GDJE ZA VIKEND?

Ovih 5 izletišta u blizini Zagreba već su godinama najbolji izbor za vikend izlet i obiteljski ručak

Odlazak na jednodnevni izlet uvijek je dobro iskorišteno vrijeme izvan kuće, pa smo malo istražili ponudu izletišta u blizini Zagreba.

Pred nama su možda posljednji sunčani vikendi u rujnu, pa ih želimo iskoristiti za što dulji boravak u prirodi. Odlazak na jednodnevni izlet uvijek je dobro iskorišteno vrijeme izvan kuće, pa smo malo istražili ponudu izletišta u blizini Zagreba. Pronašli smo pet najpopularnijih u kojima se uvijek dobro jede, no svakako savjetujemo da prije odlaska najavite svoj dolazak kako biste ulovili slobodo mjesto.

Obiteljsko imanje Korak

Ovo imanje okruženo vinogradima i smješteno na obroncima Plešivice idealan je izbor za ljubitelje dobrog vina i fine dining kuhinje, a nalazi se svega 40- ak kilometara od Zagreba. Na imanju se nalazi vinarija i restoran koji je prije nekoliko mjeseci dobio i svoju prvu Michelinovu zvjezdicu. Chef kuhinje je mladi i perspektivni Bernard Korak, a u svojem restoranu kuha isključivo sezonski i s lokalnim namirnicama. Inače, cijela priča o Koraku krenula je od stare seoske kućice iz 1900. godine koju su njezini vlasnici prije četiri godine obnovili i u sklopu obiteljskog doma otvorili vrata gostima. Obitelj Korak već godinama uzgaja grožđe najviše kvalitete, a kreirali su i unikatna i prepoznatljiva vina koja možete ondje degustirati.

Vuglec Breg

Ovo pitoreskno imanje nalazi se u samom srcu Zagorja, na predivnim bregima, svega 40-ak kilometara od Zagreba. Vuglec breg se nalazi na 300-tinjak metara nadmorske visine, te ima očaravajući pogled na zagorske brežuljke načičkane hižama, kletima i crkvicama. Inače, ovo imanje nastalo je na temeljima nekadašnjeg starog zaseoka Vugleci, a prostire se na 12 hektara površine. Poznato je po svojoj vinariji, vinogradima i restoranu u kojem se uglavnom pripremaju zagorski specijaliteti. Ovdje možete pojesti odličnu puricu, patku ili gusku iz krušne peći s domaćim mlincima, a poznati su i po svojim zagorskim štruklima, te domaćem siru i vrhnju. Namirnice nabavljaju kod lokalnih OPG-ova, a suhomesnate proizvode i vino proizvode sami. Na imanju se nalazi i nekoliko smještajnih jedinica, a za sve goste u smještaju na raspolaganju je i vanjski grijani bazen sa sunčalištem i predivnim pogledom. Ako dođete na ručak možete prošetati šumom do malenog jezera ili do staje s domaćim životinjama, a za najmlađe na raspolaganju je i dječje igralište sa sportskim rekvizitima.

Seoski turizam Kezele

Ovo simpatično uređeno seosko imanje smješteno je u Graberju Ivanićkom u blizini Zagreba. Obitelj Kezele osnovala je seoski turizam na obiteljskoj tradiciji pripreme kotlovine i proizvodnji vina, a na imanju se nalaze i uređene drvene kućice stare preko stotinu godina. Posjetitelji osim dobre kotlovine ovdje mogu isprobati i neke od specijaliteta domaće kuhinje. S imanja puca pogled na vinograde, a za najmlađe tu je i štala s domaćim životinjama, te etnografska zbirka starina. Obitelj Kezele osim vina proizvodi i svoje likere, pekmeze i ajvar koje možete kupiti, a sezonski prodaju i svoje voće i povrće.

Western Ranch Cowboy

image
Privatna arhiva

Ovo je jedno od najpopularnijih izletišta u blizini Zagreba. Smjestilo se uz sam rub šume na obroncima Vukomeričkih gorica. Riječ je o prilično velikom imanju s centralnom velikom kućom razvedenom na nekoliko terasa, te rančem s konjima. U ponudi restorana imaju različita autorska jela uglavnom bazirana na mesu, pa tako nude bogate mesne plate, juhe, burgere, piletinu i odležane steakove. S obzirom na to da nude i različite sadržaje za najmlađe poput šetnje s konjima i dječje igralište, vjerujemo da je ovaj ranč prilično dobar odabir za obiteljski ručak.

Izletište Kozjak

Nalazi se na brijegu u samom srcu Krapinsko-Zagorske županije, svega pola sata vožnje od Zagreba. Klet Kozjak postoji već desetak godina i vikendom je jedno od najpopularnijih mjesta za obiteljske ručkove. U svojem restoranu pripremaju uglavnom tradicionalne zagorske specijalitete, a koriste i mnogo svježih namirnica iz vlastite proizvodnje. Poznati su po obilnim platama s domaćim sirevima i narescima, a u ponudi imaju i razne mesne plate, pa tako nude ždrebetinu, kozletinu i odležane steakove, a za ljubitelje riječne ribe na meniju uvijek imaju pastrvu i smuđ. Ovo mjesto idealno je i za klince jer pored restorana imaju veliko igralište sa zabavnim sadržajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:33