Dosad neviđeno

Linearni grad smješten unutar megastrukture duge 170 kilometara i visoke 500 metara

 NEOM
The Line ili Linija je dizajnirana kao dramatična alternativa tradicionalnim gradovima koji se obično šire iz središnje točke

Vlada Saudijske Arabije predstavila je vizualni prikaz 500 metara visokog linearnog grada nazvanog The Line, koji će biti izgrađen u blizini Crvenog mora kao dio Neoma. Predviđena da se proteže 170 kilometara preko sjeverozapadne Saudijske Arabije, megastruktura, koja će imati zrcalna pročelja, bit će visoka 500 metara, a široka 200 metara - prenosi Dezeen.

image
NEOM

Planiran kao dio razvoja Neoma, The Line ili Linija je dizajnirana kao dramatična alternativa tradicionalnim gradovima koji se obično šire iz središnje točke. Iako nije službeno objavljeno, Dezeen doznaje da je megastrukturu dizajnirao američki studio Morphosis.

image
NEOM
image
NEOM
image
NEOM

- Prilikom lansiranja Linije prošle godine, posvetili smo se civilizacijskoj revoluciji koja stavlja ljude na prvo mjesto na temelju radikalne promjene u urbanom planiranjum - rekao je na predstavljanju prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman i dodao – Projektantska rješenja koja su danas otkrivena za gradske vertikalno slojevite zajednice dovest će u pitanje tradicionalne ravne, vodoravne gradove i stvoriti model za očuvanje prirode i bolji život ljudi. Linija će se uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se čovječanstvo danas suočava u urbanom životu i rasvijetlit će alternativne načine života – kaže.

image
NEOM

Struktura će se sastojati od dvije strukture nalik zidu koje će između sebe zatvarati otvoreni prostor. S visinom od 500 metara, sklop građevina postat će 12. najviša zgrada na svijetu, a bit će i daleko najduža. Struktura, koja je dizajnirana za smještaj devet milijuna stanovnika, sadržavat će stambena, maloprodajna i rekreacijska područja, kao i škole i parkove. Različite funkcije bit će složene u rasporedu koji su tvorci grada opisali kao urbanizam nulte gravitacije.

Vizualni prikazi otkrivaju parkove smještene između dva linearna bloka, koji će biti povezani s više mostova i na vrhu s više zelenih površina. U cijelosti će biti presvučena fasadama s ogledalima kako bi struktura dobila jedinstven izgled.

image
NEOM
image
NEOM

- Linija će imati vanjsku zrcalnu fasadu koja će ocrtavati njezin jedinstveni karakter i omogućiti da se njezin mali otisak stopi s prirodom, dok će unutrašnjost biti izgrađena tako da stvara izvanredna iskustva i čarobne trenutke - rekla je vlada Saudijske Arabije.

Transportni sustav koji bi se protezao cijelom dužinom megastrukture bio bi dizajniran da povezuje oba kraja grada u roku od 20 minuta. Prema vladi Saudijske Arabije, građevina će se u potpunosti napajati obnovljivom energijom i osmišljena je kao održiva alternativa tradicionalnim gradovima.

image
NEOM

- Ne možemo ignorirati životnu i ekološku krizu s kojom se suočavaju gradovi u našem svijetu, a Neom je na čelu pružanja novih i maštovitih rješenja za suočavanje s ovim problemima - rekao je Bin Salman.

Linija, koja je prvi put otkrivena prošle godine, dio je inicijative Neom u sjeverozapadnoj Saudijskoj Arabiji. Neom je dio Vizije 2030 Saudijske Arabije da diverzificira svoje gospodarstvo i postane manje ovisan o nafti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:45