PRAVI TRENUTAK

Što učiniti sada da bi vaša lavanda iduće godine cvala kao nikad

 /SHUTTERSTOCK

Rujan je idealan mjesec za orezivanje grmova lavande. Naime, bitno je da se taj posao obavi dok je vani još uvijek lijepo vrijeme jer lavanda ne podnosi niske temperature, a pogotovo mraz. Vrtlarskim škarama prvo uklonite grančice s cvjetovima jer ćete na taj način zaustaviti formiranje debljih grana. Ako grm ne orežete na vrijeme, on će izgubiti oblik i slabije će cvjetati iduće godine.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako zakasnite s orezivanjem, a pogotovo kad počne mraz, biljke će teže podnijeti rez i lakše će se smrznuti. Zato je iznimno važno obaviti to dok je još toplo. Rez treba napraviti oko dva centimetra iznad osnove grane, a grm orežite tako da bude zaobljen poput lopte. Za zatvaranje reznih rana kod debelih grana svakako koristite kalemarski vosak. Naime, lako se može dogoditi da biljki kroz njih napadnu štetnici ili razne bolesti.

image
/SHUTTERSTOCK

Zakasnite li u rujnu, nemojte biljku rezati kad zahladi. Radije pričekajte proljeće. Ako lavandu držite u velikoj tegli na balkonu ili terasi, nikako ispod nje ne stavljajte podmetač jer će se u njemu nakupljati voda, a to će uzrokovati na truljenje biljke. Naime, lavanda voli puno sunca, rahlu i poroznu zemlju, previše vode joj nimalo ne paše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:33