ZIMSKI ADUT

Sanjate o prozoru u cvijeću? Grozdasti zumbul je odličan izbor

 /SHUTTERSTOCK

Ako želite cvijet koji s lakoćom možete uzgajati na prozorskoj dasci, onda je grozdasti zumbul ili presličica odličan izbor. Nezahtjevan je i lijep, a najčešće dolazi u plavoj, ružičastoj i bijeloj boji. Lukovice se sade tijekom jeseni s razmakom do 10 cm na dubinu do osam centimetara. Donosimo male trikove o njegovom uzgoju i njezi.

image
/SHUTTERSTOCK

Dobra vijest je da grozdasti zumbul može procvjetati dva do tri tjedna nakon nicanja. Cvatnju potiče idealna temperatura, a ona iznosi oko 20 stupnjeva. Ako ga želite malo ubrzati, lukovice blago utisnite u zemlju i ostavite nepokriven dio na vrhu. Voli mjesta s puno svjetla (zato je prozor idealan) i dobro drenirano tlo bogato organskim tvarima. S druge strane, nemojte da mu se korijen "kupa" u vodi, jer to ne podnosi.

image
/SHUTTERSTOCK

Valja znati da im je za nicanje potrebno razdoblje hlađenja od nekoliko tjedana, a najjednostavnije ih je za to vrijeme stavite u hladnjak. Osim u posudama na prozoru, balkonu ili terasi, može se uzgajati i u vrtu, a posbeno dobro raste raste ispod drveća i grmlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 18:59