5 POPULARNIH LOKACIJA

Veliki vodič kroz Advent: uz fritule i kobasice, hit je azijska kuhinja, ima i tatarskog, ali i jedan problem

Na kojim kućicama se nudi najbolja vrijednost za novac, gdje pojesti tatarski, a gdje dobre kobasice i fritule

Nakon što smo ovih dana obišli pet najpopularnijih adventskih lokacija u Zagrebu, odlučili smo napraviti veliki pregled svega što se nudi. U naš vodič uvrstili smo Slatki Zrinjevac, Fuliranje na Strossmayerevom trgu, Fooling Around kod hotela Esplanade, Europski trg i Trg bana Josipa Jelačića gdje se nalazi Baš Naš. Sa svake od navedenih manifestacija izdvojili smo nekoliko favorita koje donosimo u nastavku, a ono što smo primjetili jest da je ove godine Advent, barem kada je u pitanju gastronomska ponuda, raznovrsniji nego ikad.

Istina je, još uvijek se na većini kućica nude kobasice i fritule, ali čini nam se, kombinacije su ipak nešto maštovitije nego do sada. Također, na više lokacija naišli smo na velik broj azijskih (ili barem pokušaje) jela, a na dvije, onoj Marka Palfija i Matije Bogdana (Fooling Around) te kućici Marija Mandarića na Europskom trgu, nudi se čak i tatarski.

image
Nera Simic/Cropix

Ipak, ono što nam se učinilo velikim problemom jest nedostatak vege ponude. Na jako malo mjesta naišli smo na opcije s kojima bi se mogli počastiti vegetarijanci, a na još manje vegani. Ovdje bismo izdvojili tek kućicu Beg‘s Plant Based Streetfood na Fuliranju, gdje se nude burek sarma, tikka masala, dan dan piletina s mlincima i beef wellington vikendom (naravno, meso u svakom od navedenih jela je plant based) te kućicu Falco, koja se nalazi na Trgu kralja Tomislava i na kojoj se mogu pojesti falafel sendvič, samo kuglice od slanutka koje dolaze iz restorana Falafel, etc. i veganske fritule. Također, na kućici Sugar Daddy na Zrinjevcu mogu se pojesti rolice s povrćem. Ostale lokacije nude uglavnom mesna jela ili ona koja se pripremaju na, primjerice, maslacu ili uz dodatak jaja.

image
Sandro Sklepic/

ŠTO SE TO SVE NUDI NA FULIRANJU?

Kada smo nedavno bili na testiranju ponude ekipe s Fuliranja, posebno nam se svidjela Drugačija Sarma na kućici Picnic Mingle&Fun (imamo i recept za kućnu varijantu!), a uvijek dobar odabir je i jedan od njihovih burgera. Osim toga, ovdje na kućici Pizza Social Club možete naručiti i pizzu, koju peku u peći i koja je, za mjesto i uvjete pod kojima se priprema, prilično dobra. Dobar odabir je i burger Denija Srdoča (kućica Nebo By Deni Srdoč Streetstyle) s dodatkom ragua od gljiva, sočan i baš moćan.

image
Sandro Sklepic/

Za one kojima jelo nije potpuno bez hrskavog elementa, dobra opcija je kućica Full Circle za koju je jela osmislio Marko Palfi, a gdje se nudi pohana piletina u nekoliko varijanti, te bao bun s prženim kozicama ekipe iz Izakaye. Među slatkim favoritima ove godine mnogima je i cronut s kućice Boogie Laba. Nude ih u tri varijante, a više o tome možete pročitati ovdje. Također, ovdje možete pronaći i cijeli pregled ponude jela na Fuliranju.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

ŠTO JE HIT NA EUROPSKOM TRGU?

Najveći hit na Europskom trgu svakako su slane fritule s oslićem ekipe iz Ođe, ođe, o kojima više možete saznati ovdje. Osim toga, ovdje smo naišli i na kućicu Marija Mandarića koji, među ostalim, nudi i tatarski po cijeni od 11 eura za porciju.

image
Sanjin Kaštelan/ Sanjin Kaštelan//

Na kućici Eat me Cuban sandwich isprobali smo odličan i zbilja bogat sendvič s pestom i mozzarellom, a na kućici ekipe iz Cheese bara svaki dan se, među ostalim, kuha sarma. Od slatkih jela, i ovdje su prilično zastupljene fritule, a malo drugačiji desert kakav ne možete pojesti na niti jednom drugom mjestu je trdnelnik na istoimenoj kućici. Nude ga u nekoliko varijanti, porcija je prilično velika i jako zasitna. Cijene se kreću između oko 7 i 8 eura. Naše favorite s Europskog trga potražite ovdje.

image
Sanjin Kaštelan//

A SLATKI ZRINJEVAC?

Slatki Zrinjevac jedna je od dvije lokacije gdje gotovo da i nismo naišli na loše jelo, a isprobali smo barem jedno sa svake kućice. Ipak, kao favoriti nametnuli su se bao buns (slatki i slani) ekipe iz KAI street food restorana, zatim mazalice ekipe s kućice Kaiser kobasa by Rougemarin te grah s kućice Santa‘s House. Pojeli smo ovdje i odlične fritule na kućici Sugar Daddy te germknedlu s pistacijom s kućice Germknedla.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Ovdje smo pronašli i jedno od najjeftinijih, a prilično dobrih jela – aromatičnu mesnu empanadu u umaku od jogurta cijena koje je samo 3 eura. Pronaći je možete na kućici Feliz Navidad by Mario Mihelj. Cijeli pregled ponude provjerite ovdje.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

KOD ESPLANADE KUHAJU CHEFOVI

Fooling Around je lokacija gdje smo isprobali nekoliko prilično dobrih jela koja bismo rado vidjeli i na menijima restorana chefova koji iza kućica stoje. Kod Vida Nikolića isprobali smo odličan shumai, parene, lijepo začinjene, sočne zalogaje sa svinjetinom i kozicama te uvijek slasne gyoze, a na istoj kućici nudi se i desert koji nam se baš svidio, a koji će vas koštati svega 3 eura – topli wafl s punjenjem od ananasa.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Osim toga, Marko Palfi i Matija Bogdan kod Esplanade rade sočne kofte u tortilji koje su više nego dobar odabir za one jako gladne, a na Esplanadinoj kućici isprobali smo top crostatu s bakalarom te krokete s kulenom na koje ćemo se sigurno još vratiti. Cijeli pregled ponude pogledajte ovdje.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

BAŠ NAŠ NA TRGU

Na samom Trgu bana Josipa Jelačića smjestio se Baš Naš festival. Ovdje nam je za oko posebno zapela Igomatova kućica, čije mesne proizvode i sami često kupujemo i volimo, a na kojoj se nude kobasice, hrenovke i druge mesne delicije u nekoliko varijanti, cijene se kreću od 5,10 za Moo Dog s telećom hrenovkom do 7,60 eura za sendvič od somuna i pečenice.

image
Boris Kovacev/Cropix

Melkior Bašić na ovoj lokaciji ima čak dvije kućice, jednu na kojoj nudi fritule i prženice, po cijeni od 5,90 eura za oba deserta, i drugu na kojoj nudi jela od svinjetine kao što su pulled pork, porchetta i dimljeni buncek. Cijene sendviča kreću se od 8,10 do 11,90 eura. Bašićeve kućice možete pronaći pod nazivom Kralj Melkior i Pajcek kod Melkiora. Zanimljiva nam je bila i ponuda na kućici Moose, gdje se nude, među ostalim, zagorski štrukli po cijeni od 5,90 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 22:04