ŠOKIRANI NAKON OTKRIĆA

Domaći proizvođači morat će baciti 12 tisuća litara mlijeka, utvrđene su povišene razine aflatoksina, oglasili se iz Dukata

Farmerima se u suradnji s tehnolozima predlaže da promijene stočnu hranu

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/cropix/Cropix

Kod nekih proizvođača na našim farmama u mlijeku su pronađene razine aflatoksina iznad granica dopuštenih, javlja HRT. Riječ je o gljivicama koje mogu biti štetne i za zdravlje ljudi. No, to mlijeko nije ni završilo u preradi jer se svakodnevno kontrolira pa ga u takvim slučajevima mliječna industrija ne otkupljuje.

Ivan Čolik, koji se više od 20 godina bavi mljekarstvom, ostao je šokiran kada mu je otkupljivač javio da su u mlijeku njegovih krava utvrđene povišene razine aflatoksina te su mu zbog toga obustavili otkup.

- Sve skupa je trajalo sedam dana, bačeno je skoro 12 tisuća litara mlijeka, rekao je Čolik.

Mliječne industrije napominju da mlijeko ne otkupljuju čim aflatoksini prijeđu zakonski dopuštenu razinu.

- Jako pazimo na aflatoksine tako da što se tiče potrošača, mogu biti sigurni da aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima nema, rekla je Elena Wolfsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija "Dukat " Zagreb.

Ističu da farmerima u suradnji s tehnolozima predlažu da promijene stočnu hranu nakon čega se u sirovom mlijeku, unutar tri dana, ponovno bilježe zakonom dopuštene vrijednosti.

Ivan Čolik je promijenio stočnu hranu i opet mu otkupljuju mlijeko.

- Evo uzeli smo gotovu smjesu. Ne znamo što ćemo sa svojom hranom. Mislim da se dugoročno to neće održati i da ćemo smanjivati broj stoke, rekao je Ivan Uđbinac iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Stručnjaci napominju da je pojava aflatoksina u kukuruzu uobičajena, posebice zbog ovogodišnjih izrazito visokih temperatura.

- Prva od mjera je praćenje u polju i ako se pojavi aflatoksin, skretat ga u spremanje kukuruza u pravce stočarske koji podnose veću koncentraciju kroz hranu. Aflatoksin mi ne možemo riješiti, to je prirodna pojava. Njega je bilo svake godine, bit će ga svake godine, ali je sad samo stvar koncentracije, rekao je Uđbinac.

Zanimljivo je da je u Europi dopuštena razina aflatoksina u mlijeku čak 10 puta manja nego u Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2024 08:57