izbjegnite je

Jedna velika pogreška koju činite kada čistite svoje sobne biljke, čak i oni koji ih poznaju

Unsplash

 Kara Eads
Iako je čišćenje lišća biljaka važno, korištenje proizvoda za sjaj lišća može učiniti više štete nego koristi

Čak i oni koji poznaju biljke uvijek imaju nešto više za naučiti. A prema The Sill-u, osobito jedna navika njege biljaka može prijeći granicu od odgovornog vlasništva nad biljkama do nenamjerne, krivo informirane “njege”.

image
Unsplash

Iako je čišćenje lišća biljaka važno, korištenje proizvoda za sjaj lišća može učiniti više štete nego koristi. Proizvodi za sjaj lišća, koji se često koriste kako bi biljke izgledale zdravo u trgovini, zapravo mogu začepiti pore biljaka i otežati im disanje. Prašina možda ne guši vaše biljke, ali proizvodi za sjaj lišća jesu! Nadalje, proizvodi za sjaj lišća često mogu privući više prašine i otežati čišćenje lišća biljaka.

Umjetni sjaj također može učiniti da vaše biljke izgledaju lažno. I budimo iskreni, ne trošite toliko vremena i energije na zalijevanje, ponovno sađenje i podrezivanje svojih pravih biljaka samo da bi izgledale kao plastične. Odbacite biljni sjaj i umjesto toga prakticirajte ove sigurne i učinkovite navike čišćenja biljaka:

image

Unsplash

Mitchel Lensink

Koristite vlažnu krpu i vodu.

Blago vlažna krpa od mikrovlakana podiže prljavštinu i prašinu, tako da vaše biljke izgledaju čisto i prirodno te mogu disati najbolje.

Ostatke uklonite octom i vodom.

Ako ste koristili proizvod za sjaj lišća ili sumnjate da je to učinio netko drugi prije nego što ste kupili vašu biljku, upotrijebite razrijeđenu otopinu bijelog octa i vode da biste je uklonili s listova biljke.

Deterdžent za suđe i voda.

Ako vaša biljka pati od najezde paukovih grinja ili drugih štetnika, otopina vode i nekoliko kapi deterdženta mogu pomoći u rješavanju situacije. Krpom ili rukama možete nanijeti otopinu na vrhove i donje strane listova. Obavezno isperite deterdžent s listova.

image

Unsplash

Liubov Ilchuk

Omogućite svojim biljkama tuširanje ili, još bolje, kišnu kupku.

Jedan učinkovit način da očistite sve listove vaših biljaka je da ih istuširate. Okupite sve svoje biljke u tuš kabini, kadi ili velikom sudoperu. Koristite nastavak za raspršivač za ispiranje lišća i istovremeno dajte svojim biljkama duboko čišćenje vodom. Svojim biljkama također možete priuštiti lijepu kišnu kupku tako da ih postavite vani prije kišne oluje. S bilo kojom metodom, nemojte ga koristiti na biljkama koje žive u posudama bez drenažnih rupa. Osim toga, izvadite posude koje imaju drenažne rupe iz svojih ukrasnih posuda kako ih vaše biljke ne bi zalile vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 07:04