Svaka čast

Labirint Majke Zemlje u Bilju: Enigmatska zelena oaza Marija Romulića nedaleko od Osijeka

 Mario Romulić
Promjer najšireg kruga je 25 metara, a kad se uđe, do centra je potrebno deset minuta laganog hoda

Mario Romulić iz OPG-a Čudesna šuma u mjestu Bilje nedaleko od Osijeka jedan je od najkreativnijih vrtlara kojeg smo upoznali. Ovog puta oduševio nas je labirintom od hugelkultur gredice.

image
Mario Romulić

- Ovo se zove Labirint Majke Zemlje. Ova forma je kroz povijest civilizacije pronalažena po svijetu, a i danas se može pronaći kod hoppy Indijanaca - kaže i dodaje kako proces nije jednostavan.

image
Mario Romulić
image
Mario Romulić

- Nakon iscrtavanja labirinta, kreće teži dio, izgradnja hugelkultur povišenih gredica. Prvo treba iskopati jarak u koji se zakapaju panjevi, potom razni drugi organski otpad, malč i na kraju humus. Primarno sam posadio lavandu, ali dodao sam i 20-30 vrsta drugog bilja: rikolu, sljez, razno cvijeće i medonosno bilje, hmelj, amarant... - nabraja Romulić i dodaje kako sada tu ima i raznog drugog samoniklog bilja.

image
Mario Romulić

- U sredinu labirinta sam posadio ginko, a na krajevima četiri sadnice indijanske banane, četiri magnolije i dva nara - objašnjava.

Promjer najšireg kruga je 25 metara, a kad se uđe, do centra je potrebno deset minuta laganog hoda. U labirintu se nije moguće izgubiti, a dužina mu je u jednom smjeru 250 metara. Labirint Majke Zemlje ima meditativna i energetska svojstva, te neutralizira negativna zračenja podzemnih voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:35