moćno stablo

Govori se da svaka kuća mora imati barem nešto od ovog drveta: vjeruje se da donosi sreću i pozitivnu energiju

 KAMEEL RAYES/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Cedar je drvo iz roda četinjača koje najviše cvjeta u jesen. Raste u visokim planinskim predjelima, ali se često može vidjeti u parkovima i kao ukras. Prema vjerovanjima, zbog njegove izrazite moći i energije koju posjeduje, svaka kuća bi trebala imati barem jedan predmet izrađen od ovog drveta.

Ovo stablo također ima drugačiji ritam od ostalih vrsta drveća: cedar ne pokazuje svoju aktivnost točno u određenim satima kao druga stabla, već ovisno o vanjskim okolnostima.

Na primjer, ljeti kada je oblačno, "budi" se u 10 sati ujutro, a kada je vedro, "budi se" u zoru; tada se "odmara" preko dana od 15 do 16 sati. Navečer je cedar "aktivan" do 23 sata, a zatim "spava" tijekom noći. Zimi mu životni ciklus nije prekinut kao kod drugog drveća, ono je "budno", samo "spava" mnogo duže, prenosi Espreso.

Vjerovanja kažu da svaka kuća treba imati barem malo cedrovine jer samo jedan komadić cedrovine sadrži ogromnu količinu pozitivne energije. Također, stara vjerovanja kažu da cedrovo drvo može pomoći u postizanju uspjeha u poslu.

image
OSTILL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prema srednjovjekovnoj biljnoj astrologiji, cedar je pod utjecajem planeta Saturna i astrološkog znaka Vodenjaka. Saturn je suvladar tog znaka, uz Uran, koji je tek kasnije otkriven. Cedar je poznat po svojoj otpornosti na vremenske uvjete.

Dijelovi ovog drveta koriste se u mnogim radnim ritualima. Ne samo da je kora ovog drveta vrlo funkcionalna u modernom društvu, nego je također značajna u duhovnoj tradiciji. Vjerovanja kažu da kora ovog drveta služi kao zaštita od zlih duhova. Čak i njegovo ime na arapskom znači "moć". Cedrovo ulje često su koristili Egipćani, a danas se koristi u aromaterapiji za liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 15:41