Kaj su jeli naši stari

Ovaj festival tradicionalne hrane nikako ne smijete propustiti jer iz Vrbovca nitko ne ode gladan!

Zaputite se na izlet i uživajte u gibanici, štrudlama, štruklima, vrbovečkoj peri, grahu s kobasicom i brojnim drugim specijalitetima

Kad nas je krajem prošlog ljeta put nanio do Vrbovca, nismo mi slutili da ćemo zakoračiti u pravu gastronomsku oazu. Bio je zadnji vikend u kolovozu i cijeli je grad vrvio od ljudi. U vrbovečkom Gradskom parku i na Trgu Petra Zrinskog izmjenjivao se žamor glasova sa smijehom, iz svakog se kuta čulo diktiranje nekog recepta, a zrak je mirisao na kolače. Nismo mogli odoljeti, zavirili smo na svaki štand i počastili smo se šnitom gibanice… Okej, možda ne samo jednom. Pogodili smo najbolji vikend za odlazak u Vrbovec, jer se upravo tada odvijala manifestacija “Kaj su jeli naši stari”. Nakon cjelodnevnog izleta, zadovoljni smo se tog dana vratili kući i odmah zabilježili datum u kalendare za iduću godinu i krenuli odbrojavati dane do nove prilike za uživanje u ovakvim poslasticama.

image
TZ Vrbovec

image
TZ Vrbovec

image
TZ Vrbovec

Povratak s mora krajem kolovoza doista ne mora biti razlog za tugovanje, osobito kad je toliko fantastičnih opcija za izlet na svega sat vremena od metropole. Festival tradicionalne hrane “Kaj su jeli naši stari” u organizaciji TZ Vrbovec, koji je iz godine u godinu sve bogatiji, svakako je jedna od njih. Za gurmane poput nas, zadnji vikend u kolovozu će uvijek biti rezerviran za posjet Vrbovcu jer nigdje drugdje nije moguće kušati toliko ukusnih tradicijskih specijaliteta na jednom mjestu, uz dobro raspoložene prodavače i prodavačice koji nas svojim narodnim nošnjama i vedrim stavom barem nakratko vrate u neka prošla vremena kada se jednostavnije živjelo.
image
TZ Vrbovec

image
TZ Vrbovec


Krećete li iz Zagreba, trebat će vam svega 40-ak minuta da se dovezete do Vrbovca, a pritom obavezno dođite gladni jer je glavni zadatak izlagača na ovom gurmanskom događanju dobro vas nahraniti te pritom podsjetiti na neke klasične recepte koji mnogima stoje zaboravljeni u starim kuharicama i bilježnicama naših baka, koje mirišu na vanilin šećer.
image
TZ Vrbovec

image
TZ Vrbovec

image
TZ Vrbovec

Festival tradicionalne hrane "Kaj su jeli naši stari" ove će se godine održati 42. put po redu i to od 25. kolovoza do 27. kolovoza. Na preko petnaest punktova u gradu moći ćete odabrati što isprobati od tradicionalnih jela, kao i upoznati se s načinima pripreme hrane iz prošlih vremena. Ovo događanje predstavlja izvrstan način kako se prisjetiti raznih kolača, kruhova i peciva te brojnih zasitnih specijaliteta koja smo jeli kao djeca, ali i pokazati svojim najmlađima bogatstvo kuhinje kontinentalne Hrvatske. Upravo se tako vrijedni običaji i tradicija mogu održati na životu te doživljaji narodnog veselja prenijeti na nove naraštaje. Pritom će vas sa svakog štanda pozivati nasmijane članice udruga žena, odjevene u prekrasne narodne nošnje, da dođete baš kod njih probati ukusne kolače, štrukle, gibanice i nadaleko poznatu vrbovečku peru.

