MINI PIZZA VODIČ

Svaki kućni pizza majstor mora znati razliku između ovih 5 popularnih stilova

 Unsplash
Tko god vam se nekad nasmijao jer je mislio da je baš njegovo mišljenje o pizzi jedino ispravno, slobodno mu pokažite ovaj tekst.

Vjerojatno nema osobe na planeti koja vas neće razumjeti kad izustite riječ "pizza". No, to što mi ili vi podrazumijevali pod pizzom ne znači kako isto misli i netko drugi. Na svijetu postoji mnogo različitih stilova pizze, neki pretjeruju pa kažu da ih je na desetke, što je možda i moguće ako se uzmu u obzir i načini priprave pojedinih pizzerija, no onih koje imasmo priliku upoznati zapravo je bitno manje. Točnije pet.

Ako dosad niste, a imate namjeru uzeti u ruke neku od boljih talijanskih kuharica ili proučavati pizzu kao fenomen, naići ćete na različite teorije kojima će vam pokušati objasniti što čini dobru pizzu i uputiti vas u smjeru gdje je možete pronaći. No, ako ćemo iskreno, najbolja pizza vrlo vjerojatno će vam biti ona uz koju ste odrasli.

U mom slučaju, kao rođenoj otočanki koju samo nekoliko nautičkih milja dijeli od Italije, teško je zamisliti pizzu kao nešto drugo osim u krušnoj peći ispečenog koluta srednje debelog tijesta s umakom od rajčice, posutog topivim sirom, bosiljkom i pršutom. U iznimnim situacijama, bez pršuta, ali s domaćim usoljenim inćunima, svježim ljubičastim lukom i maslinama.

Stoga, vrlo je vjerojatno došlo vrijeme da priznamo vlastite predrasude i odustanemo od proglašavanja bilo kojeg stila najboljim, jer je to, sigurno ćete se složiti, stvar okusa. No, da bismo ih mogli naučiti, pa i kušati - to svakako.

Krenimo u istraživanje!

image
Ryzhkov/Getty Images/istockphoto

1. Sicilijanska pizza “la Regina”

Pizze u sicilijanskom stilu debele su i krušne, gotovo kao focaccia s dodatnim dodacima (onako kako je vjerojatno izgledao i vaš prvi pokušaj izrade domaće pizze). Lako se prave u posudi za pečenje, a dodate li joj pršut i ekstra porciju maslinova ulja i cherry rajčica, brzo ćete shvatiti zašto je nazvana po kraljici (la regina na talijanskom jeziku znači kraljica).

image
Berislava Picek/Cropix

2. Napoletana, napuljska pizza

Napulj je mjesto gdje je rođena moderna pizza, odnosno ona kakvu je danas znamo i volimo. Zapravo, Napolitanci shvaćaju svoje pizze toliko ozbiljno da postoji udruga posvećena certificiranju pizza koje su vjerne stilu grada. Te su pizze napravljene od ultrafinog 00 brašna koje fermentira 40 i više sati prije pečenja, što ga čini lakšim i probavljivijim. Napoletane se odlikuju svojim tankim, hrskavim središtem i napuhanim, pjegavim rubovima, što se postiže brzim pečenjem na vrlo visokim temperaturama.

ISPROBAJTE RECEPT

image
Marko Miscevic/Cropix

3. Romana, pizza na rimski način

Kao stil, rimsku pizzu može biti malo teško definirati jer se u Vječnom gradu mogu naći debele i tanke, ali i okrugle i četvrtaste pizze. Međutim, pizza al metro ističe se kao najposebnija. Duge i tanke, ove se pizze režu po narudžbi i prodaju na kilogram, za krišku koja se poslužuje kako želite.

ISPROBAJTE RECEPT

image
Pexels

4. Tanka newyorška pizza

Bez obzira na to gdje živjeli ili otputovali, u svojoj ćete blizini naletjeti na pizzeriju koja tvrdi da radi pizzu u stilu New Yorka. Ne kažemo da je ne probate, ali uzmite je s rezervom, jer, osim ako niste u Velikoj jabuci, većina njih nije ni blizu pravoj stvari. Newyorška pizza je karakteristično velikog, ali tankog tijesta, koja se često prodaje u velikim kriškama za van. Debela je i hrskava samo uz rub, a ipak mekana, tanka i dovoljno savitljiva ispod preljeva te se presavije na pola za jelo.

NAUČITE RAZLIKU IZMEĐU PIZZE ROMANE I NAPOLETANE

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

5. Chicago style deep dish pizza

Kako joj i samo ime sugerira, ova je hrskava pizza pečena u dubokom kalupu poput pite te je mnogi zapravo i svrstavaju radije u kategoriju pite, nego pizze. Međutim, rekli smo da nećemo suditi, već da ćemo istraživati, pa stoga, ako se odlučite dati joj priliku, trebate znati kako će vas, od svih spomenutih stilova, bez obzira na nadjev, ova pizza najviše zasititi. Čak se spominje kako je za njezinu recepturu "kriv" Ike Sewell, tadašnji vlasnik slavne pizzerije Uno u Chicagu. Osim što se peče u dubokom kalupu, tijesto joj sadrži maslac i kukuruznu krupicu, a obavezno se na njoj nađu veće količine mozzarelle, sok od rajčice i kobasice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:09