ČUDO U PUSTINJI

Ovako bi izgledao saudijski megaprojekt koji je sludio struku: ‘Koštat će 500 milijardi $, kažu? Bar duplo više!‘

Sva je ta raskoš i neiscrpno bogatstvo, zahvaljujući ogromnom priljevu novca od nafte, opterećena je lošim prinčevim imidžem

Linearni grad u sklopu Neoma

 Neom/AFP

Dva nebodera prekrivena zrcalima u srcu pustinje nova su igračka saudijskog princa Mohammada bin Salmana kojom želi zadiviti svijet i nadmašiti sve dosad viđeno u arhitekturi i dizajnu. Od pustinje napraviti 170 kilometara playboyevskog raja. Zgrade naziva "Mirror Line", visoke poput Empire State Buildinga, ići će paralelno i biti povezane šetnicama. U njima će živjeti više ljudi nego što Hrvatska ima stanovnika, njih čak pet milijuna. Britanski Telegraph piše da će megazgrade biti krunski dragulj u projektu Neom, megagradu vrijednom 500 milijardi dolara.

image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

NEOM/AFP
image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

NEOM/AFP

Ono što će biti unutra revolucija je urbanog života - bez cesta, automobila i emisija. Prema planovima koje su pregledali novinari Wall Street Journala, energija će se crpiti isključivo iz obnovljivih izvora, automobili će biti rijetki, a primat u prijevozu preuzet će linijske željeznice. Putovanje s jednog na drugi kraj građevine trajat će 20 minuta. Zidovi vertikalnih farmi bit će dovoljni za prehranu svih koji tu žive. Sportski stadion, marina za jahte, plaže koje svijetle u mraku, roboti koji se poput gladijatora bore u kavezima, robotizirane sluškinje, leteći taksiji... sve to i još puno više. Ambiciozni su prinčevi planovi.

image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

NEOM/AFP
image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

NEOM/AFP

Turisti će najbolji pogled na grad imati iz ljetovališta Trojena u planinama Sarawat. Održivo skijalište zimi; ronjenje, penjanje i planinarenje tijekom ostatka godine; wellness odmaralište i najveće slatkovodno jezero u regiji. Prema očekivanjima, interaktivni rezervat prirode trebao bi do 2030. godine privući 700.000 posjetitelja o kojima bi brinula vojska od 7000 stalnih stanovnika.

The Telegraph piše da bi Neom tim tempom do 2045. godine imao devet milijuna stanovnika.

image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

AFP
image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

NEOM/AFP
image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

NEOM/AFP

Sva ta raskoš i neiscrpno bogatstvo, zahvaljujući stalnom i ogromnom priljevu novca od nafte, opterećena je lošim prinčevim imidžem koji je zaradio ubojstvom novinara Washington Posta Jamala Khashoggija 2018. godine.

Otac ga je imenovao vladarom kad mu je bila tek 31 godina i sve do ubojstva novinara, koje još uvijek negira, uspješno se predstavljao kao reformator. Poboljšao je prava žena tako što im je omogućio putovnice i samostalno putovanje u inozemstvo. Ipak, sve je to malo u odnosu na brutalnost režima koji provodi. U ožujku je masovno pogubljen 81 muškarac, oko polovice njih iz šijitske manjine, zbog sudjelovanja u nasilnim protuvladinim prosvjedima.

Khashoggijevo ubojstvo na neko je vrijeme zamrznulo prinčeve odnose sa zapadom, ali bilo je to kratkog vijeka. Recimo, američki predsjednik Joe Biden u predizbornoj je kampanji obećao tretiranje Saudijske Arabije kao izopćenice, ali nedavno je bio u posjetu princu. Uslijedili su posjeti Borisa Johnsona i Emmanuela Macrona pa se ideja o izopćenju, piše The Telegraph, čini kao davna uspomena.

image

Emmanuel Macron i Mohammed bin Salman

Bertrand Guay/Afp

Najveća svjetska PR agencija natječe se za posao u Saudijskoj Arabiji, konzorcij predvođen saudijskim državnim fondom za 305 milijuna funti preuzeo je kontrolu nad Newcastle Unitedom. Neom je predstavio sponzorski ugovor s McLarenovim trkačkim timovima Formule E i Extrem E.

Rat u Ukrajini, kriza s gorivom i inflacijom proistekla iz njega, vratile su Saudijsku Arabiju u okrilje zapada. Energetska kriza pokazala je svjetsku ovisnost o saudijskoj nafti. Zemlja raspolaže ogromnom zalihom gotovine pa ni Neon i Mirror Line nisu financijski upitni. Najveće banke su ih podržale, osoblje za Neom je britansko i britanski su arhitekti pozvani na natječaj za izradu koncepta.

Ipak, došlo je vrijeme kad nastupa realnost, pa se za izgradnju Mirror Linea sad već spominje bilijun dolara, roka za završetak nema, a struka za posao takvih gabarita predviđa pola stoljeća gradnje.

image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

NEOM/AFP
image

Linearni grad u sklopu ekonomske zone Neom

NEOM/AFP

Jednako se ambiciozno krenulo i u radove na Jeddah Toweru, prvoj zgradi visokoj kilometar, međutim radovi su 2018. godine stali i još nisu nastavljeni.

Novinari The Telegrapha za kraj zaključuju kako "ostaje za vidjeti hoće li saudijski princ ambiciozne snove znanstvene fantastike moći pretvoriti u stvarnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:10