Vrt na prozorskoj klupici jednostavna je metoda da za vrijeme zimskih mjeseci na tanjuru imate vlastito svježe povrće. Razne salate, začinske trave, mahunarke, pa čak i zeljasto povrće nesmetano će rasti na osunčanoj klupici, osobito ako je prozor okrenut prema jugu. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, trebat će vam mala pomoć u obliku umjetne rasvjete. Obične žarulje izbjegavajte, radije rasvjetna tijela potražite u dućanima specijalizarnim za uzgoj u zatvorenim prostorijama.
Vrtom na prozorskoj klupici želimo dobiti što više svježe hrane na prilično skučenom prostoru, a to možemo dobiti jedino ako uzgajamo mikropovrće. Ono je odličan izvor dva važna fitoelementa: klorofila i likopena. Podržava detoksikaciju i izlučivanje teških metala, pesticida i drugih toksina. To su zapravo biljke koje su tek nešto razvijenije od klica s vrlo naglašenim okusom, a nutritivno je najkvalitetnije kada je netom ubrano. Upravo je zbog toga mikropovrće moguće uzgajati u malenim i plitkim posudama bez bojazni da će jedna drugu ugušiti ili da će prerasti posudu u kojoj se nalazi.
Za uzgoj mikropovrća možete izabrati gotovo sve povrće jer se za jelo koristi stabiljka i list, primjerice kod graška, daikona ili cikle. Te biljke neće se uzgajati zbog ploda/korijena, već radi malih hrskavih izdanaka koji ne samo da su ukusnni, nego i izgledom stvaraju gastronomski doživljaj.
Salata, rikola, potočarka, kres salata idealne su za ovakav tip uzgajanja, a u vrtnim centrima mogu se nabaviti posebni salatni miksevi sa sortama koje mogu rasti u plitkim teglama. Od začina iz sjemena brzo rastu bosiljak, korijandar, gorušica, a posebno aromatičan zalogaj dobit ćete od suncokreta i dragoljuba.
Najvažniji aspekt uzgajanja mikropovrća je sjeme i njegova kvaliteta. Izbjegavajte korištenje tretiranog sjemena, bilo da je riječ o fungicidima ili drugim pripravcima. Budući da se kod uzgajanja troši veća količina sjemena, klasična pakiranja od 5 grama koja se mogu naći u vrtnim centrima neće vam biti dostatna, a i financijski se ne isplati. Organsko sjeme iz ekološke proizvodnje u većim pakiranjima morat ćete potražiti preko granice, s obzirom na to da je u Hrvatskoj proizvodnja sjemena potpuno nestala.
UZGAJANJE I NJEGA
Posude za uzgajanje mikropovrća može biti bilo koji predmet koji će ispuniti dva uvjeta, a to je da je minimalno dubok 8 cm i da ima rupe za drenažu. Recikliranje plastičnih posudica za čuvanje hrane dobro će poslužiti, baš kao i stara Tuperware kutija koju smo iskoristili za ovaj projekt.
Izrada vrta sasvim je jednostavna, a sve što je potrebno su: posuda, bušilica, borer, supstrat i organsko sjeme gorušice.
Ako posuda već nema rupe za drenažu, napravite ih nekoliko na dnu posude kako ne bi došlo do zadržavanja vlage i pojave plijesni.
Zatim u pripremljenu posudu stavite supstrat debljine 4 do 5 cm, koji prije nego što se krene sa sijanjem treba zaliti vodom.
Za razliku od sijanja u vrtu, kada želimo da biljka ima prostora u potpunosti se razviti, sjeme u posudicama sije se gusto, no ipak i tu treba imati određenu mjeru. Sjeme gorušice proklijat će već za nekoliko dana, a za otprilike dva do tri tjedna nakon sjetve razvit će se dvije supke i između njih začetak prvih pravih listova (slika 4). U ovom razdoblju vlagu u posudici svakodnevno održavajte prskalicom za vodu kako se ne bi oštetilo sjeme.
BERBA
Mikropovrće nakon nekoliko tjedna bit će spremno za konzumaciju, a sve što je potrebno je uzeti škare i odrezati biljčice iznad razine supstrata. Na taj način putem malih količina hrane naša tijela dobit će mnogo hranjivih tvari jer u toj fazi biljke još koriste energiju za rast iz klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....