Evo rješenja!

Ako želite prekrasne orhideje u proljeće, zimi obavezno učinite ovo

 MARYVIOLET/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Orhideje su zbog svog oblika i raznolikosti boja omiljeno cvijeće svakog doma. Ako i vi uživate u ljepoti orhideja, u nastavku pogledajte nekoliko korisnih savjeta kako ih zaštiti:

ORHIDEJA VOLI VLAŽAN ZRAK

Prska se svaki dan jednom, dva ili tri puta, što naravno ovisi o sobnoj temperaturi, odnosno rjeđe u hladnoj prostoriji, a češće u toplijoj. Prskanje (rošenje) je potrebno i korisno, kako tijekom cvatnje tako i tijekom odmora. Stvaranjem vlažnog zraka sprječava se skupljanje gomolja i sušenje sitnih žilica, a tijekom rasta suhi zrak oštećuje mlade izdanke i pupove.

image
OLGA ZHOGINA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SUPSTRAT I PROSTOR ZA ORHIDEJU

Orhideje traže lagano, prozračno i propusno tlo, a najbolje uspijevaju na plodnom humusnom tlu ili ako su vezane uz koru ili kamenčiće. Pustite tlo da se osuši između dva zalijevanja. Tijekom cvatnje biljke trebaju više vode. Nikada ih nemojte pustiti da plivaju u vodi jer će to uništiti korijen. Orhideje se sade u supstrat za orhideje. Njihovo korijenje raste s vrha, a ne s dna kao kod većine biljaka.

U kućnim uvjetima temperaturnom treba biti od 18-32 °C i vlažnosti zraka preko 60 %. Ako se ne pridržavamo ovog temperaturnog režima i vlažnosti, cvjetovi će pasti. Također, ako biljku izložimo direktnom svjetlu, zadobit će opekline i uvenuti, a pri vrlo slaboj svjetlosti listovi će joj potamniti i vrlo rijetko će cvjetati. Razlika između dnevne i noćne temperature trebala bi biti oko 8-10 °C.

Također, ako je držite u hladnoj prostoriji, lišće može požutjeti i otpasti. Ako se to dogodi, uklonite požutjelo lišće i nastavite s preporučenom njegom.

image
SERHII IVASHCHUK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ZALIJEVANJE ORHIDEJE

Ljeti se orhideje zalijevaju jednom ili dva puta tjedno, a zimi čak jednom u dva ili tri tjedna.

Najbolje je zalijevati ih kišnicom, no i voda iz slavine je također prikladna ako odstoji nekoliko dana. Zalijevanje je najbolje provesti u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan, no ne i razmočen.

SAVJET PLUS

Ako na poklon dobijete prekrasnu orhideju, a ona više nikada ne procvjeta, imamo rješenje.

Umjesto da ju zalijevate običnom vodom, učinite to zelenim čajem. Ne morate napraviti posebnu šalicu, već na dnu one koju popijete ostavite gutljaj koji ćete na kraju dana uliti u orhideju.

Nemojte pretjerivati ​​i pazite da čaj ne bude prejak – dodajte najviše dvije žlice dnevno i nemojte ju zalijevati tijekom vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:16