PRIRODNO I KORISNO

Pet načina kako iskoristiti aloe veru u vrtu. Biljke će bujati kao lude

 /SHUTTERSTOCK

Aloe vera je poznata kao "biljka besmrtnosti" zbog svojih svojstava da liječi, umiruje i osvježava. To je zato jer je bogata hranjivim tvarima, enzimima i antioksidansima koji nude brojne dobrobiti ljudskom tijelu. No, aloe vera može pružiti mnoge od tih dobrobiti i biljkama. Evo pet najvećih koristi od nje za vaš vrt.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Potiče klijanje sjemena

Aloe vera potiče zdravo klijanje sjemena i jake sadnice. Pomiješajte čajnu žličicu gela aloe vere s litrom vode i tom mješavinom zalijte jednom tjedno - poboljšat će ukupni rast i prinos.

2. Prirodno sredstvo za ukorjenjivanje

Salicilna kiselina i drugi antibakterijski i antigljivični spojevi pomažu bržem ukorjenjivanju biljaka. Reznice potopite nekoliko sati u gel aloe vere i zatim ih posadite u zemlju. Ovo ne samo da će pospješiti brži razvoj korijena, već je i stopa uspješnosti ukorjenjivanja reznica visoka.

3. Jači biljni imunitet

Aloe vera gel sadrži aminokiseline, antioksidanse, kalcij, magnezij, cink, salicilnu kiselinu... Korisne tvari u njemu imaju antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva, a to pomaže u zaštiti biljaka i čini ih otpornima. Otopinu napravite tako da pomiješate jednu žlicu gela aloe vere s litrom vode i njome zalijte biljku jednom mjesečno. Ne samo da pruža otpornost na bolesti, već također potiče ukupni rast i zdravlje biljke.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Pomoć nakon presađivanja

Visoke razine antibakterijskih, antifungalnih i antivirusnih spojeva pronađenih u aloe veri pomažu biljci da se oporavi od šoka nakon presađivanja. Zalijte je gorespomenutom otopinom od gela aloe vere i vode barem jednom nakon presađivanja. Po potrebi ponovite nakon 3-4 dana.

5. Prirodna prihrana

Uzmite nekoliko svježih listova aloe vere, narežite ih na komade te ubacite u blender i dodajte malo vode. Ne trebate ih guliti, samo smiksajte. Napravite gnojivo tako da dodate 2 žlice miksane aloe vere na svaku litru vode. Jednom u dva tjedna zalijevajte biljke ovom otopinom. Pobrinite se da ovo napravite unutar pola sata od pripreme, jer ako je izložena zraku, svježa aloe vera brzo fermentira i počinje se razgrađivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 06:36