Konačno je otvoren dugonajavljivani Burger Festival Zagreb. Baš kao i prošle godine, i ove je smješten u Parku dr. Franje Tuđmana, a na 20-ak kućica kušati se mogu burgeri poznatih chefova i street food restorana. Festival smo posjetili već prvog dana, tek sat vremena nakon otvorenja i već naišli na zainteresirane prolaznike koji su pažljivo proučavali ponudu na svakoj kućici pa se vraćali naručiti one burgere koji su im zvučali najslasnije.
Kako bismo olakšali zadatak svima onima koji se u idućih 10-ak dana tek planiraju zaputiti do jednog od omiljenih zagrebačkih parkova, i mi smo obišli festival i isprobali barem jedan burger sa svake kućice (a ponegdje i dva) te u nastavku donosimo favorite. Također, dodali bismo, na ovogodišnjem kušanju nismo probali niti jedan burger koji bismo prozvali lošim, a primijetili smo i kako je velik broj ugostitelja ove godine posebnu pažnju posvetio upravo kvaliteti mesa i što jednostavnijim kombinacijama. Cijene se uglavnom, kao i prošlih godina, kreću od 10-ak eura za burger. Cijelu ponudu možete pogledati ovdje.
Dobro je dodati i kako festival traje od 7. do 17. rujna, a otvoren je svakog dana od 12 sati do ponoći.
APSOLUTNI FAVORITI: PALFIJEVI BURGERI
Sada već dobro uigrana ekipa s kućice Full Circle by Marko Palfi na ovom se festivalu predstavlja s četiri burgera. Isprobali smo dva i na kraju testiranja složili se kako bismo upravo njihov pileći, sočan i pun okusa proglasili favoritom u toj kategoriji. Nazivaju ga Cheeky Italian i rade ga s pilećom polpetom, mozzarellom, pistacijom i bosiljkom. Svaki od navedenih sastojaka osjeti se u baš svakom zalogaju i ovaj burger svakako bismo preporučili onima koji uvijek radije biraju laganije varijante slasnih sendviča. Cheeky Italian koštat će vas 8,50 eura.
A onda smo isprobali i Palfijev goveđi burger, koji radi od kombinacije španjolske Txogitxu govedine te japanske Wagyu govedine i koji, rekli bismo, možda nije za svakoga, ali bismo ga svakako preporučili gurmanima i onima koji se s vremena na vrijeme vole počastiti kvalitetnim komadom mesa. Aromatičan je, moćan, a sastojcima prilično jednostavan. Nakon 10-ak kušanih, okus ovog baš smo posebno upamtili, što zbog mesa, a što zbog fantastičnih Palfijevih kiselih krastavaca koji lijepo dižu cijelu kombinaciju.
"Dekadent 2.0 je nastavak Dekadenta koji je bio pobjednik Burger Festivala prije tri godine i njega smo sad digli na jedan još viši nivo jer smo spojili dvije ponajbolje vrste govedine koje postoje – japanski Wagyu i španjolski Txogitxu. Napravili smo burger s puno sočnosti i karaktera, to je i bila ideja iza svega. Sve ostalo je jednostavno - dobro pecivo, dobar sir, malo karameliziranog luka sa špekom i domaći kiseli krastavci. Naglasak je na mesu i par dodataka. Neki će reći da su to preskupi sastojci za jelo kao što je burger, ali mi smo i prije tri godine išli na to da napravimo ozbiljno jelo u formi burgera i vidjeli smo da postoji publika za to. Namirnice su skuplje, ali po meni je jako bitno imati jedan burger koji pokazuje ono što chef voli, ali još važnije, onaj jedan kojim se promiče cijela ta kultura spremanja burgera na najvišem mogućem nivou. Tu mi je općenito najbitnije meso i htio sam napraviti da bude baš spektakularno", objasnio nam je Marko Palfi u kratkom razgovoru. Dodao je kako je sa svojom ekipom mislio na svaki detalj pa tako i u pilećem burgeru koriste samo batak i zabatak, kako bi bio što sočniji. Piletinu, baš kao i većinu namirnica, nabavljaju od lokalnih proizvođača.
RIBLJI HIT
U slučaju da i niste nešto od mesa, svakako razmislite da posjetite mnogima omiljeni foodtruck, onaj ekipe iz Picnic - mingle&fun. Osim već posjetiteljima festivala dobro poznatih mesnih burgera, ovog puta zagrebačkoj publici predstavljaju i svoj burger s kozicama. Rade ga s pljeskavicom od kozica, dodaju sriracha majonezu, iceberg salatu i blagi, mladi kozji sir. Burger je lagan i svjež, ali na kozicama nisu štedjeli te je okus dovoljno intenzivan. Posebno nam se svidio i dodatak celera, koji je lijepo osvježio kombinaciju i dao dozu hrskavosti, a sriracha mayo blagu ljutinu. Ovaj burger zapravo ima sve što u dobrom bezmesnom burgeru tražite, složili smo se. Koštat će vas 9,50 eura.
"Napravili smo taj burger ovog ljeta i ovo mu je zagrebačka premijera. Kozji sir daje kremoznost, osjeti se fino i sriracha, a polpeta od kozice sadrži i malo peršina te bijelog luka, baš je onako pravi morski. Primijetili smo da je ponuda ribljih burgera dosta mršava pa smo odlučili pokušati. Nama je svima odličan i nadamo se da će se svidjeti i gostima", komentirao je Vedran Božičev iz Picnic - mingle&fun.
ZA LJUBITELJE JANJETINE
Pohvalili bismo i burger ekipe iz Bistro Funka, koja dolazi iz Zrenjanina i prvi put se pojavljuje na ovom festivalu. Nude, među ostalim, burger s janjetinom koju su spojili s majonezom od mente, pecorino sirom i rukolom. Burger je jednostavan, ali ozbiljan, sočan i slastan, s lijepom dozom svježine i blage gorčine. Svaki sastojak je dobro naglašen, pecivo se topi u ustima i meso nije previše intenzivnog okusa, ali je lako prepoznati da se radi o janjetini. Složili bismo se s ekipom za stolom koja je kušala burger s nama i rekli bismo kako bi ovom burgeru dobro došlo malo feta sira, taman da još malo podigne razinu slanoće i blago se rastopi po vrućem mesu. No bez obzira na to, janjeći burger ekipe iz Bistro Funka rado bismo ponovili.
BURGER S POTPISOM CHEFA DENIJA SRDOČA
Ekipi za stolom posebno se svidio i burger Denija Srdoča, chefa restorana Nebo s jednom Michelinovom zvjezdicom te vlasnika riječkog Hidden bara, s kojim na festivalu i nastupa. Ovaj burger definitivno nije za one koji više cijene jednostavnost, prepun je umaka i sastojaka, moćan okusom i prilično zasitan pa vam uz njega vjerojatno neće trebati niti krumpirići, koje na ovoj kućici nude u tri varijante.
"Ovaj naš Hidden burger je najputrastiji od svih naših burgera, sve je rađeno na ugljenu i završen je u pizza peći da dobijemo malo korice i gorčine, jer je pecivo slatkasto. Unutra je rukola, ragu od gljiva, malo sušenih gljiva, hollandaise i Hidden umak. Baš je jak, moćan burger", rekao nam je Deni Srdoč. Njegov burger koštat će vas 9 eura.