Sezona ljetnog povrća je pri kraju i, dok tražimo načine kako da iz omiljenih plodova izvučemo što više, odlučili smo napraviti popis jela koja kuhamo danas, u posljednjim danima ljeta, ali i onih koja pripremamo sada kako bismo uživali u hladnijim mjesecima. Od rajčice radimo jednostavan tost za doručak, a zelene cherry rajčice pakiramo za zimnicu. Papriku, naravno, punimo, ovog puta na dva načina, a od ostatka ćemo napraviti predobar chutney za zimske dane. Tu su i nezaobilazne tikvice, krastavci i patlidžani.
RAJČICE: KRALJICE LJETA
Mnogima omiljeni sezonski plodovi upravo su crvene, žute i zelene rajčice. Osim što ih obožavamo u sendvičima, umacima i složencima, od njih se može napraviti odličan kečap, šalša ili sataraš, upakirati u teglice pa uživati ostatak godine. Jedino na što valja pripaziti jest da ih, dok su još dostupne svježe i sočne, držite u zdjeli na kuhinjskom stolu, a ne u hladnjaku, kako bi ostale slađe i pune okusa.
ŠTO S RAJČICOM SKUHATI VEĆ DANAS?
Rajčice u našoj kuhinji koristimo svakodnevno. Pečemo ih i pirjamo, spajamo s tjesteninom, njima punimo pite, dodajemo u guacamole ili pakiramo u sočne sendviče s mozzarellom. Danas donosimo jednostavne recepte za predobar tost, rajčice s jajima, pitu koju mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji te toplo hladnu salatu koja nestaje u trenu.
TOPLO HLADNA SALATA S RAJČICAMA
KAKO IH SPREMITI ZA ZIMU?
Za pripremu ukiseljenih cherry rajčica trebat će vam tek ocat, pokoja grančica začinskog bilja, šećer, sol i šaka začina. Upakirajte ih u teglice, pustite da odstoje, a potom ih poslužite u različitim salatama, na platama ili kao dodatak domaćim paštetama i namazima na bazi sira.
Ako ste već dovoljno vješti u pripremi šalše, razmislite o domaćem kečapu. Uvijek je bolja opcija od onog kupovnog, a može poslužiti i kao dobar poklon kojem će se, vjerujemo, razveseliti baš svatko.
PAPRIKA ZA JOŠ UKUSNIJI RUČAK
Osim nezaobilaznih punjenih paprika na različite načine, zelene i žute paprike su odličan pojačivač okusa u jelima. Dodajte krišku ili dvije kakvom umaku ili papriku sitno nasjeckajte i pirjajte s mrkvom i celerom dok pripremate grah. Dat će još dublji okus, a pripremljena na ovaj način, mogla bi se svidjeti čak i onima koji je obično izbjegavaju.
Kada su u pitanju crvene paprike, uvijek ih možete pokapati s malo maslinova ulja, dodati češnjak i ubaciti ih u pećnicu. Bez previše truda, nakon 20-ak minuta poslužite ih uz heljdu i žlicu grčkog jogurta i uživajte u preukusnom ručku ili večeri.
ŠTO S PAPRIKOM SKUHATI VEĆ DANAS?
Lonac punjenih paprika već smo naučili skuhati i zato vam danas donosimo recept za one zapečene, i to u čak dvije varijante. Okušajte se u pripremi punjenih zapečenih paprika s mesom ili onih s krumpirom. Također, tu su i recepti za odreske s paprikama u vinu te pečenu piletinu s dipom od paprika i badema.
PEČENA PILETINA I DIP OD PAPRIKA I BADEMA
KAKO IH SPREMITI ZA ZIMU?
Pečene paprike od kojih zamiriše cijela kuhinja uvijek su dobra ideja, ali u nastavku ostavljamo recept za malo drugačiju zimnicu - chutney od paprike i ružmarina koji se izvrsno slaže uz najrazličitije sireve.
