Budite strpljivi

Kada je najbolje posaditi rajčicu vani doznajte od poznatog vrtlara. Izbjegnite početničku grešku

 KIARA BLOOM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Rajčice su voće koje je lako i korisno uzgajati kod kuće, ali vrijeme je ključno za uspješan urod

A prema jednom Instagram vrtlaru, mnogo je bolje biti strpljiv nego žuriti s procesom.

Rajčice se mogu uzgajati s lakoćom i imaju visok prinos, što ih čini idealnim za nove vrtlare. Iako je njihov uzgoj iz sjemena relativno jednostavan, pogreška koju mnogi čine je što ih prerano sade vani. Prema stručnjaku za vrtlarstvo Patricku Vernucciu (@thefrenchiegardener), ako vremenski uvjeti nisu odgovarajući, to može biti pogubno za male crvene plodove.

Rajčice treba sijati od kraja veljače do sredine ožujka ako se uzgajaju u zatvorenom ili od kraja ožujka do početka travnja ako se uzgajaju na otvorenom.

Iako je ovo dobra smjernica koju treba slijediti, promjenjivi vremenski uvjeti mogu ugroziti mlade usjeve. A s obzirom na to da su jutra još uvijek prohladna diljem Hrvatske, tek sada postaje dovoljno toplo da rajčice napreduju.

U videu objavljenom Instagram stranici, autor urbanog vrtlarstva i edukator, Patrick Vernuccio savjetuje: "Ako jedva čekate da posadite svoje biljke rajčice vani, vjerujte mi, bolje je biti strpljiv."

To je zato što se u rano proljeće vrijeme može promijeniti sa sunca na tuču ili mraz, što bi za sadnice bilo katastrofa.

Objasnio je da pronalaženje savršene prilike da ih se iznese na otvoreno uvelike ovisi o lokalnim datumima mraza.

image
ALEXANDER SHAPOVALOV/GETTY IMAGES

"Nemojte saditi ljetne sorte prije ovog datuma i pobrinite se da imate pouzdanu aplikaciju za vremensku prognozu", rekao je Patrick. Iako su datumi mraza relativno točni, točni vremenski uvjeti u različitim točkama u mjesecu još uvijek mogu utjecati na uspjeh mladih usjeva.

Kako biste izbjegli trulu biljku, stručnjak za vrtlarstvo preporučio je dulje čekanje s uzgojem rajčica na otvorenom - sve dok temperature ne budu konstantno dvoznamenkaste.

"Ne sadite rajčice vani ako su noćne temperature ispod 10 C", upozorava.

Rajčice se moraju držati znatno iznad nule kako bi preživjele, a niske temperature ispod tog praga mogu rezultirati sporim rastom i problemima s plodom.

Također provjerite jesu li sadnice dovoljno jake prije nego što ih iznesete van.

U videu je pokazuje manje stabljike koje rastu u posudama za sjeme kako bi pokazao "slabu" biljku.

Tanke zelene stabljike bile su slabašne i imale su samo nekoliko malih listova, što je dokazivalo da nisu bile spremne izdržati vanjsko okruženje.

Naravno, to ne znači da neće ojačati, iako je vrtlar preporučio da ih presadite kako biste ubrzali proces.

Predložio je da premjestite male module sadnica u veću posudu napunjenu svježom zemljom. Ovdje je ključno imati visoku posudu koja će poduprijeti rastuću stabljiku i potaknuti višu sadnicu.

Zatim ju treba zaliti i ostaviti na toplom, sunčanom mjestu u zatvorenom prostoru - možda na kuhinjskoj prozorskoj dasci, još tjedan ili dva. Postat će snažniji i uskoro spremne za vanjski svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 17:35