Posljednjih nekoliko mjeseci u Zagrebu se otvorilo nekoliko novih mjesta koja gradu donose nove koncepte i ponudu drugačiju od dosad viđene. U centru grada otvorio se novi restoran hrvatskog ribljeg fast fooda koji je iznimno popularan u Rovinju, Poreču, Trogiru i Ljubljani, a tu je i aRoma sladoled o kojem se ovog ljeta naveliko pričalo. Na zagrebačkoj Savskoj otvorena je i nova artisan pekarnica, a u Tomašićevoj, ulici do popularne Martićeve, otvorena je i prva zagrebačka cicchetteria. Također, u blizini ciccheterie odnedavno se nalazi i nova slastičarnica iza koje stoji više nego inspirativna priča.
Razveselila nas je i vijest o novoj pizzeriji na Tkalčićevoj, a u istoj ulici otvoren je i restoran All Saints dvojca poznatog iza imena It Makes Sushi. Chef Mate Janković također je nedavno otvorio svoj Institut za burgere, a ne smijemo zaboraviti niti novu poslovnicu popularne Bread Club pekare, koja je ovih dana otvorena na Vrbanima.
NOVI RIBLJI FAST FOOD U GRADU
Popularni Tunaholic, franšiza ribljih jela, otvoren je i u Zagrebu. Na adresi Petrinjska 47, lokal do mnogima omiljene La Turke, sada tako možete kušati riblje burgere i jela kao što su fish and chips na hrvatski način. Tunaholic je pokrenula obitelj Finderle još 2020. godine, a prvu poslovnicu otvorili su u Poreču. Kasnije su se proširili na Rovinj, zatim se okušali u inozemstvu i otvorili lokal u Ljubljani, a u lipnju ove godine i u Trogiru. Nije prošlo ni tjedan dana od otvorenja zagrebačkog restorana, a u Tunaholicu je već teško pronaći slobodan stol. Više pročitajte ovdje.
NOVA PEKARNICA KOJU VRIJEDI POSJETITI
Na Savskoj cesti, na broju 156, odmah do Vintage Industrial Bara, nedavno je otvorena je i nova artisan pekarnica Kukuriku. Peciva rade s prirodnim kvascem, ne koriste aditive i druge nepotrebne dodatke, a svi proizvodi izgledaju im zbilja primamljivo. Isprobali smo njihov kruh, kroasane, krafne i sendviče i niti jedan proizvod do sada nas nije razočarao. Iza cijelog projekta stoji Domagoj Kordić, poznat i po suradnji s Kroštulom te Pierre slastičarnicom, a njegova desna ruka upravo je Iva Steinbauer iz nedavno zatvorenog Pierrea pa su, osim slanih proizvoda, i oni slatki na visokoj razini. Cijelu priču pročitajte ovdje.
ISPROBALI SMO I NOVE BURGERE U GRADU
Prošlo je nešto više od mjesec dana od otvorenja Instituta za burgere by Mate Janković na zagrebačkoj Trešnjevci, a mi se još uvijek prisjećamo slasnih burgera koje smo toga dana kušali i jedva ih čekamo ponoviti. Lokal se nalazi na adresi Ozaljska 12, svi burgeri su ispod 60 kuna, a nude i pet vrsti prženih krumpirića, par vrsta craft piva i poznate brendove bezalkoholnih pića. Isprobali smo četiri njihova burgera i svi su nam bili vrlo dobri do odlični, a reakcije možete pročitati ovdje.
GDJE NA MALE ZALOGAJE UZ VINO
U zagrebačkoj Tomašićevoj, u blizini restorana Market 2 i prodavaonice talijanskih delikatesa Mangia, nedavno je otvorena i prva cicchetterija u gradu. Cicchetti, po kojima je ovo novo mjesto dobilo ime, mali su zalogaji na kruhu koji se poslužuju u tradicionalnim venecijskim barovima/cicchetteriama koje se nazivaju bacari. Bacari su njihove, u cijelom svijetu poznate "osterie" koje poslužuju vino i jednostavnu hranu. Cicchetti su slični, u drugim dijelovima Italije poznatima, crostinima, ili pak bruschettama, te po konceptu malih zalogaja i široko znanim španjolskim tapasima. Uglavnom se naručuju po komadu uz čašu vina.