RECEPT ZA CHUTNEY OD PAPRIKE I RUŽMARINA
SVESTRANE TIKVICE
Bez tikvica ne možemo zamisliti ljeto. Volimo ih u popečcima, juhama, tjesteninama, rižotima, grilane i pečene u pećnici. Omiljene su nam tek kratko obrađene u različitim jednostavnim umacima i punjene, a obožavamo i cvjetove tikvica. Zbilja je malo jela u kojima se tikvice ne snalaze odlično.
ŠTO S TIKVICAMA SKUHATI VEĆ DANAS?
Od tikvica obožavamo raditi jednostavna jela pa ih, primjerice, pirjati s ostatkom povrća i napraviti jednostavan sataraš koji se dobro slaže uz priloge poput riže, tjestenine, prosa ili heljde. Volimo ih i pohati, a hrskavce sve češće pripremamo u pećnici umjesto u vrućem ulju. Osim toga, tanko oguljenu tikvicu volimo koristiti umjesto kora za lazanje, a kada ih izdubimo, dio uvijek iskoristimo za dodanu sočnost u nadjevu, dok izdubljeni dio najprije premažemo maslinovim uljem i kratko ispečemo pa tek tada vraćamo u pećnicu s punjenjem. Tako kora ne ostaje žilava, već lijepo mekana.
KAKO IH PRIPREMITI ZA ZIMU?
PATLIDŽAN U SLOŽENCU ILI TEGLICI
Sezona je i velikih ljubičastih plodova specifična okusa. Patlidžane, baš kao i tikvice, volimo puniti, a posebno nam je drag i baba ganoush, dip koji se odlično slaže uz dobre krekere ili svježe povrće. No, osim toga, nedavno nam je naša suradnica Slavica Šagolj otkrila i nekoliko neuobičajenih načina za pripremu patlidžana.
ŠTO OD PATLIDŽANA SKUHATI VEĆ DANAS?
Osim u namaze i složence, patlidžan vrlo lako možete upakirati i u finu pitu od vučenog tijesta. Rezultat će biti iznenađujuć i, vjerujte nam, tražit će se komad više. Napraviti možete i punjene patlidžane, ali i pohane rolice koje baš uvijek nestaju u trenu.
KAKO IH SPREMITI ZA ZIMU?
Možda do sada niste znali, ali patlidžan vrlo lako možete spremiti i za zimnicu pa ga vaditi po potrebi i dodavati najrazličitijim jelima. Osim okusa, donijet će i zanimljive teksture. U slojevima ga slažite u staklenku, dodajte začine po želji, a zatim i ulje i dobro zatvorite teglicu. Kada kratko odstoji, poslužite na hrskavom kruhu, kao prilog ili salatu, na pizzi ili jednostavno kao dio kakve uzbudljive plate.
RECEPT ZA MARINIRANI UKISELJENI PATLIDŽAN
KRASTAVAC: KRALJ ZIMNICE
Tzatziki, ukiseljeni krastavci ili možda na varivo? Bez omiljenih zelenih hrskavaca ne možemo zamisliti ljeto, ali ni zimu. Obožavamo ih u svim kombinacijama, uvijek donose dozu svježine, a uz to su i jeftini i zdravi.
KAKO IH NAPRAVITI VEĆ DANAS?
Dobra salata uz ručak uvijek je dobar način za potrošiti višak krastavaca. Narežite ih tanko (poslužiti se možete i ribežom), posolite i pustite da otpuste tekućinu. Ocijedite ih, prebacite u veću posudu, dodajte grčki jogurt ili vrhnje, šaku svježeg kopra i papar, a dodati možete i koju kap bučina ulja. Osim salate, tzatziki možete napraviti na jednako jednostavan način, samo uz dodatak limunova soka, češnjaka i maslinova ulja. Poslužiti ga možete kao dodatak sendvičima, gyrosu ili čak poderanim gaćama.
KAKO IH SPREMITI ZA ZIMU?
O ukiseljenim krastavcima, vjerujemo, ne trebamo previše govoriti. Odlični su svakoj kombinaciji, a u nastavku vam ostavljamo recept Mojmira Žuvele za ukiseljene krastavce idealne za sendviče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....