preslatko

Minijaturne orhideje su najbolje čuvana tajna botaničara i možete ih uzgajati cijelu godinu

urban_epiphyte
 Urban Epiphyte
Mnoge od ovih vrsta su jednostavne za njegu i bolje cvjetaju od favorita koji obično naseljavaju domove

Povremeno naiđemo na skupinu biljaka koje su iz neobjašnjivih razloga izmakle pažnji svim ljubiteljim biljaka i iz nekog razloga nisu povele neki novi trend iako imaju sve uvjete za to. Jedan od takvih primjera je najbolje čuvana tajna u hortikulturi - minijaturne orhideje za terarije.

Ova čuda prirode zaista imaju sve. Za početak, veličina terarija potrebnog za uzgoj nije ništa veće od obične kućice za lutke što znači da doslovno svatko ima prostora u svome domu za smještaj čak i veće zbirke u nekoliko staklenih posuda. Drugo, ove biljke nude neke od najrazličitijih boja i oblika od bilo koje druge skupine biljaka, izgledajući kao nešto iz mašte vještog slikara. Dodajmo tome činjenicu da su mnoge jednostavne za njegu i da bolje cvjetaju od mnogo češćih favorita koji obično naseljavaju domove i možete ih uzgajati gotovo cijelu godinu - čak i u najmračnijim danima prosinca. Evo nekih odličnih opcija i kako ih najbolje uzgajati.

Tajvanska pčelinja orhideja ili stručnog naziva Gastrochilus retrocallus, uzgaja se montirana na komadu stabla mrtvog drveta u staroj staklenoj posudi. Grupa od tri biljke stane na površinu od 10 centimetara kvadratnih i stalno će davati ​​nevjerojatne žute cvjetove s bordo centrom veličine nokta. Kad imate težak dan, možete skinuti poklopac i udahnuti njihov miris citrusa i vanilije - i odmah će vam se učini se da svijet odjednom ponovno ima smisla.

Stvaraju zaista dobra prijateljstva s biljkama slične veličine kao što su Trichoglottis pusilla, čiji su cvjetovi u obliku zvijezde, ledeno bijeli, zamršeno obojeni šokantno ružičastim prugama.

No, za zaista minijaturni prikaz morate imati Aerangis punctata s Madagaskara. Ove su biljke neke od najmanjih od na svijetu, koje nonšalantno rastu sa srebrnasto sivim lišćem, sve dok se niotkuda ne pojave bijeli cvjetovi nalik šišmišu koji su veći i do tri puta od same biljke, izgledaju kao da čarobno lebde u zraku. Na žalost, ništa od navedenog nećete pronaći u vrtnim centrima, ali svi se mogu lako kupiti u rasadnicima na internetu po dosta povoljnim cijenama.

Kako biste stvorili rastuću potporu, upotrijebite čvrsti komad debla stabljike novozelandske paprati - koja se može kupiti kod dobavljača egzotičnih kućnih ljubimaca - i pričvrstite ih malom mrvicom gel ljepila. Ovaj trik zvuči nevjerojatno, ali djeluje. Zalijevajte jednom tjedno i čuvajte razinu vlažnosti te držite na svijetlom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti. S vremenom će deblo paprati postati prirodno prekriveno baršunastom mahovinom, koja je isprekidana sitnim cvjetovima orhideja. Za još bolje rezultate, staklenku stavite pod stolnu svjetiljku opremljenu žaruljom za uzgoj biljaka kako biste stvorili zaista privlačnu mini prašumu dovoljno sićušnu da stane na noćni ormarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 12:58