15 IDEJA ZA SLAVLJE

Za totalno opušteni kućni novogodišnji tulum radimo brze zalogaje i slastice koje se ne peku

 Marko Miščević/Cropix/
Provodite li ovogodišnji doček u kućnoj atmosferi, ovaj popis ideja za najslasnije zalogaje itekako će vam dobro doći

Kada je u pitanju novogodišnje slavlje, ovog smo se puta odlučili na što jednostavnije zalogaje u kojima će uživati baš svi. Radimo tako platu na malo drugačiji način, mijesimo i domaću focacciu koja uvijek prva nestaje s tanjura, tu su i različite slane grickalice priprema kojih ne oduzima previše vremena, a za slatki dio stola radimo male zalogaje bez puno kompliciranja. U nastavku donosimo nekoliko ideja koje će vam itekako dobro doći ako 2022. planirate dočekati u kućnom okruženju.

image
Marko Miščević/Cropix/Berislava Picek/Cropix/

ŠTO SVE STAVITI NA PLATU I KAKO SE ODMAKNUTI OD KLASIKE?

Iako se plata ponekad čini kao najjednostavnije rješenje, napravite li je na klasičan način, ona može biti pomalo dosadna i predvidiva, što svakako nije način na koji želimo ući u novu godinu. Da biste je učinili uzbudljivijom, najprije razmislite o različitim oblicima i teksturama zbog kojih će već na prvu privući pažnju svakog tko se približi novogodišnjem stolu.

Osim klasičnih narezaka poput pršuta, šunke i suhih kobasica te sireva, dodajte joj tako i pokoju voćku. Idite korak dalje od već viđenog grožđa pa na tanko nasjeckajte jabuke, lagano ih poprskajte limunovim sokom kako bi zadržale boju i rasporedite ih po dasci. Dodajte i koju krušku, nar, krišku mandarine ili pak kivija. Osim svježeg, dodati možete i sušeno voće poput marelica i šljiva ili pak brusnica.

image
Marko Miščević/Cropix/

Kada su u pitanju sirevi, razmišljajte o tome da svojim odabirom želite osvojiti ljubitelje različitih vrsta. Neka se na plati nađe kakav klasik poput goude, ementalera ili možda cheddar, zatim dobar sir s plemenitom pljesni, kakav aromatični kozji ili ovčji sir te koji komadić nekog svježijeg sira. Također, osim klasičnog posluživanja, sireve možete i marinirati. Mozzarellu ili feta sir ubacite u ulje koje ste aromatizirali začinskim biljem i paprom, pustite da stoji, a zatim ih rasporedite u manje zdjelice i dodajte čačkalice. Osim što će izgledati lijepo, marinirani sir na plati dodatno će zainteresirati goste, a mnogi bi vas mogli tražiti i recept.

Na platu svakako uključite i kiselkaste dodatke, a umjesto krastavaca, maslina i kisele paprike koje birate uvijek, platu začinite brzo ukiseljenim lukom, punjenim papričicama ili artičokama. Dodajte i inćune i kapare.

Plati svakako dodajte i hrskavu komponentu poput tostiranih badema, lješnjaka, oraha ili indijskih oraščića, dodajte i različite varijante krekera, grisina ili tostiranog kruha. Osim hrskave, na plati je dobro imati i kremastu teksturu pa razmislite i o pečenom camembertu, humusu, dipu na bazi jogurta, medu ili džemu od smokve koji se sjajno slaže uz najrazličitije sireve.

Kod slaganja plate prvo po dasci ili pladnju rasporedite veće komade koje koristite. Pored stavite ono što se uz njih najbolje slaže, zatim dodajte krupnije voće, a tek na kraju sitnijim namirnicama poput oraščića i voća popunite mjesta. Uz platu dodati možete i drvene štapiće za ražnjiće koje gosti mogu koristiti umjesto tanjurića.

image
Marko Miščević/Cropix/

FOCACCIA JE UVIJEK DOBRA IDEJA

Dobroj focacciji stvarno je teško odoljeti, a razlog zbog koje je i sami volimo poslužiti na druženjima s ekipom jest činjenica da se vrlo jednostavno može narezati na manje komade veličine zalogaja te poslužiti uz čitav niz narezaka, sireva, namaza i dipova. U nastavku donosimo provjereni recept chefa Marka Palfija te savjete za pripremu najbolje focaccije.

