U GOSTIMA

Ilustratorica Dora Stipaničić ne zna puno o uzgoju biljaka, ali u njezinom domu uspješno raste njih čak 80!

 ANTONIA ŠARIĆ
Osim biljaka, interijer krase i njezina umjetnička djela, a otkrila nam je i da uzgaja i vlastite probiotike

Dora Stipaničić je talentirana ilustratorica i dizajnerica koja se krije iza zagonetnog pseudonima Orla Bird. Ono po čemu se njezin zagrebački dom ističe nisu samo različite i zanimljive biljke, već i njezina magična umjetnička djela.

Biljke su je oduvijek fascinirale iako ih je počela uzgajati tek kad se odselila u vlastiti stan prije devet godina. Danas u svom domu ima oko 80 sobnih biljaka, najviše pothosa, monstere, raznih sukulenata, fikusa benjamina, alocasije i sanseverije. Kupila je samo sedam biljaka, a većinu njih je sama posadila, razmnožila ili dobila na poklon.

image
ANTONIA ŠARIĆ
image
ANTONIA ŠARIĆ
image
ANTONIA ŠARIĆ

- Neke se biljke nevjerojatno brzo i lako mogu razmnožiti reznicama, koje puste korijenje kada ih stavite u vodu. Jedan stalak za biljke služi mi kao ‘plant nursery‘, gdje svježe odrezani dijelovi biljaka puštaju korijenje i pripremaju se za presađivanje - priča Orla.

O biljkama se od samog početka brine vrlo intuitivno, prati kako se ponašaju te im shodno tome daje ono što im je potrebno, a one odlično uspijevaju.

- Često me prijatelji pitaju za savjete, no moram priznati da o biljkama ne znam puno. Dobro mi uspijevaju jer intuitivno osjetim kada im treba zalijevanje, često ih presađujem ako im tegle postanu premale, pa u novoj zemlji dobiju nutrijente koje su iscrpile, i redovito uklanjam suhe i trule dijelove. Ne koristim nikakva gnojiva i dohrane - ističe.

image
ANTONIA ŠARIĆ
image
ANTONIA ŠARIĆ
image
ANTONIA ŠARIĆ

Osim biljaka, voli uzgajati i vlastite probiotike, pa izrađuje fermentirani kupus, koji je ujedno i njezin najnoviji projekt.

- Kako se trudim što zdravije živjeti, stalno slušam o probioticima, pa sam počela raditi domaće fermentirano povrće. Sauerkraut (fermentirani kupus) je najpopularniji ferment uz kimchi, no postoji širok spektar hrane koja se može fermentirati i donijeti nam zdravstvene dobrobiti - kaže Orla. Sada u suradnji s Petrom Krolo, koja stoji iza brenda Nutrivor, udružuje snage i radi kratki vodič koji će početnike uvesti u svijet fermentacije hrane.

Dorino putovanje u carstvo ilustracija počelo je neočekivano. Oboružana diplomom arhitekture i šestogodišnjim iskustvom u arhitektonskom uredu svojih roditelja, shvatila je da u njoj postoji latentno nezadovoljstvo. Svoju strast prema crtanju ponovno je probudila 2017. i odlučila učiniti zaokret u karijeri. Usred pandemije 2020. godine ostavila je arhitekturu, prigrlila kreativnu slobodu i službeno postala Orla Bird.

image
ANTONIA ŠARIĆ
image
ANTONIA ŠARIĆ

- Moj obrt za dizajn i ilustraciju nedavno je proslavio treći rođendan i tek sada mogu reći da se osjećam malo opuštenije - ističe.

Orlin umjetnički repertoar daleko nadilazi konvencionalne okvire. Od ručne ilustracije i dizajna logotipa do izrade naslovnica knjiga i cijanotipije, pa sve do dizajniranja i ilustriranja tarot karata, što je zapravo njezin najprepoznatljiviji projekt.

- Trenutačno oslikavam najveću tapiseriju do sada - otkriva i dodaje da već deset godina za vlastite potrebe ručno izrađuje bilježnice koje koristi kao dnevnike, planere, bilježnice za skice i dnevnike snova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 11:41