj luci, na otočiću koji pripada skupini Elafitskih otoka. Stari ljetnikovac s okolnim zemljištem kupila je 2009. godine tvrtka Mikado u njegovom vlasništvu, koju je kasnije u potpunosti preuzeo švicarski investicijski fond. Samo projektiranje kompleksa započeto je 2011. godine, a cijeli je projekt realiziran 2017. godine. Luksuzni kompleks Vile Katino prostire se na 5,5 hektara zemljišta, a sastoji se od četiri vile s pet zvjezdica. Svaka se prostire na preko 1000 kvadrata, a s pratećim objektima, ukupnog je smještajnog kapaciteta devet spavaćih soba.

image

Vila Katino na otoku Šipanu

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

- Renovacija i izgradnja pratili su prirodan izgled i razvoj otoka. Sama Vila Katino, inače spomenik povijesnog i kulturnog značaja, sačuvala je prvobitan izgled, kakav je imala i za vrijeme ranijih vlasnika, plemićke obitelji Stjepović - poručuju iz uprave tvrtke Mikado.

Tri nove vile izgrađene su na obraslom terenu starog ljetnikovca. Svaka je različita po arhitektonskom rješenju i unutarnjem uređenju te je svaka opremljena dizajnerskim namještajem i unikatnim rasvjetnim tijelima. Interijeri su ukrašeni umjetninama istaknutih hrvatskih majstora, a posebno je impresivan predsjednički apartman od 80 kvadrata. Prostorije kompleksa imaju podno i stropno grijanje i hlađenje te ventilaciju, a funkcijama upravlja sustav pametne kuće.

image

Vila Katino na otoku Šipanu

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Program boravka gostiju zamišljen je kao rekreativno-edukativni odmor, uz aktivno upoznavanje prirodnih, povijesnih, kulturoloških, umjetničkih i gastronomskih ljepota Hrvatske. Na raspolaganju su im tri bazena s protustrujnim plivanjem i podvodnom masažom, gejzirima i slapovima, vanjska sunčališta, saune te parne i ledene kupelji, tuševi s hladnom maglicom i tropskom kišom, kozmetički saloni, fitnes, biljari, teniski tereni, kinodvorana te mini amfiteatar za priredbe na otvorenom. Tu je i vlastiti vinski podrum, koji čuva više tisuća butelja vrhunskih, uglavnom hrvatskih vina, te maslinik s oko tisuću stabala, iz kojih se svake godine, ovisno o urodu, proizvede do 3000 litara vlastitog maslinova ulja u lokalnoj uljari.

image

Vila Katino na otoku Šipanu

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Projekt je popraćen i velikim ulaganjima u infrastrukturu, koju koriste svi stanovnici otoka. Jedna od najvažnijih investicija je izgradnja lokalne ceste, kojom se značajno pridonijelo razvoju otočne prometne infrastrukture. Između ostalog, izrađena je i trafostanica te izvedena rekonstrukcija SN voda, čime je omogućena kvalitetnija opskrba cijelog mjesta električnom energijom. Također, tvrtka Mikado lokalnoj je vlasti predstavila planove razvoja sustava odvodnje na otoku. Uza sve to, tvrtka Mikado razvojem ovog projekta, stvorila je nova radna mjesta i pridonijela gospodarskom razvoju ovog područja.

Vila Katino građena je metodom zlatnog reza

Vila Katino jedan je od rijetkih objekata u Hrvatskoj građen metodom zlatnog reza. Takvom metodom, primjerice, građeni su grčki Partenon, francuska Notre Dame i Taj Mahal. Zlatni rez je kompozicijski zakon koji predstavlja jedinstveni omjer dijelova prema cjelini, u kojem su omjeri dijelova međusobno i svakog dijela prema cjelini jednaki.

image

Vila Katino na otoku Šipanu

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Mikadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 22:48