Novo mjesto upravo zato i nosi naziv Cicchetti i dobra je opcija kako za doručak, tako i za brunch, ručak ili najčešće i u Italiji najpopularnije - u after-work terminu i konceptu poznatijem kao Aperitivo. Nude se kombinacije poput maslaca, gorgonzole, šipka i aceta balsamica, zatim pikantna talijanska salama na namazu od sira s maslinama i rukolom, pa tapenada od maslina, grana padano sir, pistacije i svježi bosiljak, tu je i mortadela, caciocavallo silano sir na pasti od peperoncina i marmelade od marelice te brie sir na marmeladi od luka s kruškom i orasima. Cijelu ponudu i detalje možete provjeriti na njihovim društvenim mrežama.
SLASTIČARNICA S PRIČOM
U blizini prve zagrebačke cicchetterije, točnije na adresi Trg Žrtava Fašizma 14, prije tjedan dana otvorena je i nova slastičarnica. Riječ je o projektu koji je pokrenuo Reto centar u suradnji s Kristijanom Cinottijem, revizorom i osnivačem hrvatskog ureda međunarodne kuće Mazars u Hrvatskoj, te kroz koji se majkama koje se liječe od ovisnosti ili su bivše ovisnice daje mogućnost rada i novog početka. Sama slastičarnica, osim odličnih slastica koje je za njih kreirala naša poznata slastičarka Ana Marić, tako nosi i lijepu, toplu priču te je nazivaju još i slastičarnicom nade i dobrote. Više pročitajte ovdje.
NOVO NA TKALČIĆEVOJ
Prolazeći zagrebačkom Tkalčićevom ulicom nedavno smo u zgradi hotela Academie uočili novost. Tamo je, naime, stajao natpis kako se uskoro otvara nova Duksa, inače mnogima pizzerija s najboljim pizzama u gradu. Do sada se u Duksinoj pizzi moglo uživati na dvije lokacije, u zagrebačkoj Duknovićevoj i ulici Ede Murtića, te je još od otvorenja prvog restorana jedan od popularnijih izbora kako starije, tako i mlađe populacije. Poseban šarm cijelom konceptu daju šaljiva imena pizza poput "Prva", "Druga", "Na ovu Dado otkida", "Kad jaganjci NE utihnu" i "Ostalo mi taj dan u fridžu". Duksinu pizzu najviše vole ljubitelji tankog, hrskavog tijesta, a osim klasičnih pizza s podlogom od umaka od rajčice, nude i bijele pizze te vegansku pizzu s umakom od rajčice i vege mozzarellom.
Osim Dukse, na Tkalčićevoj je nedavno otvoren i restoran All Saints, dvojca It Makes Sushi. Tatjana i Igor, koji stoje iza brenda, poznatiji su po svojim sushi kutijama koje su svojevremeno radili za jedan veliki supermarket, ali i po edukativnim radionicama u Centru za kulturu prehrane. Ovo im je prvi izlet u restoranske vode, a u svom lokalu trenutno nude street food zalogaje japansko-kineskog štiha kao što su sushi, bao buns, Oyakodon (spoj piletine, riže i jaja) i ramen. Više detalja možete saznati na njihovom Instagram profilu.
ZIMSKI SLADOLED U CENTRU GRADA
Nakon što su se ovog ljeta svi raspričali o odličnim aRoma sladoledima, napokon je došao red da ekipa koja stoji iza brenda otvori lokal i u Zagrebu. Slastičarnica aRoma Gelato experience nalazi se na adresi Petrićeva 7, a trenutno u ponudi imaju gelato s okusima kao što su kesten, pita od jabuka te čokolada s cimetom. Osim toga, nude i mini palačinke koje također možete obogatiti sladoledom ili različitim preljevima i posipima. Više detalja potražite na njihovim društvenim mrežama.
NOVI BREAD CLUB
Ekipa iz Bread Cluba nedavno je na zagrebačkim Vrbanima otvorila još jednu poslovnicu. Nalazi se na adresi Horvaćanska cesta 154 i, uz onu na Trešnjevci, u zagrebačkoj Vlaškoj ulici te u Bukovačkoj, ovo je njihova četvrta pekarnica. Osim toga, u posljednje vrijeme u ponudu uvode novitete pa tako ljubitelji njihovih proizvoda, uz već provjereno dobru focacciu, kruh i cruffin, odnedavno mogu uživati u kroasanima s kimchijem, blagdanskom cruffinu, medenjak keksu i panettoneu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....