Nakon što ste isprobali različite aromatizirane soli domaćih proizvođača, jeste li spremni za eksperimentiranje sa soli s različitih strana svijeta? Ružičasta, crvena, crna, žuta i slične soli nisu samo marketinški trik, nego se radi o različitim okusnim profilima, načina nastanka i lokaciji iz koje se sol vadi i ubire te svaka ima svoju specifičnu namjenu u kuhinji. Budući da u domaćim online i offline dućanima koji nude začine ima sve veći izbor koji vrijedi iskoristiti.
Ružičasta himalajska sol
Ova vrsta soli dolazi nam iz Pakistana, a može se koristiti u svim vrstama jela, prilikom kuhanja ili dovršavanja. Može se koristiti i u slasticama, kao i za izradu kimchija te usoljavanje ribe. Ova se sol najčešće koristi kao zamjena za klasičnu morsku sol, a budući da se smatra da ima više minerala od obične bijele soli. Ružičasta sol može se koristiti za kuhanje i kada je u bloku, dolazi i u krupnijih zrncima pa se koristi u mlincu, a danas se lako može nabaviti i sitno mljevena i spremna za korištenje.
Alaea crvena havajska sol
Riječ je o nerafiniranoj morskoj soli koja dolazi s Havaja. Ima blagi i zemljani okus pa je odlična za začinjavanje pečenki, roštilja i ribe s grila, variva i deserata od čokolade. Ova se morska sol prirodno miješa s vulkanskom glinenom prašinom koja sadrži visoku koncentraciju željeznog oksida, koji je odgovoran za crvenu boju ove soli i koji je obogaćuje različitim vrstama minerala.
Maldon morska sol
Maldon je piramidalna sol koja dolazi iz Essexa u Velikoj Britaniji i može se koristiti na mesu, ribi i povrću u bilo kojem trenutku pripreme hrane. Krupnija je, ali krhkih pahuljica pa se lako lomi, a izvrsna je i za deserte, osobito na bazi karamele, čokolade i sličnih krema.
Crna havajska sol
Kao što joj naziv kaže, ova sol također dolazi s Havaja i radi se o vulkanskoj soli, a svoju boju dobiva miješanjem s aktivnim ugljenom od kokosove ljuske. Ima laganu aromu dima, a okus joj je mineralan uz slatkasti završetak. Koristi se za dovršavanje jela kao što su juhe, umaci, variva, tjestenine, povrće, ali i jela od ribe.
Kala namak sol
Ova sol dolazi iz Indije, a riječ je o vulkanskoj soli koja ima specifični miris na kuhana jaja, a za koji je odgovoran visoki udio sumporovodika i željeza. Kod nas se može nabaviti fina kala namak sol sa zrncima veličine od 0,3 do 0,5 mm. Koristi se za chutneye, jela od tofua, piletine i riže, jela indijske kuhinje, razne umake, pa čak i voćne salate i sokove.
Dimljena vikinška sol
Ovu se vrstu soli povezuje u Vikinzima koji su morskom vodom polijevali cjepanice pored otvorene vatre, što bi dovelo do isparavanja vode i kristalizacije soli. Ta bi sol imala prepoznatljivu dimljenu aromu. Danas se ta aroma dobiva paljenjem norveškog drva borovice. Odlično za sve vrste mesa, roštilj, za dovršavanje salata, jaja i pečenog povrća.
Sol Inka
Peruanska sol dolazi iz Svete doline Inka u Cusco Peruu u Andama. Sol je blago ružičasto-žućkasta, krhkih i hrskavih pahuljica i ugodnog, blago slanog okusa. Može se koristiti za klasično kućno kuhanje, odlična je za salate i jela iz mora, kao i za posoliti zrele rajčice.
Kamena sol Halit
Granule ove soli sežu veličinom od 2 do 5 mm. Vadi se u planinama u Pakistanu, a zbog kristalne čistoće i prozirnosti ova se sol naziva i dijamantnom. Može se koristiti sama za kuhanje, ali i za dovršavanje jela u mlincima. Riječ je o jednoj od najčišćih soli na svijetu, jakog okusa, ali bez gorčine. Treba je koristiti tek malo da bi se postigao željeni okus.
Perzijska plava sol
Ova sol vadi se iz nekadašnjih slanih jezera Semnan u Iranu i jedna je od najrjeđih na svijetu. Specifična je po plavom odsjaju koji dobiva od minerala silvita. Dosta je suha pa se može koristiti i u mlincu za sol, a ima pomalo limunastu aromu. Puna je nutrijenata kao što su kalcij, magnezij i željezo. Odlično se slaže s plodovima mora i mesom, bila bi odlična u salati sa svježim rajčicama ili gazpachu.
Keltska sol
Nerafinirana, vlažna morska sol ubire se u priobalnim dijelovima Francuske, a za njenu boju odgovorna je glina koja se nalazi u sedimentu s obale Atlantika. Ova sol prepuna je elektrolita pa je korisna za tijelo, a vlaga koju ima u sebi nije voda nego salamura prepuna minerala. Idealno ju je usitnjavati u mužaru te koristiti za ribu, meso, pečeno povrće i tjesteninu. Ovom soli začinite kokice, kao i pečene oraščiće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....