UVIJEK USPIJE

Pripremite sastojke, danas radimo šunku u kruhu po provjerenom receptu, tražit će se komad više

 Marko Miscevic/Cropix
Ekipa iz Gastronomada svojevremeno nam je pokazala kako se radi najbolja šunka u kruhu

Receptura za pripremu šunke u kruhu ima na stotine, ali mi smo se sjetili naših Gastronomada, njihovog recepta po kojem šunka u kruhu baš uvijek uspijeva i bacili se na posao.

"Kod kuhanja šunke važna su dva procesa: hidracija šunke, što znači vraćanje strukture (posebice ako je već kupljena gotova), te izvlačenje viška soli uz istodobno dodavanje aroma", savjetovao nas je najprije Zoran Šimunić Šime.

Stoga je vodu u kojoj se šunka kuha dobro začiniti. Također, dobro je spomenuti kako začini koje stavljamo u vodu uglavnom ovise o podneblju – primjerice jedni će staviti lovorov list, a drugi će reći da ga nikako ne treba staviti.

image
Marko Miscevic/Cropix

NIKAD JEDNOSTAVNIJI RECEPT

Za našu šunku, tešku otprilike 12 do 15 kilograma, recept je sljedeći: u vodu u kojoj ćemo je kuhati stavili smo 10-15 klekovih bobica, dva-tri prstohvata vrijeska (možete ga nabaviti u prodavaonicama začina ili kod travara koji prodaju čaj na placu), desetak režnjeva češnjaka, i to samo razlomljenog, neočišćenog, zatim 15 zrna papra, a vodu smo zasolili s oko 10 grama po litri vode.

Vodu zagrijemo u dovoljno velikom loncu da može u njega stati šunka. Vrijeme kuhanja ovisi o tretmanu i samom procesu šunke, oko 20 minuta po kilogramu mesa. Vatru zatim ugasite te ostavite šunku da se ohladi još sat-dva u vodi. Ako šunku odmah izvadite, naglo će se početi sušiti i gubiti vodu.

image
Marko Miscevic/Cropix

VODU U KOJOJ SE KUHALA ŠUNKA NEMOJTE BACATI

Vodu od kuhanja, odnosno temeljac od šunkice, nemojte baciti ni u kojem slučaju – ohladite ga (možete ga i zamrznuti) te iskoristite kao odličnu bazu za brzi, fini grah ili napravite hladetinu. Nakon što je šunka još odstajala u vodi, pažljivo je osušite i zatim zamijesite kruh.

A SAD TIJESTO!

Tijesto mora biti nešto rahlije nego obično. Za kruh će vam trebati (ovisno o veličini šunke) 3 kg glatkog brašna, 1,5 l vode, 2% (od težine brašna ) kvasca, odnosno oko 6 vrećica ako koristite suhi, te 1,5% (od težine brašna) soli. Na tu količinu brašna možete dodati i otprilike 1 dcl maslinova ulja ili žlicu-dvije svinjske masti.

Pustite da se jednom "predigne", a zatim tijesto razvaljajte na debljinu od oko 2 cm, položite šunku u sredinu te je "obucite". Važno je da dobro zatvorite sve dijelove kako sok ne bi iscurio – želimo napraviti "parni džep".

image
Marko Miscevic/Cropix

PEČENJE ŠUNKE U KRUHU

Pleh namastite maslinovim uljem i pospite brašnom, a višak istresite te položite vaš "šunkokruh". Po vrhu pospite brašnom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta, zatim provjerite kako napreduje, pokrijte gornju površinu alu-folijom i pecite na 160 °C oko tri sata (oko 20 minuta po kilogramu).

Kraj znate, fenomenalna šunka poslužena s mladim lukom, rotkvicama, jajima i dobrim hrenom. Više od toga vam ne treba. Možda jedino rakijica. Nakon što smo ispekli šunku, svi smo poželjeli da nam je uskrsni doručak češće.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 00:39