Povoljno rješenje

Zaštitite biljke i povrće prirodnim sredstvom koje već imate u frižideru na dohvat ruke

 Unsplash
Pravilno raspoređivanje biljaka za optimalnu cirkulaciju zraka i zalijevanje ujutro dobra su praksa koja sprječava pepelnicu

Brinete oko svojih biljaka i vrta na sve moguće načine, a ipak se dogodi da neke bolesti ne možete suzbiti, uključujući pepelnicu. Pepelnica se odnosi na skupinu gljivičnih bolesti koje se pojavljuju u obliku praškastih bijelih točkica na biljkama, posebno kada je vlaga visoka. Obično ne ubija biljke, ali ih može oslabiti i dovesti do slabog rasta. Održavanje biljaka zdravim pomoći će smanjiti štetu, ali ponekad vam treba pomoć fungicida. Međutim, to ne znači da morate koristiti kemikalije. Kod pojave pepelnice isprobajte mliječni sprej.

image
SHUTTERSTOCK

Savjet

Sadnja biljaka otpornih na bolesti, pravilno raspoređivanje biljaka za optimalnu cirkulaciju zraka i zalijevanje ujutro dobra su praksa koja pomaže smanjiti pojavu pepelnice. Ali kada se jednom pojavi pepelnica se brzo širi. Stoga morate odmah ukloniti bolesno lišće ako ju želite kontrolirati.

Kada koristiti mliječni sprej za suzbijanje pepelnice

Mlijeko najbolje djeluje kao preventivna mjera, a ne kao lijek. To znači da biste ga idealno trebali primijeniti na početku toplog, vlažnog vremena prije nego što se pepelnica pojavila na vašim biljkama. Iskustvom možda već znate doba godine kada će se bolest vjerojatno pojaviti. Pošpricajte svoje osjetljive biljke čim lišće prvi put počne pokazivati znakove plijesni.

image
Unsplash

Što će vam trebati

  • Boca s raspršivačem ili vrtna prskalica
  • Mlijeko
  • Voda

Napunite bocu s raspršivačem

Većina stručnjaka savjetuje upotrebu smjese u omjeru mlijeka i vode 40/60. No, možda biste htjeli eksperimentirati s različitim omjerima otopina kako biste procijenili njihovu učinkovitost. Pomiješajte mliječnu otopinu u običnoj boci s raspršivačem. Za velike primjene otopinu možete staviti u vrtnu prskalicu.

image
Unsplash

Poprskajte biljke

Raspršite mliječnu otopinu na biljke, lagano premazujući sve površine. Neki stručnjaci savjetuju prskanje biljaka na jakom sunčevom svjetlu jer se vjeruje da interakcija sa sunčevom svjetlošću daje otopini antifungalna svojstva. Štoviše, ovaj je tretman često najuspješniji kao preventivna mjera. Stoga nemojte se ustručavati prskati i biljke u blizini vašeg bolesnog lišća kako biste i na njima spriječili nastanak pepelnice.

Ponovite

Ponovno primijenite tretman mlijekom svakih 10 do 14 dana. Redovitim tretmanom, pogođene biljke trebaju ostati bez pepelnice i trebale bi se trebale poboljšati. Preporučljivo je da nastavite s prskanjem sve dok uvjeti više ne budu topli i vlažni, čak i ako više ne vidite pepelnicu.

Kako mliječni sprej djeluje kao fungicid

U tijeku su istraživanja u vezi s korištenjem mlijeka kao protugljivičnog spreja, posebno protiv pepelnice na krastavcima i tikvicama. Ali još uvijek nije sigurno kako točno mlijeko djeluje protiv gljivica.

Čini se da mliječni proteini stvaraju antiseptički učinak kada su izloženi sunčevoj svjetlosti, zbog čega biste trebali primjenjivati ​​otopinu na jakom suncu. Protein se nalazi u mliječnoj masti, iako su istraživači eksperimentirali s punomasnim i obranim mlijekom. Možete sami isprobati eksperimente s onim što imate pri ruci. Za točno ispitivanje, raspršite otopinu samo na neke biljke.

image
Unsplash

Savjeti za upotrebu mliječnog spreja za suzbijanje pepelnice

Razne gljivice uzrokuju pepelnicu, a otopina mlijeka djeluje na neke učinkovitije od drugih. Čini se da određene vrste biljaka također dobro reagiraju na otopinu mlijeka. One uključuju:

  • Jabuke
  • Krastavce
  • Grožđe
  • Bundeve
  • Tikve
  • Rajčice

Neki vrtlari napominju da mliječna otopina stvara neugodan miris dok se kiseli na biljkama, ali taj učinak uglavnom brzo nestaje. Osim toga, miris mlijeka doista nije neugodniji od mirisa komercijalnih fungicida. A rješenje je sigurnije za upotrebu od mnogih kemikalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:50