3 KLJUČNA KORAKA

Luk Marthe Stewart spreman je za jelo za tri mjeseca. I iznenađujuće ga je lako uzgojiti

Martha Stewart

 /SHUTTERSTOCK

Uzgoj svježih namirnica u vrtu jedan je od najzahvalnijih hobija (ili opsesija) današnjice. Ima li što bolje od kuhanja sa sastojcima koje ste posadili, zalijevali i ubrali u svojem vrtu? Luk je vjerojatno najčešće korištena povrtnica u kuhinji, a inspiracija za njegov uzgoj ovaj put nam stiže od, ni manje ni više, nego Marthe Stewart. Američka TV zvijezda, poznata poduzetnica i kuharica nedavno je na društvenim mrežama podijelila fotografiju tek ubranog luka, što je potaknulo Drewa Swainstona, urednika vrtnog sadržaja s portala Homes & Gardens, da podijeli i pojasni uzgoj luka na njezin način.

"Luk se može uzgajati iz sjemena i lučica. Martha Stewart kaže da je svoj uzgojila iz sjemena, a to je fantastična ideja jer na taj način dobivate veće glavice luka", pojasnio je Swainston.

Prema objavi Marthe Stewart, luku iz sjemena treba 90 do 100 dana da sazrije, a iz lučica oko 80 dana. Dakle, oni koji žele plodove u kraćem periodu mogli bi se odlučiti za lučice.

Što se tiče najboljeg vremena za sadnju luka, Swainston kaže da je "što ranije to bolje", ali ipak ne prerano jer hladnoća može poremetiti njegov rast.

‘Posijte sjeme rano u proljeće i posadite mladi luk na otvorenom nakon što prođu mrazevi" predložio je, dodajući kako je lokacija ključna: ključno je uzgajati luk na sunčanom mjestu, u plodnom tlu, što se postiže miješanjem organskih tvari prije sadnje, a potrebno mu je i uravnoteženo gnojivo tijekom sezone.

Sorte luka u potpunosti ovise o osobnim preferencijama, iako Martha Stewart ima neka razmišljanja o glavnim sortama i za što se mogu koristiti.

"Žuti luk je punog okusa i pouzdan je za kuhanje gotovo svega. Bijeli luk često se koristi u pripremljenim salatama, bijelim umacima i klasičnoj meksičkoj kuhinji. Također je dobar u juhama, varivima, riži...", navela je Martha Stewart na svojem blogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 08:07