DETALJNI VODIČ

Počeo je Pizza Festival! Kućica je malo, ali ponuda je raznolika, cijene od 40-ak do 100 kuna

 Sandro Sklepic/
Na Kegliću od 23. lipnja do 3. srpnja možete pojesti napoletanu, sicilianu i plant based pizzu

Na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana ovog četvrtka, 23. lipnja, počeo je prvi festival posvećen isključivo pizzi. Iza projekta stoji ekipa koja već godinama organizira festivale kao što su Fuliranje i Burger Festival pa iskustva ne nedostaje, no ovaj je festival, za razliku od ranije spomenutih, ipak nešto skromniji.

image
Sandro Sklepic/

Organizatori prve godine u priču nisu uvodili velike pizza igrače već su se odlučili držati provjerenih izlagača, publici dobro poznatih sa street food festivala održanih proteklih nekoliko godina, pa tako u iduća dva tjedna na Kegliću možete isprobati pizze iz RougeMarina i Beg's Plant Based Butchery, ekipe koja se premijerno predstavila na posljednjem Fuliranju kod Esplanade. Osim njih, tu su još samo dvije kućice - Picnic ekipa iz Zadra te Institut za pizze.

image
Sandro Sklepic/

Odmah po otvorenju zaputili smo se na prostranu livadu Trga dr. Franje Tuđmana, obišli kućice i naručili sa svake ponešto. Dojmovi ekipe koja je isprobala pizze bili su različiti no na kraju smo jednoglasno zaključili kako su se izlagači itekako potrudili, ponuda je raznovrsna te kako ovdje baš svatko može pronaći nešto za sebe.

ZA LJUBITELJE NAPOLETANE

Iza Instituta za pizze stoji Ivan Badžek te, kako su nam rekli, tim koji čine pizzaiolo Erik i kreativac Tomislav. Ova je ekipa na Pizza Festival donijela i pravu peć pa se tako već prvog dana, očekivano, ispred njihovog štanda stvarao najdulji red.

Što nude?

Nude pet različitih varijanti pizze napoletane – Pizzaioli s dimljenom šunkom, mozzarellom, rikolom i grana padanom, MaMargheritu kojoj, osim rajčice i mozzarelle, dodaju i sušenu rajčicu, potom Pepperoni s čilijem, napoli salamom i pepperoni kobasicom, pizzu biancu s pesto kremom, ricottom, gorgonzolom, mozzarellom, ljubičastim lukom i micro greens te vege pizzu s tikvicama, mousseom od gljiva i micro greens.

image
Sandro Sklepic/
image
Sandro Sklepic/

Što smo isprobali?

Probali smo ovu posljednju i zaključili kako je tijesto odlično, lagano i puno rupa, nadjeva ima dovoljno, ali bi svakako mogao biti aromatičniji. Cijene ekipe Instituta za pizze kreću se od 48 za margheritu do 57 kuna za Pizzaioli i Pepperoni.

image
Privatna Arhiva/

SICILIANA ZA ONE KOJI VOLE DEBELU BAKINU PIZZU

Što nude?

Ako obožavate bakinu pizzu s debelim tijestom i podosta nadjeva, mogla bi vam se svidjeti RougeMarinova Siciliana. Pizze dovitljivog naziva ovdje se rade s nadjevima kao što su bresaola, taleggio sir, pečena paprika, marinirane bukovače i masline, karamelizirani luk te pesto od pistacija u kombinaciji s mortadelom, zasitne su i idealne za one koji vjeruju kako je više uvijek bolje.

image
Sandro Sklepic/

Što smo isprobali?

Isprobali smo njihovu pizzu Cosa Nostra s bresaolom, taleggiom, pečenom paprikom punjenom svježim sirom i mladim špinatom koja je bila prava bomba i pošteno nas je zasitio već prvi komad, dok je La Famiglia s mozzarellom i šunkom, mariniranim bukovačama i maslinama te cherry rajčicama bila nešto laganija, jednostavnija i nama ukusnija.

image
Privatna Arhiva/

Kakve su cijene?

Cijene na Rougemarinovoj kućici kreću se 78 do 94 kune pa, iako biste na prvu pomislili kako je to svakako previše za pizzu, po našoj procjeni, jednom njihovom sicilianom možete nahraniti i do troje srednje gladnih ljudi. Također, pizza dolazi u simpatičnoj kutiji pa se lako prenosi s jednog na drugo mjesto.

ŠTO JE PIZZA SICILIANA?

Dobro je dodati i kako pizza siciliana inače dolazi iz Palerma, tamo nosi naziv 'sfincione', što u prijevodu znači 'debela spužva'. Takva pizza mora biti deblja od klasične, spužvaste je, kruhaste, ali prozračne teksture, a na nju se najčešće stavljaju dodaci poput luka, inćuna, krušnih mrvica i sira.

ZA VEGANE I PLANT BASED EKIPU

Ekipu iz Beg's Plant Based Butchery upoznali smo prošle godine na Fuliranju kod Esplanade, a s vlasnikom Eduardom Begom tada smo razgovarali za naš tekst o napokon sve boljoj ponudi veganskih/plant based opcija u Zagrebu. Otkrio nam je tada kako je u planu otvaranje bistroa, a ovog puta i potvrdio kako su radovi u tijeku te kako, dok se sve ne privede kraju, sa svojom ekipom vrijedno obilazi festivale.

image
Sandro Sklepic/

Što nude i kakve su cijene?