image
TZ Vrbovec
image
TZ Vrbovec

Dođete li na ručak, bez brige, iz Vrbovca nitko neće otići gladan! Osim različitih kolača i drugih sitnijih zalogaja, za one najgladnije će se naći i tanjur graha s kobasicama, kao i druga jela vrbovečkog i zagrebačkog kraja koja ovom prilikom spremaju lokalni ugostitelji, ali i lovci, ribiči, vatrogasci… U ponudi će biti jela kao što su seljački grah, mesna štruca i mahune s krumpirom, pileći ragu s njokima, dimljene kobasice s restanim krumpirom, carsko meso i zapečeni grah, faširanci s mahunama i krumpirom, špek fileki, grahkaša s kobasicom, kotlovina, pileći paprikaš, domaći ljevanci, lovački gulaš, kuhana šunka sa svježim sirom, svinjski kotleti i krpice sa zeljem, piletina s mlincima, sarma s tenfanim krumpirom i još puno toga od čega rastu zazubice, i to po pristupačnim cijenima. Na samom festivalu sudjelovat će i brojni OPG-ovi i domaće radinosti koji će izložiti i prodavati svoje proizvode, tako da ćete se moći opskrbiti ukusnim džemovima, medom, sirupima, sirevima i sličnim delicijama koje će vam izmamiti osmijeh na lice.
image
TZ Vrbovec

image
TZ Vrbovec

image
TZ Vrbovec

Nakon što sve isprobate, sigurno ćete neka od jela htjeti i sami ih spremiti. Upravo zato na službenoj stranici manifestacije “Kaj su jeli naši stari” možete pronaći i cijeli niz recepata, među kojima se nalaze i upute u nastavku kako spremiti junetinu na lovački ili pak tortu od graha.
image

Junetina na lovački

Kaj su jeli naši stari

JUNETINA NA LOVAČKI

Trebat će vam:

2 kg buta
1,5 kg luka
400 g mrkve
100 g celera
4 lovorova lista
glavica češnjaka
svežanj peršina
4 dl bijelog vina (silvanac)
3 veće rajčice
sol i papar
brašno
slatka crvena paprika (ljuta umjesto slatke ako jelo treba biti pikantno)
voda po potrebi

Priprema:

Meso izrežite na šnicle veličine dlana, položite i uvaljajte u mješavinu glatkog brašna i paprike. U posudi s debelim dnom ispecite kratko s obje strane meso (na masti ili ulju) i na istoj masnoći dinstajte luk. Luk posolite, a kad omekša, dodajte celer i mrkvu. Dinstajte pola sata. Ubacite meso, zalijte vinom, začinite i dodajte lovor i grubo narezanu rajčica. Prelijte vodom da prekrije meso i kuhajte poklopljeno tri sata.


Na njihovom YouTube kanalu možete pronaći i digitalnu verziju ovog događanja jer su organizatori manifestacije bili odlučni da ih pandemija neće spriječiti u tome da šire povijesne priče o hrani pa je tako cijeli festival u jednom trenutku bio preseljen online. Tamo se nalaze i prikazi pripreme pojedinih recepata pa bacite pogled kad ulovite vremena, zavrnite rukave i bacite se na spremanje faširanaca s prisiljenim zeljem, gibanice, zeljanice i sličnih specijaliteta.
image

Torta od graha

Kaj su jeli naši stari

TORTA OD GRAHA

Trebat će vam:

300 g sušenog graha
50 g oraha
5 jaja
300 g šećera
2 žlice brašna
mast i brašno za kalup
100 g pekmeza od šljiva

Priprema:

Skuhajte grah u vodi dok ne omekša. Stavite sa strane da se malo ohladi pa ga zgniječite. Jaja izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i mljevene orahe. Dodajte zdrobljeni grah pa dobro pomiješajte. Stavite u kalup koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit se peče 45 minuta na 180°C. Ohlađeni biskvit neka ostane u kalupu preko noći. Zatim ga prerežite na pola i premažite pekmezom unutra i izvana. Pospite mljevenim orasima i ukrasite kuhanim grahom.


Osim bogate ponude jela i domaće kapljice, posjetitelje očekuje i bogat kulturno-umjetnički program, izložbe, interpretacijske šetnje, povijesne ture, radionice i sportska natjecanja, dok će se navečer moći zabaviti i na koncertima na kojima će nastupiti Edo Maajka (petak, 25.8.), Haris Džinović (subota, 26.8.) i Zlatko Pejaković (nedjelja, 27.8.) pa tako svatko može pronaći nešto za sebe. Više informacija potražite na službenim stranicama festivala Kaj su jeli naši stari
image
TZ Vrbovec

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Hanza Media Native Ad studia i TZ Vrbovec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:24