IZVOR ZDRAVLJA

Tri načina za skladištenje i čuvanje mrkve

 /SHUTTERSTOCK

Mrkva je vjerojatno najpopularnije korjenasto povrće, a u kuhinji se može koristiti na bezbroj načina. Ako ste povadili iz vrta ili kupili veću količinu, treba je pravilno spremiti tako da dugo traje i ostane zdrava. Donosimo tri načina na koji to možete napraviti. Ako je planirate skladištiti u drvenoj kutiji, važno je znati da mrkvu ne smijete prati vodom. Dovoljno je ukloniti veće komade zemlje četkom, maknuti lišće i odvojiti komade koji su oštećeni ili bolesni. Probrane mrkve ostavite da se dobro posuše na zraku. U drvenu kutiju na kojoj ste napravili nekoliko rupica stavite piljevinu ili pijesak, a mrkve poredajte jednu pored druge tako da se ne dodiruju pa na njih stavite novi sloj piljevine ili pijeska. Kutiju spremite na tamno mjesto, najbolje u podrum u kojem temperatura nikada ne prelazi šest stupnjeva.

image
/SHUTTERSTOCK

Mrkve se može skladištiti i u trapu, pokrivene debelim slojem slame. To je dobro ako imate veće količine, no ovaj sistem zahtijeva prozračivanje pa treba ugraditi cijev za ventiliranje.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako živite u gradu, nemate podrum ni mogućnosti za izradu trapa, mrkve ćete najbolje sačuvati ako ih zamrznete. U tom slučaju ih je prije zamrzavanja potrebno oprati i izribati da se uklone svi ostaci zemlje. Možete ih vrlo kratko blanširati u kipućoj vodi ako želite da lijepo izgledaju na tanjuru, jer će to sačuvati intenzivnu boju i kasnije skratiti vrijeme pripreme. Možete ih nasjeckati na kolutiće, prutiće ili samljeti uz pomoć multipraktika. Ako ne želite da vam se kolutići zalijepe jedan za drugi, stavite ih na veliki lim na kojem je papir za pečenje, poslažite tako da su odvojeni pa stavite u ledenicu. Kad se zamrznu, izvadite lim i presložite kolutiće u plastične kutije za pohranu ili vrećice za zamrzavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:35