VIKEND U LJUBLJANI

Top 10 adresa: Genijalna gastro tržnica i sjajni restorani na samo 2 sata vožnje od Zagreba

 Odprta Kuhna/monstera Bistro/
Zaputite se već ovog vikenda na izlet u Ljubljanu, donosimo nekoliko stvarno dobrih preporuka

Na samo dva sata vožnje autocestom od Zagreba čeka vas uzbudljiv gradić prepun sjajnih mjesta s hranom i pićem, srdačnim ljudima i divnom prirodom. U Ljubljanu se svakako isplati zaputiti već u petak prije podneva kako biste stigli na jednu od najuzbudljivijih gastro tržnica u Europi, a zatim, kada razgledate šarmantni grad i zavirite u svaku malu ulicu, vrijeme je da se počastite i dobrim ručkom ili večerom. Ljubljana nudi za svakoga ponešto pa smo tako izdvojili najbolja mjesta za one koji vole street food, za najveće ljubitelje pizze, sushija i tapasa, a tu je i nekoliko restoranskih favorita za najveće gurmane.

ODPRTA KUHNA

Gdje: Pogačarjev trg u Ljubljani

Kada: svakog sunčanog petka

Više informacija: Odprta kuhna

Volite li dobar street food, prva postaja u Ljubljani neka bude Pogačarjev trg i šetnja od štanda do štanda u potrazi za najslasnijim zalogajima na omiljenoj otvorenoj tržnici. Projekt Odprta Kuhna preokrenut je još 2013. godine, a do danas je izrastao u jednu od najzanimljivijih atrakcija koju Slovenija nudi, kako domaćim ljudima, tako i turistima. Nazivaju je još i dnevnim boravkom Ljubljane, a sve zahvaljujući sjajnoj atmosferi koja tamo vlada svakog sunčanog petka od podneva pa sve do večernjih sati. Na Otprtu Kuhnu često dolaze i poznati slovenski chefovi kao što su Tomaž Bratovž iz restorana JB te chefica Ana Roš, a veliki potencijal prepoznali su čak i novinari The Guardiana koji su Odptu kuhnu 2018. godine uvrstili na listu 10 najboljih gastro tržnica na svijetu.

image
@odprtakuhna Instagram/

TABAR

Gdje: Ribji trg 6

Kada: svakog dana od 12 do 22 sata, osim nedjelje i ponedjeljka

Više informacija: TaBar

Među jedno od najuzbudljivijih mjesta u Ljubljani svakako valja ubrojiti i TaBar smješten na ljubljanskom Ribjem trgu. Nude tapase u posve drugačijoj formi, pažljivo osmišljene, prepune uzbudljivih tekstura i okusa. Ovdje smo nedavno isprobali sjajno jelo s dimljenim šaranom, srnu s jagodama, srdelice, a uvijek se valja vratiti i njihovom tatarskom za koji smo svojevremeno i podijelili recept. Također, u TaBaru će posebno uživati i ljubitelji dobrih vina.

RECEPT ZA TATARSKI IZ TABARA

image
Tabar Facebook/

JB

Gdje: Miklošičeva cesta 19

Kada: svakog dana od 12 do 15 sati i od 18 do 23 sata, subotom od 18 do 23 sata, nedjeljom zatvoreno

Više informacija: JB

Za one koji više naginju fine diningu, tu je JB, restoran jednog od najboljih slovenskih chefova - Janeza Bratovža. Ovo mjesto stvoreno je za one koji u jelima vole uživati polako i pamtiti svaki zalogaj. Bratovž kuha perfekcionistički, elegantno, na tanjure donosi mnogo elemenata i boja, a iz umaka koje priprema potpuno je jasno da iza njih stoji minuciozni rad na temeljcima. Restoran JB danas je jedna od ljubljanskih gastro institucija i ako se zbilja želite počastiti, ovo je mjesto koje morate posjetiti.

image
Restavracija Jb Facebook/

ATELJE

Gdje: Nazorjeva ulica 2

Kada: svakog dana od 12 do 15 sati i od 18 do 22 sata, subotom od 18 do 22 sata, nedjeljom zatvoreno
Više informacija: Atelje

Restoran Atelje Jorga Zupana poznat je po promišljenoj kuhinji i dobro posloženim tanjurima, a 2020. godine sa svojim timom dobio je Michelinovu zvjezdicu. Godinu dana kasnije ta je zvjezdica još jednom potvrđena i Zupanova kuhinja, u kojoj kombinira postulate francuske, skandinavske i japanske kuhinje, no i dalje težište stavlja na lokalno uzgojene namirnice, još je jednom dobila itekako zasluženu pažnju. Kako nam je otkrio nedavno, u njegovoj se kuhinji ništa ne baca, od svega može nastati temeljac, sve se može isušiti i pretvoriti u prah pa ponovno iskoristiti, a o namirnicama promišlja tako da istakne dijelove koji su do sada bili čak i zanemareni.

