Projekt uređenja

Beton iz Semmelrock Stein + Designa: Opločnici La Linia za novu vizuru središta Pakraca

 ROBERT RUŽIČKA
Projekt uređenja središta Pakraca, urbanističko-arhitektonska rekonstrukcija

Trga bana Josipa Jelačića i Ulice hrvatskih velikana, primjer je kako naizgled ne preveliki zahvati mogu osvježiti i osuvremeniti izgled jednoga grada. Tako su opločnici, urbana oprema i zelene površine promijenili vizuru starog dijela Pakraca, čije središte sada izgleda reprezentativno.

Modernom i živahnom izgledu doprinose sive trake na podovima javnih površina. Iza tih opločnika stoji tvrtka Semmelrock Stein + Design u kojoj su ponosni što su sudjelovali u tom projektu.

image
ROBERT RUŽIČKA

- Ovdje se konkretno radi o opločnicima La Linia, kombinaciji granitno sive, antracit i terakota boje, koji su kod nas u ponudi u velikom broju formata. Proizvodimo održive betonske proizvode u tvornici u Ogulinu i nudimo rješenja za dizajn vanjskih površina bez razlika u njihovoj namjeni. Bilo da je to trg, cesta, parking, pločnik ili, pak, privatna okućnica ili terasa, odabirom betonskih proizvoda i dodatnog asortimana nastojimo oživiti bilo koji prostor zadržavajući potrebnu funkcionalnost i kvalitetu - kaže Mladen Munivrana iz Semmelrock Stein + Designa d.o.o.

image
ROBERT RUŽIČKA

20.000 KVADRATA

Beton je nevjerojatno fleksibilan i najčešće korišten građevinski materijal. Niti jedan drugi materijal, dodaju, ne može se oblikovati na toliko različitih načina. Otporan je na opterećenje, siguran i ima iznimna svojstva. Bezbroj oblika, boja i završnih obrada čini beton jednim od najsvestranijih materijala te je, naravno, bio odličan izbor i za javne površine Pakraca.

Obuhvat zahvata projekta obnove u tom gradu bila je površina veća od 20.000 kvadrata. Zbog složenosti je projekt podijeljen u nekoliko funkcionalnih cjelina: glavni trg, pješačka ulica, županijska cesta s koridorom, parkiralište iza zgrade Poglavarstva, donje parkiralište i poslije izdvojen prostor gradske fontane. Trg prije nije imao nikakav prostorni ni oblikovni odnos s okolnim površinama koje su također bile nedefinirane. Radovi na trgu su izvođeni u dvije faze tijekom tri godine, a završna je bila prije mjesec dana. Razgovarali smo i s Tatjanom Đuranec, arhitekticom tvrtke Diaplan, koja je vodila projekt obnove.

image
Beton je fleksibilan i najčešće korišten građevinski materijal koji se može oblikovati na mnogo načina
ROBERT RUŽIČKA

Trg prije nije imao nikakav prostorni ni oblikovni odnos, a radovi su izvođeni u dvije faze tijekom tri godine

image
ROBERT RUŽIČKA

- Glavni je izazov bio glavni gradski trg na koji se oblikovno i funkcionalno povezuje prenamijenjena pješačka Ulica hrvatskih velikana te prostor koji je namijenjen za pozicioniranje spomen-obilježja braniteljima Domovinskog rata. Kao inspiracija su mi poslužili postojeći dekorativni linijski i geometrijski motivi na okolnim bogato ukrašenim pročeljima, koje sam preslikala na parter i dobila dinamičnu parternu podjelu u kojoj se isprepliću ozelenjene i opločene površine. Opločene površine pokrivaju uobičajene smjerove kretanja ili ciljano usmjeravaju kretanje prema novooblikovanim urbanim vizurama - objašnjava arhitektica.

image
ROBERT RUŽIČKA
image
Opločene površine pokrivaju uobičajene smjerove kretanja ili ciljano usmjeravaju kretanje prema novo-oblikovanim urbanim vizurama
ROBERT RUŽIČKA

JASNE SMJERNICE

Dodatno je dinamika prostora naglašena višebojnim izborom Semmelrockovih opločenja s više motiva slaganja te slobodnom formom opločnika unutar zelene travnate površine. Parterno uređenje upotpunjeno je krajobraznim rješenjem.

- Zadatak uređenja gradskih javnih površina bio je izazovan jer je morao sumirati potrebe stanovnika grada, njihove ustaljene navike kretanja, biti privlačan gostima grada, a isto tako zadovoljiti neke osnovne parametre oblikovanja javnih površina i osigurati nesmetano funkcioniranje grada - objašnjava Tatjana Đuranec.

image
ROBERT RUŽIČKA

Investitor, Grad Pakrac, imao je jasne smjernice da se osmisli cjelovito rješenje središnjega gradskog prostora koji je dio kulturno-povijesne cjeline na kojem će biti zelenih površina i opločenih površina koje će pratiti uobičajene smjerove kretanja lokalnog stanovništva, a čiji odnos mora pridonijeti dinamici samog prostora.

- Uz standardnu urbanu opremu klupe, rasvjetne stupove, gradski sat, stalke za bicikle, oglasni stup i slično, dodatni je zahtjev bio da se na trgu, koji se u povijesti koristio kao sajmište, pozicionira replika manje sajmišne kućice koja se koristila kao stočna vaga, a koja bi se sada koristila kao kiosk ili manja trgovina za lokalni OPG. Prostor postojećeg trga koji smo zatekli bio je nedefinirana ozelenjena površina uz središnje pozicionirani spomenik Ranjenom borcu - navodi arhitektica.

image
ROBERT RUŽIČKA

Spomenik je premješten na novu poziciju u središnjoj uzdužnoj osi trga kao južna polazišna točka oblikovanja trga. Dodatno je kao inspiracija uređenju poslužio slavonski banovac, prvi hrvatski novac koji se kovao u Pakracu, a čiji je stilizirani motiv pozicioniran na trgu kao element urbane opreme. Inspiracija je bio i stari grad Pakrac sa svojim višebrojnim kulama, koji su arhitekti simbolično primijenili u oblikovanju gradske fontane, odnosno spomen-obilježja braniteljima Domovinskog rata.

- Nadam se da je novooblikovani gradski prostor dao novu vrijednost gradskom središtu te da stanovnici zadovoljni šetaju opločenim stazama i sjede u sjenama zasađenih stabala - kaže Tatjana Đuranec.

Ostali dijelovi koji su dio obuhvata ovog cjelovitog rješenja, a koji još nisu izvedeni, projektirani su, zaključuje ona, tako da zajedno daju cjelovito rješenje za gradsko središte jer će se ti prostori oblikovno i funkcionalno povezati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 23:03