Recenzija: Pepenero, Novigrad

Zasjesti na neku od terasa na zapadnom dijelu novigradske rive podsjeća na plovidbu malom barkom s izvanbrodskim motorom. Prekoputa neuobičajeno divlja zapadnoistarska obala, morski povjetarac neprestano miluje lice i puni nosnice jodom s obližnjih škrapa.

Tu se smjestio i Pepenero, minijaturni i intimno uređen gourmet restoran chefa Marina Rendića. Pepenero odnedavno dijeli prostor s puno većim Pepebiancom, restoranom i pizzeriom čija je misija jednako ambiciozna – pružiti gostu svakodnevni obrok odličnog odnosa kvalitete i cijene. Na vinskoj listi posebno nas raduje dobar broj “prirodnih” vina, pa su tako Piquentum vina vina kuće (130 kuna!), tu je i nezaobilazni Clai, a i gurui cijelog tog pokreta Zidarich, Radikon, La Castellada, Prinčić, Rojac brani boje slovenske Istre. Na Marinovu preporuku uzimamo Damijanovu Kaplju koja je svojom mineralnošću precizno “prala” nepce i lijepo pratila svih sedam sljedova.

Morski čips

Pozdrav iz kuhinje vizualna je senzacija nježnih okusa koja zorno pokazuje Marinovo uvjerenje da je sve što more izbaci jestivo. Morski čips od novigradskih algi u tempuri zabavlja, sipinim crnilom obojani “kreker” glumi morsku spužvu, daje intenzitet i zvučnu pozadinu, dok pet obalnih aromatskih trava (motar, koromač…) u maslastoj emulziji zaokružuje sve to morsko u nešto kopneno. Slijede crni i bijeli arancini od riže i sipe, a potom carpaccio od škampa i oradela koji bi bio dejà vu da ga nismo smazali uz kruh s komadićima sipe u tijestu, koji podiže intenzitet okusa svega sirovog.

Juha ‘More i vi’

Sljedeća dva jela jasno su otkrila nit poveznicu cijele večere – mineralnost. U tartar od tune dodani su ciklom obojani komadići kruške koji su, zajedno sa zelenim umakom na bazi graška (lažni wasabi), stvorili “okusne valove” i mineralnost kao kad srčete oštrige. “More i vi” najbolja je riblja juha koju smo ikada jeli, 12 sati postupno pojačavan riblji temeljac od malih riba i školjaka u kojoj plivaju mušule. Školjke se svojim zemljanim registrom bore sa svježom aromatikom mladog motra.

Miris mokre zemlje prodire u nosnice – gigantske novigradske kapešante paperjaste su, umotane u pjenicu od mora gdje koketiraju s finom kremom od korjenastog povrća. Dimljene kaneštrele i kozice s mrkvom slijed su koji pokazuje vještinu kreiranja jela za savršeno sljubljivanje s vinom, ovdje sa zadimljenim Solum Chardonnayom iz 2010. Nakon intenzivnog okusa fileta od orade, slijede tri “čistilišta” (preddeserta) od kojih je najzanimljivija bila salata od cvijeća, aromatičnih trava i jagoda. Glavni desert “kava i cigare” zabavni je okusni ringišpil, a posebno oduševljava duhanski aftertaste koji je postigut maceriranjem listova duhana u tamnoj čokoladi.

Uhvatiti neuhvatljivu mineralnost morskih škrapa i staviti je na tanjur, potom je sljubiti s vinskom varijantom mineralnosti težak je izazov koji je Marin Rendić odlično svladao i pokazao da nije samo tehnički vješt i vinski zaljubljenik nego je iznad svega majstor u pripovijedanju kroz emocije i sjećanja.

Adresa: Porporela bb, Novigrad

Tel: 052 757-706

Web-stranica: www.pepenero.hr

Vegetarijanska jela: da

Radno vrijeme: 12-15 h i 18-23 h

Degustacijski jelovnik: sedam sljedova 500 kuna

Vina: čaša od 20 do 100 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 13:46