šalabahter za nesigurne

Kako prepoznati sa sigurnošću kupujete li domaću rajčicu? Ove tri stvari obavezno morate provjeriti

 /SHUTTERSTOCK

Sigurni smo da ćete se svi složiti kako kupovna rajčica nema skoro nikakve veze s domaćom koje se svi rado sjećamo iz djetinjstva. Tog mirisa, okusa...pravi raj za nepce, zar ne? Ako ste nedavno bili na tržnici i niste baš sa sigurnošću mogli reći jel nešto domaća rajčica, sada vam otkrivamo kako uz pomoć malog šalabahtera uvijek doći do pravog odgovora na ovo pitanje. Najbolji znak da je rajčica domaća jest njezin izgled koji bi trebao biti nepravilan i raznih veličina.

Trebalo bi, svakako izbjegavati rajčice s ‘čašicom‘ na vrhu jer to je isto jedan od znakova da one nisu domaće. Jedino se to može tolerirati kod sorta kao što je primjerice ‘volovsko srce‘ gdje je to normalno.

Vrijedi pravilo - što neprirodniji oblik, to prirodnije. Dakle, birajte one plodove koji su kvrgavi i na prvi ne toliko izgledno savršeni. Isto tako, provjerite da li rajčica koju kupujete ima jaku aromu zemlje i vrta. Ako ima, to je domaći proizvod. Što se tiče zrelosti, ako je kora rajčice pretvrda, ona vjerojatno nije toliko zrela.

Za kraj valja znati da domaća rajčica uglavnom ima blijedo žućkastosmeđe lišće u blizini stabljike, što znači da je nedavno ubrana. Neprskane rajčice nemaju zelenu peteljku unutra nasred rajčice, a boja im je ujednačeno crvena izvana i iznutra, odnosno od kore do srca. Isto tako, ne kupujte one rajčice koje su u plastičnim kutijama ili zamotane plastikom jer njih ne možete pomirisati i dodirnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 11:55