NEMA BACANJA

Trešnje su ovih dana skupe kao suho zlato. Evo kako da ostanu sočne i svježe barem tjedan dana

 /SHUTTERSTOCK

Tržnice i supermarkete posljednjih su tjedana preplavile trešnje, no skupe su kao suho zlato. Zato je svaka dragocjena i ne želite da vam propadne. Evo kako ih sačuvati da traju što dulje.

Iako je lijepo izložiti prekrasnu zdjelu trešanja na stolu u blagovaonici, to je najgori način da ovo dragocjeno voće ostane svježe. Na sobnoj temperaturi trešnje se brzo kvare: ostat će zdrave tek koji dan prije nego što izgube sjaj i postanu mlohave i trule. Umjesto toga, trešnje držite u hladnjaku. Stavite ih u posudu koju nikako ne zatvarajte niti ne prekrivajte. Ako to napravite, unutra se će se kondenzirati vlaga i trešnje će brže truliti. Ako ih čuvate nepokrivene i suhe, hladne trešnje ostat će svježe najmanje tjedan dana, a ponekad i dulje. Važna napomena: ne perite trešnje prije nego što ih spremite u hladnjak, jer će vlaga koja se zadržava u udubljenjima na krajevima stabljike potaknuti plijesan ili trulež. Prije nego što ih prebacite u hladnjak, preberite ih i uklonite sve oštećene plodove. Ako trešnje imaju peteljke, nemojte ih uklanjati dok ne budete spremni jesti voće.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Obavezno operite trešnje prije nego što ih pojedete, ali neposredno prije. Ako imate veliku količinu, možete ih zamrznuti sa ili bez koštica. Imajte na umu da je odmrznutim, mekšim trešnjama teže ukloniti koštice. Nakon što se odmrznu, izvrsne su za kuhanje, izradu pekmeza ili sladoleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 09:48