KLASIČNA FOCACCIA PO RECEPTU MARKA PALFIJA

SAVJETI ZA NAJBOLJU FOCACCIU

image
Marko Miščević/Cropix/

SLANO U JEDNOM ZALOGAJU

Odlučite li se za klasiku kao što su krekeri i pašteta, birajte što jednostavnije opcije, kako za pripremu, tako i za konzumaciju. Razmišljajte o tome da svaki zalogaj bude zaseban pa tako napravite jednostavne krekere sa sjemenkama i po njima rasporedite paštetu od tune od samo nekoliko sastojaka, napravite dobar umak od avokada i poslužite ga uz domaće ili kupovne tortilje ili pak spojite kozji sir i pečeni češnjak u bogati namaz po receptu chefice Ane Ugarković i poslužite ga uz hrskavi kruh.

BRZI KREKERI I JOŠ BRŽA PAŠTETA OD TUNE

image
Lidija Lončarić/

NAMAZ OD KOZJEG SIRA I PEČENOG ČEŠNJAKA

image
Berislava Picek/Cropix/

Hrskave i slasne, rolice s povrćem u koje možete dodati i mesne ili riblje dodatke po želji više su nego dobar odabir za druženja s ekipom. Osim što ih možete napraviti u manjoj veličini, taman da stanu u zalogaj, dodati možete i nekoliko umaka po želji kako bi svatko mogao odabrati onaj po samo svom guštu. Čili umak, umak na bazi jogurta i začinskog bilja ili jednostavan soja umak s malo tostiranog sezama i mladim lukom uvijek su dobra ideja.

HRSKAVE ROLICE S POVRĆEM

image
Berislava Picek/Cropix/

Jedna od jednostavnijih opcija kada su u pitanju novogodišnji zalogaji bit će okruglice od sira. Nabavite dobar, aromatičan sir, dodajte začine po želji pa oblikujte kuglice s grožđem koje će oduševiti ekipu na novogodišnjem tulumu.

KUGLICE OD SIRA S GROŽĐEM

image
Marko Miščević/Cropix/

Želite li napraviti pomak od klasičnih bruschetta, razmislite o pečenoj palenti s različitim nadjevima. Palentu jednostavno skuhajte, pustite da se stisne pa je režite u željene oblike, kratko je zapržite na maslinovom ulju, a zatim dodajte nadjeve po želji. Primjerice, uz inćune dobro će se složiti hrskavi brzo ukiseljeni luk, napraviti ih možete i s jednostavnim pečenim povrćem sa začinskim biljem i kojim komadićem slanine ili pak zapečenu palentu poslužite s gljivama i vrhnjem.

ZAPEČENA PALENTA

image
Marko Miščević/Cropix/

Ako ni u vašoj ekipi tulum ne može proći bez palačinki, imamo sjajnu ideju koja će biti više nego dobra alternativna klasičnim palačinkama s pekmezom. Napravite smjesu, ispecite palačinke pa ih punite nadjevom od kravljeg sira koji ste začinili po želji. Dodati možete na kockice sjeckanu pečenu piletinu ili šunku, tunu ili dimljeni losos.

PAKETIĆI OD PALAČINKI

image
Marko Miščević/Cropix/

Za one koji ne konzumiraju meso i ribu, dobra ideja mogao bi biti sushi s povrćem. U smotuljke s rižom upakirajte štapiće mrkve, avokada, gljive ili dobro začinjeni tofu, ohladite i poslužite uz umak po želji. Za razliku od klasičnog sushija s ribom, kod vege varijante ne morate brinuti o temperaturi na kojoj sushi stoji pa tako vege sushi na stolu može stajati cijelu noć.

VEGANSKI SUSHI

image
Ante Cizmic/Cropix/

Još jedna grickalica u kojoj mogu uživati baš svi na tulumu bit će i domaći čips. Ove godine preskačemo krumpir i radimo ga od bijelog, narančastog i ljubičastog batata, a zatim poslužujemo uz omiljeni umak od kiselog vrhnja, češnjaka i vlasca.

ČIPS OD BATATA

image
Marko Miščević/Cropix/

SLATKO KOJE SE NE PEČE

Dok smo za Božić pripremali najrazličitije vrste kolača, pita i savijača, u novu godinu odlučili smo ući s manje stresa pa tako za novogodišnje slavlje radimo jednostavne slastice koje ne zahtijevaju pečenje. Različite varijante kuglica, pralina i krema koje možete staviti u manje čašice dobar su odabir upravo zato što cijelu noć mogu stajati na stolu bez da promijene oblik, a dok u njima uživate ne morate brinuti o mrvicama ili nepotrebnim mrljama na haljini ili sakou.

NAPRAVITE ČOKOLADNE TRUFFLES

image
Marko Miščević/Cropix/

ČOKOLADNE DATULJE

image
Berislava Picek/Cropix/

ZALOGAJI OD LJEŠNJAKA

image
Berislava Picek/Cropix/

KOKOS KUGLICE PO RECEPTU IVANE ČULJAK LOŠIĆ

image
Boris Kovacev/Cropix/

SAVRŠENA PANNA COTTA

image
Marko Miščević/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:39