Pregledali smo popis najdražih uskrsnih recepata, napravili onaj za trgovinu i bacamo se na pripremu slasnih zalogaja za Uskrs. U nastavku vam zato ostavljamo ideje za jela kojima ćete na najljepši način popuniti najprije stol za uskrsni doručak, potom za ručak, a tu su i slastice kojima ovih dana posebno teško odolijevamo.
ZA DORUČAK NAJBITNIJA SU JAJA, ŠUNKA, HREN I TOPLI KRUH
Zna se, uskrsni doručak nezamisliv je bez dobre šunke, a još je bolja kombinacija šunke i toplog kruha. Omiljenu šunku u kruhu tako ovog vikenda možete napraviti po receptu chefice Ane Grgić Tomić iz zagrebačkog hotela Esplanade.
USKRŠNJA ŠUNKA U KRUHU PO RECEPTU CHEFICE ANE GRGIĆ
Uz hren, francusku salatu, šunku i mladi luk, jaja su također jedan od najvažnijih dodataka svakom uskrsnom stolu. Ove godine okušajte se u pripremi slasnih punjenih jaja po receptu Ana-Marije Bujić.
PUNJENA JAJA PO RECEPTU ANA-MARIJE BUJIĆ
TRADICIONALNI ZALOGAJ
U Gorskom kotaru na uskrsnom stolu je i goranski nadjev, odnosno goranski želudac. Jelo se priprema od poznatih uskrsnih namirnica; kuhane šunke, svježih jaja, mladog luka, špeka, kruha, soli i papra i tom smjesom se puni goveđi želudac koji se kuha i ohlađen služi za uskrsni doručak.
ZAGORSKI KRUH
Zagorski vrtanji rade se od jednostavnog tijesta, a potom se ukrašavaju uskrsnim motivima izrađenim od ostataka tijesta ili kuhanim pisanicama, najčešće bojanim na starinski način pomoću ljuski luka i bilja.
MALO DRUGAČIJI KRUŠNI ZALOGAJI
U slučaju da se želite odmaknuti od klasike, napravite ova mekana brioche peciva po receptu naše Slavice Šagolj. Poslužiti ih možete prazne, s omiljenim džemovima ili im dodati slastičarsku kremu i bobičasto voće po želji.
SLANE KOŠARICE SA STOLA NESTAJU PRVE
Želite li zbilja zadiviti ekipu za stolom, razmislite i o pripremi ovih jednostavnih, a okusima tako raskošnih slanih košarica od šparoga, pršuta i jaja.
KOŠARICE OD ŠPAROGA, PRŠUTA I JAJA
ZA NAJMLAĐE
Dobra ideja bit će na uskrsni stol dodati i ponešto za najmlađe. Zečić palačinke oduševit će ih oblikom, a u pripremi farbanih "jaja" od jabuka mogu sudjelovati i sami.
SLASNE IDEJE ZA USKRŠNJI RUČAK
Kada je u pitanju ručak, nećemo previše duljiti, na meniju su uglavnom slasne pečenke u kombinaciji s omiljenim prilozima - pečenim krumpirom i mlincima.
PEČENI JANJEĆI BUT S KRUMPIROM
JANJEĆE KOLJENICE S KORJENASTIM POVRĆEM
ŠTRUKLI IZMEĐU RUČKA I VEČERE
U vrijeme Uskrsa nekada su se pripremali i štrukli, i to na dva osnovna načina: kuhani i pečeni. U davnoj prošlosti, kada su domaćinstva imala blago u štali te su proizvodili domaći sir, to je bio jedini nadjev. U današnje vrijeme naići ćete na puno modernije verzije, punjene voćem i kremama. Za ručak napravite slane, a za večeru slatke, uz dodatak šećera i koje bobice voća.
SLASTICE KOJE OVOG PROLJEĆA OBOŽAVAMO
NIŠTA BEZ SLATKOG KRUHA
Osim makovnjače i orahnjače, ovog Uskrsa radimo i tri malo drugačija, ali jednako ukusna kruha. U jedan dodajemo cimet, u drugi kandirano voće, pistacije i orahe, a u treći limun i brusnice.
FRANCUSKI KLASIK
Jedan od francuskih specijaliteta za Uskrs su i slatki keksi chouquette, koji se jedu uz čaj ili kavu, a mogu se prerezati i napuniti kremom ili tučenim vrhnjem.
ŠTO JE USKRS BEZ KUGLOFA?
Teško tko može odoljeti dobrom kuglofu. Iskoristite naranče dok ih ne zasjene neke nove, proljetne voćke i napravite ovaj sočan, mnogima omiljeni uskršnji kolač.
OVI KEKSI UVIJEK NESTAJU PRVI
Još jedan recept chefice Ane Grgić Tomić mogao bi oduševiti najmlađe. Napravite jednostavne prhke kekse i ukrasite ih po želji, dopustite i klincima da sudjeluju pa odaberite najslađe ukrašene.
TRI SLASTICE S MRKVOM
Što je Uskrs bez torte od mrkve? Donosimo tri sjajna recepta, za svakog ponešto. Tu je raskošna torta od mrkve naše Slavice Šagolj koja će, sigurni smo, plijeniti poglede, imamo i recept za jednostavnu tortu od mrkve i oraha, a u slučaju da stvar želite učiniti što jednostavnijom, napravite tortu od mrkve u čaši po receptu Nastasje Chiare Petrić.
JEDNOSTAVNA TORTA OD MRKVE I ORAHA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....