Za nedavnog posjeta Malom Stonu, gdje smo imali priliku posjetiti uzgajalište kamenica i dagnji Bota Šare i kušati ove školjke direktno iz mora, još jednom smo osvijestili koliko je važno odabrati dobar trenutak za ovu doista posebnu namirnicu. Ako ste ljubitelj kamenica, tada sasvim sigurno znate kako ulazimo u njihovu sezonu. Isto tako, ako ste istinski zaljubljenik, vjerojatno znate da su one iz Malostonskog zaljeva po mnogočemu posebne ili posebnije od francuskih. Kako su nam ispričali za vrijeme uzbudljivog Oyster Experiencea, malostonska kamenica, inače europska plosnata kamenica (Ostrea edulis), smatra se najboljom jer se uzgaja u čistom moru, koje je puno soli i minerala, a posebno je zbog toga što se miješa s izvorima slatke vode. Njezinu kvalitetu možemo zahvaliti i specifičnim geografskim obilježjima. Naime, malostonski zaljev je dug i uzak zaljev, struje su jake, a mnoštvo podzemnih izvora idealno je stanište za planktone kojima se kamenica hrani i koje joj daju taj bogat i moćan okus.
Sa svakim novim danom kamenice će u narednom periodu postajati sve bolje, a vrhunac će, kako smo već pisali, oko blagdana sv. Josipa, 19. ožujka kad se na Pelješcu održava i Festival kamenica.
Premda će vam mnogi reći kako je malostonska kamenica najbolja svježa s tek nekoliko kapi domaćeg limunova ili narančina soka, s njom se mogu napraviti i uzbudljiva jela, kao što je rižot koji smo imali prilike kušati u Bota Šarinom restoranu u Malom Stonu. Također, možemo ih i pohati za što smo vam recepte podijelili ovdje.
Ako, pak, ne želite eksperimentirati već se želite počastiti i uživati u ovim ukusnim školjkama, to možete na nekoliko mjesta u gradu.
BOTA ŠARE
Adresa: Ul. kralja Zvonimira 124, Zagreb
Kontakt i rezervacije: 01 2316 745
Prvo bismo svakako preporučili Bota Šare, jer njihove kamenice dolaze iz njihovog "morskog đardina", a osim u Zagrebu možete ih naručiti i u njihovim restoranima u Splitu, Dubrovniku i Malom Stonu. Cijena za komad je 2,52 eura za svježe s limunovim sokom te 2,92 eura za komad pohane ili kamenice sa žara.
MARBLE
Adresa: Ulica Ede Murtića 2E, Zagreb
Kontakt i rezervacije: 01 2201 500
Nedavno otvoren steakhouse Marble o kojemu smo vam pisali kad je otvoren i u velikoj reportaži u Nedjeljnom Jutarnjem također u ponudi ima kamenice. Njihove su nešto skuplje i trebat će izdvojiti 5 eura za komad. Služe ih s chilli-krastavac mignonette umakom i krekerom sa sjemenkama.
KORČULA
Adresa: Nikole Tesle 17, Zagreb
Kontakt i rezervacije: 01 4811 331
Svježe kamenice nude i u jednom od najpoznatijih i najdugovječnijih restorana na zagrebačkoj sceni. Ovdje su u ponudi svježe i cijena im je 6,50 eura za komad.
KONOBA DIDA
Adresa: Petrova ul. 176, Zagreb
Kontakt i rezervacije: 01 2335 661
Na jelovniku konobe koja njeguje tradicionalnu kuhinju također su i kamenice. Ovdje za njih treba izdvojiti 3,60 eura za komad.
Mjesta u gradu poznata po kamenicama su i Le Bistro, Pod zidom i Cheese Bar, no još uvijek nisu objavili da su im stigle u ponudu i po kojoj cijeni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....