RASKOŠNA I NEUNIŠTIVA

Zvijezda jeseni je ružičasta debela koka, biljka koja uspijeva baš svakom

 /SHUTTERSTOCK

Grmolika biljka simpatičnog nadimka debela koka ima bezbroj dobrih osobina. Osim što je gotovo neuništiva pa uspijeva i onima koji nemaju zelene prste, iznimno je otporna za hladnoću i bit će zvijezda vašeg vrta ili balkona i onda kad se većina cvijeća osuši.

image
/SHUTTERSTOCK

Debela koka spada među sukulente, a zovu je i ranjenik, žednjak, bobovnjak i dragušac, a službeno latinsko ime joj je sedum spectabile. Ima mesnate ovalne listove sivozelene boje i zvjezdolike cvjetove u različitim nijansama ružičaste. Potječe iz Kine i vrlo je ljekovita, a posebno je dobra imate li problema s kurjim očima i žuljevima. Ako ih namažete sokom iz lišća debele koke, bol će nestati.

image
/SHUTTERSTOCK

Ova je biljka otporna čak i na prvi mraz, a jedino što ne podnosi je previše vode pa budite oprezni sa zalijevanjem. Dovoljno ju je zaliti jednom u dva tjedna. Važno je posaditi ju u rahlu zemlju i staviti na osunčano mjesti, bilo da je riječ o balkonu ili vrtu. Odlično uspijeva u teglama, a ako je planirate posaditi u vrtu, prethodno stavite humus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:59