OPASNI REZOVI

Zašto rajčicama puca kožica i kako to izbjeći?

 /SHUTTERSTOCK

Rajčice iz dućana, koje dolaze iz plastenika, najčešće izgledaju jednoobrazno i rijetko imaju popucalu kožicu, za razliku od onih koje uzgajamo u vrtu. Zašto im uopće puca kožica? Kako to izbjeći i što učiniti kad se to dogodi?

Najčešći uzrok pucanja kožice kod rajčica je obilna kiša nakon duge suše.

image
/SHUTTERSTOCK

U tom slučaju dolazi do nagle promjene količine vlage u tlu što uzrokuje nagli rast ploda. On se širi brzinom većom od one kojom se širi kožica pa dolazi do pucanja. Ponekad je za to dovoljan i nagli pad temperature nakon dugog razdoblja visokih temperatura. Ovu neugodnu pojavu može uzrokovati i previše zalijevanja ili manjak kalcija, kao i pretjerana gnojidba dušikom.

Pucanje može biti kružno ili zrakasto, od osnove i širi se po čitavom plodu. Ako je u pitanju kružno može puknuti cijeli plod, dok se zrakaste pukotine šire od osnove prema vrhu ploda. Pucanje duž bočnih strana ploda se obično događa tijekom vrućeg i vlažnog vremena. Ono je puno opasnije iz dva razloga. Prvi je to što će plod vrlo brzo popljesniviti ili strunuti. Ponekad se dogodi da pukotina zaraste, ali će takav plod puno lakše napasti gljivice i bolesti. Kružno pucanje na vrhu ploda, oko peteljke, nije tako opasno jer u većini slučajeva ne dolazi do truljenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Što učiniti s rajčicom koja je pukla? Odmah je uberite, čak i ako nije zrela. Ako se plijesan već razvila, bacite je. Kako izbjeći pucanje rajčice? Osigurajte ravnomjerno zalijevanje od jedne do tri litre vode tjedno po biljci. Na početku vegetacije dodajte gnojiva s više dušika, a kad se pojave cvjetovi i plodovi hraniva bogata kalijem i fosforom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:01