REZULTATI NATJEČAJA

Poznato je kako bi trebalo izgledati središte Opatije i kupalište Slatina

 /SHUTTERSTOCK

Društvo arhitekata Rijeka objavilo je rezultate natječaja za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja uređenja trga Vladimira Gortana s područjem kupališta Slatine i Pančere u Opatiji. Riječ je o dugo očekivanom gradskom projektu od velikog značaja za stanovnike Opatije, ali i razvoj turizma.

Na natječaj, koji je trajao od 22. svibnja do 22. rujna 2023. godine, pristiglo je 16 radova od kojih su 15 ostvarili pravo sudjelovanja u postupku ocjenjivanja. Dodijeljeno je ukupno pet nagrada.

Ocjenjivački sud je natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja članova donio odluku da se prva nagrada u neto iznosu od 19.950 eura dodjeljuje natječajnom radu čiji su autori Stojan Skalicky, Marko Jaušovec, Tina Rudolf, Tina Van der Auwera, Karlo Modrovčić i Anja Patekar.

image

Natječajni rad koji je osvojio prvo mjesto

Grad Opatija
image
Grad Opatija

Iz Grada Opatije ranije su isticali kako se ovim natječajem želi osigurati cjelovita obnova prostora te povezivanje s ostalim dijelovima grada, sprečavanje točkastog razvoja prostora s nejednakim standardom komunalne i građevinske opremljenosti te privlačno i ugodno okruženje za boravak lokalnog stanovništva i posjetitelja. Također, želja je dobiti multifunkcionalan okoliš za provedbu javnih manifestacija i zadovoljavanje svakodnevnih potreba korisnika, ali i građevinsku sanaciju prostora uz osiguravanje energetske učinkovitosti i otpornosti prema djelovanju klimatskih promjena.

Druga nagrada u neto iznosu od 12.468,75 eura dodjeljuje se radu čiji su autori: AG planum, Marko Cvjetko, Miron Hržina, Ivica Keršić, Dunja Sokolović i Elena Tikvić, dok su Frane Dumandžić, Dijana Modrić, Kristian Primorac, Nenad Ravnić, Filip Ružić, Filip Vidović i Karla Vučić dobili treću nagradu u iznosu od 7481,25 eura.

image

Druga nagrada

Grad Opatija
image
Grad Opatija

Nadalje, četvrta nagrada u neto iznosu od 5985 eura dodjeljuje se natječajnom radu čiji su autori Jan Vrabec, Stipe Šešelja, Ana Konsuo, Iva Šimić Erjavec, a peta u iznosu od 3990 eura Atmosferi, Bernardi Silov, Davoru Silovu, Kristini Rogić i Leili Daoud.

image

Treća nagrada

Grad Opatija
image
Grad Opatija

"Gradu Opatiji namjera je sklopiti ugovor o javnim uslugama izrade projektno-tehničke dokumentacije; idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za prostor Trga Vladimira Gortana (I.faza realizacije natječaja), te idejnog projekta za lokacijsku dozvolu za preostali obuhvat natječaja, koja će definirati faze izvedbe (II.faza)", navodi se u natječaju.

image

Četvrta nagrada

Grad Opatija
image

Peta nagrada

Grad Opatija

Pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud je posebno valorizirao zadovoljenje prostornog konteksta i programa; uspješnost rješenja u domeni oblikovanja jedinstvenog javnog prostora šetnice, trga, kupališta te rješenja i unapređenja održivog načina prometnog sustava; prepoznatljivost koncepta u pogledu arhitektonskog, urbanističkog i krajobraznog rješenja; kvaliteta krajobraznog uređenja; funkcionalnost i fleksibilnost korištenja odnosno oblikovanja urbane opreme te održivost rješenja u izgradnji i održavanju (ekonomičnost, izvodljivost te energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:48