Snažno čudo

Sadite u rujnu, berite do proljeća: Prijateljica mladosti, hrana i lijek, ova biljka je proglašena najzdravijom na svijetu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Potočarka je višegodišnja razgranata biljka vriježaste stabljike koja puzi po tlu ili površini vode

Samo vrhovi stabljike su iznad vode, dok se iz pazuha listova razvija adventivno korijenje kojim se biljka učvršćuje za podlogu. Naziva se i biljkom čistih voda jer u prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rijekama te uz obale jezera.

Iako potočarka svojim izgledom govori da je riječ o nježnoj, krhkoj biljci s kojom treba isto tako nježno postupati, ona je ustvari snažno čudo koje spada u najljekovitije bilje svijeta. Ukratko, osnažuje organizam bildajući naš imunitet i dajući tijelu dodatnu energiju od glave do pete. I u tome joj nema puno ravnih. I Egipćani i Grci i Rimljani jako su je štovali, toliko da je bila u redovitoj prehrani i faraona i kraljeva i careva, ali i njihovih podanika, robova i vojnika, koji su je, htjeli ili ne htjeli, po naređenju morali jesti i piti njezin sok kako bi bili snažniji te kako bi samim time bolje radili i borili se.

image

Mateja Domitrović

BERISLAVA PICEK/CROPIX/CROPIX

Potočarka ima jaka detoksikacijska svojstva, a znanstvenici neprestano naglašavaju njezinu nevjerojatnu učinkovitost u borbi protiv karcinoma. A tko bi na prvu rekao da su ti mali, obični zeleni listovi takve junačine! Sada je njezino vrijeme i ima je na tržnicama, naravno u manjoj mjeri od ostalih lisnatih salata, a razlog tome je možda slabo poznavanje te biljke koju bi neki mogli nazvati i dračom. Naime, potočarka raste na "divlje", i to samo na najčišćim područjima uz potoke i rječice jer voli vlagu i može rasti samo u vodi bez prisutnosti zemlje. Naravno da se i uzgaja, no s obzirom na to da je njezino sjeme prilično skupo, skuplje od ostalih komercijalnih salata, možda je i to razlog što je rijetki uzgajaju. Ona caruje u zimsko i proljetno doba i najbolje ju je brati i jesti prije cvatnje, odnosno prije svibnja. Ubacite je u smoothije, sokove i juhe za početak dana (o, da, juhom je sjajno početi dan), skuhajte čaj od potočarke, dodajte je u variva, naravno umiješajte je na samom kraju kuhanja, u pite, quicheve, tartove, apsolutno sve kombinacije salata, u sendviče, na pizze… Da je Popaj jeo ovu vodenu kraljicu, bio bi još veća faca jer ona ima više željeza od špinata, a bogme i više vitamina C od limuna i naranče. Stoga se posvetite potočarki, dajte joj pažnje i ona će vam to višestruko vratiti.

Biljka se razmnožava generativno (izravnom sjetvom sjemena od jeseni do proljeća) ili vegetativno - dijeljenjem biljke (reznicama stabljike s adventivnim korijenjem).

Sjeme potočarke je vrlo sitno (1 g = 4000-5500 sjemenki). Preporučuje se uzgoj na vlažnim gredicama u sjenovitom dijelu vrta.

Preporučeni razmak redova između biljaka je 15 do 30 cm. Berba mladih izboja dužine 10 do 15 cm započinje 20 dana nakon sadnje, odnosno 40 do 50 dana nakon sjetve i može se provoditi višekratno.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

RECEPT - DETOKS SALATA S POTOČARKOM

Dvije šake potočarke, 1 avokado, 1 naranča, 1 žlica sezama, sol, rižin ocat, sezamovo ulje

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Potočarku operite i ocijedite.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kupite zreli avokado, što znači mekan jer tvrd avokado nije dobar. Avokado ogulite, odstranite mu košticu i narežite ga na šnite.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Naranči uklonite koru i bijelu ovojnicu, odnosno filetirajte je i narežite. U zdjelu stavite potočarku, avokado i naranču, sezam koji možete i tostirati na tavi, začinite solju, octom i uljem te nježno promiješajte. To je obrok sam za sebe, no odličan je prilog ribi, piletini ili puretini. Napucajte se energijom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:05