SAVJET STRUČNJAKA

Ovo je najčešća pogreška zbog koje vam propadaju hortenzije

 /SHUTTERSTOCK

Hortenzije cvjetaju od kasnog proljeća do jeseni i lake su za održavanje, zbog čega su popularan izbor među vrtlarima početnicima i iskusnim uzgajivačima. No, unatoč tome što ih je lako njegovati, postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka koje vrtlari amateri često naprave s hortenzijama.

Najgora pogreška je nepravilno zalijevanje. Stvar je u tome da morate pronaći pravu ravnotežu jer hortenzije vole vlagu, ali također ne mogu preživjeti u tlu natopljenom vodom. Zato izbjegavajte prečesto zalijevanje, osobito kada drenaža nije dobra, jer to može brzo dovesti do truljenja korijena. U najgorem slučaju će cijeli korijenski sustav postati kašast i biljka će uvenuti. Kako se to ne bi dogodilo, treba pričekati da se tlo malo osuši prije novog zalijevanja, a vrijedi uzeti u obzir i nedavne padaline na tom području. Istovremeno, važno je ne čekati predugo na zalijevanje, jer će nedostatak vlage dovesti do stresa biljke, ograničavajući novi rast i sprječavajući cvjetanje.

Uglavnom, pravilo je da prije zalijevanja svakako prstom pipnete tlo oko biljke kako bi provjerili je li suho. Ako nije, ne zalijevajte bez obzira koliko je dana prošlo. Također, zalijevajte ih isključivo ujutro ili rano uvečer kako biste izbjegli brzo isparavanje na visokim temperaturama. Nikada ne zalijevajte po cvjetnim glavicama, jer bi jaka sunčeva svjetlost mogla ‘spaliti‘ latice, nego to uvijek radite uz tlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 08:48