Hrvati obožavaju Sloveniju. Analize upućuju da su omiljene slovenske destinacije Hrvata: Ljubljana, Bled i terme koje rado posjećuju i zimi i ljeti. Otvaranjem granica još se lakše odlučujemo na odlazak u "deželu" pa mnogi osim izleta obavljaju i tjednu nabavku u shopping centrima zbog nižih cijena. Brežice i okolica pogotovo su omiljeni i Zagrepčani već godinama obilaze slovenske restorane, kmetije, gostilne, hiše i izletišta. U vodiču koji slijedi izdvojili smo najbolje i najpopularnije ugostiteljske objekte koji su udaljeni najviše 50 kilometara od Zagreba.
HRANA ZA PAMĆENJE
Ošterija Debeluh
Brežice, Trg Izgnancev 7
Koliko je Ošterija Debeluh popularna kod Zagrepčana dovoljno govori izraz kojim ga se često opisuje: "omiljeni zagrebački restoran izvan Hrvatske". Ovo je definitivno najbolji restoran u neposrednoj blizini Zagreba, a konstantno popunjen restoranski parking s automobilima hrvatskih registracija to dokazuju. Ovdje ne dolazite ako ste u žurbi ili niste otvoreni za isprobavanje novih okusa. Jure Tomič sjajno kuha, po konstantnim povratnim impresijama gostiju, čini se da napreduje iz godine u godinu. Ošterija Debeluh je prije nekoliko godina dobila nagradu za najbolji servis u Europi. Jure Tomič je 2015. godine pobijedio na svjetskom prvenstvu u pripremi tjestenine Barilla Pasta Word Championship. Neka od njegovih najpoznatijih jela su "Debeluhova tortica" što je goveđi tartar prethodno maceriran u hladnoj juhi od muškatnog oraščića, a poslužen s prepeličjim jajem. Zatim je tu pobjednička pašta s mladim kozjim sirom i bučinim uljem, lokalna dimljena pastrva s pečenom kruškom i nenadmašna štrudla od borovica. Ne rade nedjeljom.
IZVRSTAN NEDJELJNI RUČAK
Turistična kmetija pri Martinovih
Brežice, Globočice 8
Ovo prekrasno mjesto udaljeno je svega pola sata od Zagreba. Ovdje dolazite na jako dobru klasičnu tradicionalnu kuhinju. Majstorski pripremaju krvavice i pečenja, a od nedavno se hvale i buteljiranim cvičekom iz vlastitog vinograda. Sve namirnice su iz vrta obitelji Martinov ili lokalnih proizvođača. Sami rade razne salame, špek, šunku, kobase, jetrene paštete i čvarke. Kmetija pri Martinovih je smještena u drvenoj kući staroj oko 300 godina.Atmosfera ja obiteljska, domaćinska, osjećate se kao da dolazite u posjet starim prijateljima. Ambijent je bajkovit, pogled vam puca na brežuljke i vinograde pa se osjećate kao da vas je netko lansirao u dječju slikovnicu iz prošlog vremena. Okruženi ste zelenilom, a ako dolazite s djecom posebno će ih obradovati domaće životinje koje ondje žive. Cijene su vrlo prihvatljive.
PEČENI KOPUN
Gostilna Šempeter Srečko Kunst
Bistrica ob Sotli, Bistrica ob Sotli 9
Na jednoj manifestaciji prije nekoliko godina lokalci su nam otkrili Gostilnu Šempeter. Ovo je jedino mjesto kojeg se trenutno možemo sjetiti, a da tako dobro spremaju kopune kao oni. Kopune sami uzgajaju, a zatim sporo peku tako da se masnoća cijedi po domaćim mlincima. Dakle, ovdje dolazite na pečenog kopuna, ali osim toga pripremaju domaće krvavice s restanim krumpirom, starinski gulaš s kruhovim knedlama, pečenice s krumpirom i kiselim zeljem, gibanice i slično. Cijene su vrlo pristupačne. Dapače, prijateljske! Brzi ručak koji uključuje, juhu, glavno jelo, salatu i desert koštat će vas 16 eura. Vrlo vjerojatno se radi o meniju dana, ali i cijene zasebnih jela ne prelaze 15 eura. Ambijent je rustikalan, baš kao što očekujete u jednoj obiteljskoj gostionici.
VEĆE PROSLAVE I DRUŽENJA
Gostilna Kunst
Krško, Ul. mladinskih del. brigad 1
Isti vlasnici prethodne Gostilne Šempeter vode i Gostilnu Kunst. Naime, Šempeter je otvoren još 1966., a kako su postali dosta popularni i posao je rastao, tako su vlasnici 2015. godine otvorili Hotel Kunst unutar kojeg djeluje i istoimena Gostilna. Bave se i uslugama cateringa, organizacijom kongresa i slično. Šempeter nam je ipak nekako draži jer je atmosfera intimnija. Osim kopuna, ovdje im je specijalitet krškopoljska svinja. Prostor je doista ogroman, mogu primiti oko 280 ljudi pa Kunst mnogi biraju za obilježavanje posebnih prilika.
NOVI OKUSI I LIJEP AMBIJENT
Hiša Fink
Novo mesto, Irča vas 13
Iako Hiša Fink nije u radijusu od 50 kilometara od Zagreba, ovo mjesto Zagrepčani obožavaju. Za početak, lokacija je prekrasna. Restoran se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Krke pa je čak i za kišnog dana neobično lijepo ručati uz rijeku. Ondje kuhaju jako dobro, a posebno unazad nekoliko godina. Neka od jela su jelen s gljivama, pastrva u medu, uvijek imaju jednu vrstu rižota i tjestenine koje prate sezonu, zatim mangulicu s gorgonzolom i jela od jadranske tune vrlo dobre kvalitete s kojima se posebno ponose. Vinska karta će zadovoljiti i velike znalce.