DOKAZANO USPIJEVA

Kako sačuvati kestene tri mjeseca bez da se osuše, pokvare ili izgube okus? Iznenadit ćete se

 /SHUTTERSTOCK

Sezona je kestena i ima ih svukuda - u šumi, na placu i u dućanima. Jedna su od omiljenih jesenskih poslastica, bilo da su pečeni, kuhani, u slatkom pireu ili kremi za kolače. Mnogi bi ih rado sačuvali dulje vrijeme, i onda kad im prođe sezona.

image
/SHUTTERSTOCK

Donosimo jednostavan trik kako da vam ostanu svježi, zdravi i puni okusa čak tri mjeseca! Naime, naši stari su u vrijeme u kojem nije svaka kuća imala hladnjak čuvali kestene metodom koju su zvali "utapanje".

image
/SHUTTERSTOCK

Dakle, sve prikupljene kestene treba prvo dobro oprati, a zatim ih ostaviti potopljene u vodi. Sve one koji koji isplivaju u prva dva dana treba baciti, jer nisu kvalitetni. Kestene držite u vodi osam dana, ali svaki dan obavezno promijenite vodu. Nakon osam dana kesteni su fermentirali i možete ih uskladištiti. Prvo ih stavite na suhu krpu da se dobro osuše. Kad su potpuno suhi, stavljajte ih u staklenke i dobro zatvorite. Ako vam se ne da potapati kestene osam dana, ima jednostavniji način: zamrznite ih u zamrzivaču i bit će dobri sve do proljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:19