Bez obzira na to jeste li ljubitelj mljevene svinjetine, junetine, piletine ili puretine, vrlo vjerojatno već znate, mljeveno meso može biti itekako zahvalna namirnica. Za početak, možete ga kupiti mljeveno ili faširano krupnije, kakvo je odlično za izradu kobasica, ili sitnije od kojeg ćete zatim napraviti dobar ragu alla bolognese, musaku ili sarmu. Ovisno o jelu koje pripremate, sa svojim mesarom dogovorite način na koji želite da meso bude mljeveno.
SVE ŠTO TREBATE ZNATI O NAJPOPULARNIJEM MESNOM UMAKU
PRONAĐITE SVOG MESARA I BIRAJTE SVOJ KOMAD MESA
Također, to je i jedan od kriterija po kojem ćete birati komad mesa koji želite da vam se usitni. Primjerice, izbjegavajte meso buta jer ono može biti suho i krto, što nije poželjno u svim kombinacijama, a ako radite jelo koje želite da ostane sočno, birajte komade koji na sebi imaju malo masnoće. Lopatica je dobar odabir zbog manjeg udjela masnoće, a jela pripremljena od ovog komada mogu biti sočna i ukusna.
Upravo zbog činjenice da sami možete prstom pokazati komad mesa koji želite, obilazak mesara uvijek će biti bolja ideja od kupovine već mljevenog, zapakiranog mesa u supermarketu.
Važno je spomenuti i da, u slučaju da ga ne koristite isti dan, mljeveno meso spremite u zamrzivač, a uvijek je dobra ideja i napraviti porcije ovisno o tome koliko je vama i vašoj obitelji potrebno za jedan obrok.
MIJEŠANJE MESA
Zanimljivo je dodati i kako i u mesnicama postoje opcije miješanog mesa, primjerice svinjetine i junetine, ali ih pomiješati možete i sami. Pritom valja imati na umu da svinjetina, perad i janjetina ne zahtijevaju predugu termičku obradu, dok će junetini ipak trebati malo više vremena. No, miješanje može biti itekako dobar trik ako radite primjerice pljeskavice i želite da zadrže sočnost. Pomiješajte juneći vrat i svinjsku plećku, dodajte i malo loja ili čak janjeće maramice i dobit ćete najbolji omjer bogatog okusa, dobre teksture i sočnosti.
ŠTO KUHATI S MLJEVENIM MESOM?
Osim klasika kao što je ragu alla bolognese, dobra ideja uvijek će biti i jela kao što su mesne okruglice ili bogati chili con carne koji zatim možete pretvoriti i u punjenje za tortilje. Obožavamo i dobru musaku, punjeno povrće, faširance, lazanje, a sarma i punjena paprika su nam omiljena jela. Buritto, mesna štruca, burgeri i ćevapi samo su neka od jela u kojima koristimo mljeveno meso. U nastavku vam ostavljamo provjerene recepte, neka vam posluže kao inspiracija za današnji ručak.
TJESTENINA PUNJENA MLJEVENIM MESOM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....