Na prvom Pizza Festivalu predstavljaju se s tri plant based opcije – pizzom s plant based mljevenim mesom sa suhim smokvama, zatim varijantom s plant based mozzarellom, gorgonzolom, gaudom i cheddarom te plant based lososom. Tijesto dobavljaju od ekipe iz Bread Cluba pa, ako ste fan njihovih pizza, ova bi vam se također mogla svidjeti. Cijene se ovdje kreću od 46 do 58 kuna.

Što smo isprobali?

Isprobali smo Beg's Salmon&Avocado pizzu s creme fraîche (plant based, naravno), koprom, češnjakom, dimljenim plant based lososom, avokadom i rikulom. Umak na pizzi bio je blag, losos je također imao blagu riblju aromu, a cijela pizza bila je prilično lagana (ali i zasitna).

image
Privatna Arhiva/

NAJHRSKAVIJI RUB FESTIVALA

Iako obožavamo napoletanu, ovog nam se puta najviše svidjela pizza na kućici ekipe iz Picnica. Tijesto dobavljaju od Kroštule, a kako je oblikovano na kukuruznom brašnu, ostalo je dovoljno hrskavo izvana, a mekano i prozračno iznutra. Također, nadjevi na ovoj kućici su umjereni, pizze nisu prenatrpane i svaki se sastojak lijepo ističe.

image
Sandro Sklepic/

Što smo isprobali?

Isprobali smo njihovu Fureštu, pizzu s mortadelom i odličnim pestom od pistacije, koju smo na kraju i proglasili favoritom, te vrlo dobru Istrijanku s (dalmatinskim) pršutom, mišancom, acettom od smokve i rajčicama.

image
Privatna Arhiva/

Kakve su cijene?

Dobro je dodati i kako na kućici Picnic pizzu možete kupiti na grame (350, 700 i 1,4 kg), a sve su napravljene od lokalnih ili talijanskih sastojaka. Cijene na ovoj kućici kreću se od 38 kuna za pizzu od 350 grama pa sve do 216 kuna za pizzu od gotovo kile i pola.

NAKON PIZZE – DESERT!

Osim pizza majstora, na Pizza Festivalu pronaći ćete i kućicu pastry chefa Roberta Hromalića na kojoj možete kupiti neku od njegovih već provjereno dobrih slastica, ali i sladoled. Hromalić je ovog puta osmislio koncept koji nam se već na prvu prilično svidio. Na njegovoj kućici, naime, možete izabrati podlogu, koja može biti čašica ili brioche pecivo, okus sladoleda, preljev i posip.

image
Sandro Sklepic/

Okusi koje nudi Hromalić nisu nimalo klasični pa je tako već na prvu prilično teško odlučiti koji ćete od pobrojanih isprobati. Između Madagascar vanilije bez šećera, čokolade s 55% kakaa, okusa crepes Suzette, yuzua i matcha čaja na kraju smo ipak odabrali osvježavajući, kiselkasti yuzu i zatražili preljev od maline. Kombinacija je bila pun pogodak!

image
Privatna Arhiva/

Cijena kuglice ovdje je 16 kuna, preljevi (u ponudi su još i slani te čokoladni karamel) su 4 kune, a cijena posipa (lješnjaci, crispy bijela čokolada, brownie, meringa, čokoladne mrvice, kandirana višnja i waffle mrvice) kreće se između 3 i 5 kuna. Ako pak želite da vam sladoled upakiraju u tostirani brioche, to će vas koštati dodatnih 9 kuna.

SJAJNA VINA

Dobro je spomenuti i kako na kućicama Beg's Plant Based Butchery i Picnic možete naručiti i čašu biodinamičkog vina (stranih vinara), što je svakako velika novost na ovakvom tipu festivala, a tu je i kućica vinarije Šoškić na kojoj možete uživati u dobrim, nedavno nagrađivanim domaćim vinima.

Cijelu priču o vinariji Šoškić i vinske preporuke pročitajte ovdje.

Na festivalu se nude i kokteli, pivo te rakije.

image
Sandro Sklepic/

ZABAVA ZA KRAJ

Ako vam za dobru atmosferu uvijek nedostaje i dobra glazba, na Pizza Festivalu za taj će se dio pobrinuti već provjereni izvođači. Robert Mareković, Ozren Kanceljak Kanca, Stanko Bondža, Jazzozo i William Collins samo su neka od imena koja će posjetitelje u parku na Trgu dr. Franje Tuđmana zabavljati od 23. lipnja do 3. srpnja. Radno vrijeme festivala je od 12 do 2 sata, a ulaz je besplatan.

DOBRO JE ZNATI!
PAMETNO PLAĆANJE

"Po prvi put u Hrvatskoj moguće je naručivanje i plaćanje putem pametnih telefona, skeniranjem QR koda. Nakon narudžbe stiže poruka sa statusom, a uskoro i druga informacija o narudžbi spremnoj za preuzimanje. Više nema čekanja u redu i skakutanja na vrhovima prstiju, već guštate s ekipom, plaćate svojim mobilnim novčanikom i preuzimate naručeno kad dobijete obavijest. Ova digitalna opcija naručivanja i plaćanja zove se RO Rabbit, a Festivalu ju je ustupio hrvatsko američki start-up RoomOrders Inc. Klasičari će i dalje moći plaćati gotovinom, kartice su također dobrodošle, no QR kodovi, izloženi na cijelom Festivalu, kao i na majicama hostesa, će biti najbrže i najučinkovitije rješenje", poručuju organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:23