image
Atelje Facebook/

GOSTILNICA 5-6 KG

Gdje: Eipprova ulica 17

Kada: svakog dana od 11 do 23 sata
Više informacija: Gostilnica 5-6 kg

Zaželite li se pak u Ljubljani jednostavne bistro hrane i dobre pizze, dobra opcija bit će Gostilnica 5-6 kg. Osim napoletane, ovdje možete pojesti i različita rižota i tjestenine poput bolognese ili s janjećim raguom, nude i mesna glavna jela kao što su janjetina na žaru i mliječni odojak. Ekipa iz Eipprove ulice bit će dobra opcija ako se nalazite u raznolikom društvu te će ovdje nešto za sebe pronaći čak i oni najizbirljiviji.

image
Gostilnica 5-6 Kg Facebook/

POP'S PIZZA

Gdje: Breg 2

Kada: svakog dana od 12 do 23 sata
Više informacija: Pop's Pizza

Još jedno mjesto s odličnim pizzama je i Pop's pizza. Nude napoletanu napravljenu od sourdough tijesta, koriste najkvalitetnije sastojke, a cijene se kreću od 10 eura do 20 eura za bijelu pizzu s tartufima. Osim pizza, ovdje možete naručiti i predjela kao što je nekoliko varijanti focaccije, Cezar salatu, sireve i pršut, a za one koji izbjegavaju pizzu, tu je i Pop's burger te svježa tjestenina s mesnim okruglicama.

SUSHIMAMA

Gdje: Wolfova ulica 12

Kada: svakog dana od 11:30 do 22:30 sati, osim nedjelje

Više informacija: Sushimama

Za ljubitelje japanske kuhinje i sushija, dobar odabir bit će Sushimama u Wolfovoj ulici. Sushi, sashimi i nigiri samo su dio ponude u Sushimama restoranu. Ovdje, naime, možete pojesti i nekoliko varijanti salata, nude i različite juhe, zdjelice s rižom i topla predjela poput prženih morskih plodova, a u slučaju da želite uživati u malo konkretnijim jelima, dobar odabir uvijek će biti glavna jela koja uključuju tunu ili losos s prilozima, a tu je i nekoliko mesnih opcija. Ponudu restorana Sushimama možete pogledati na njihovoj službenoj stranici.

image
Sushimama/

GOSTILNA BREG

Gdje: Brag 20
Kada: od utorka do subote od 12:00 do 23:00, u nedjelju od 12 do 17 sati

Više informacija: Gostilna Breg

Pri nedavnoj posjeti Ljubljani nismo odoljeli da ne posjetimo i nadaleko poznatu Gostilnu Breg. Odmah su nas osvojili ukusnim i prilično zabavnim predjelima, od kojih svakako preporučujemo odličan carpaccio od brancina i vitello tonnato, a osim toga ovdje nude i klasike na pomaknut način s kojima ne možete pogriješiti. Juha od luka, fish&chips ili sarme punjene s gljivama, lećom i oraščićima samo su dio uzbudljivog menija u Gostilni Breg. Dolazite li vikendom, svakako razmislite o rezervaciji stola.

image
Breg Facebook/

MONSTERA BISTRO

Gdje: Gosposka ulica 9

Kada: od utorka do subote od 12 do 22 sata

Više informacija: Monstera bistro

Volite li više bistro hranu, dobar odabir bit će Monstera u Gospodskoj ulici. Ovdje se na meniju nudi nekoliko predjela, glavnih jela i deserata koja se mijenjaju svakih nekoliko dana, ovisno o dostupnim svježim namirnicama. Stignete li pak u Monsteru navečer, uživati možete u meniju u sljedovima koji se uparuju s organskim vinima i craft pivom. Trenutno na njihovom meniju možete pronaći jela sa šparogama, a odlično izgleda i pržena, ljepljiva cvjetača s tabbouleh salatom.

image
Monstera Bistro Facebook/

JULIJA

Gdje: Stari trg 9

Kada: svakog dana od 11:30 do ponoći

Više informacija: Julija

Zaželite li se pak domaće hrane, razmislite o odlasku u restoran Julija na Starom trgu. Ovdje možete uživati u poznatim specijalitetima kao što je gulaš s palentom ili ručno rađena tjestenina sa šparogama i gljivama, a za desert se počastite domaćom štrudlom od jabuke s kuglicom sladoleda od vanilije. Nakon obilnog ručka u restoranu Julija, obilazak Ljubljane i uživanje u prizorima ovog šarmantnog gradića bit će još ugodniji.

image
Julija Restaurant Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:35